Χρήστης:Xristinavlasakoudi/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ιστού (WCM ή WCMS) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να διευκολύνει τους χρήστες που δεν είναι απαραίτητα  προγραμματιστές με την προσθήκη, επεξεργασία, δημοσίευση περιεχομένου και γενικά την διαχείριση ιστοχώρου δίχως την  λειτουργία εργαλειών ανάπτυξης ή γνώση ΗTML.Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν ένα αποθετήριο περιεχομένου ή μια βάση δεδομένων για την αποθήκευση περιεχομένου σελίδας, μεταδεδομένων και άλλων στοιχείων πληροφοριών που χρειάζεται το σύστημα. Ένα στρώμα παρουσίασης (μηχανή προτύπου) εμφανίζει το περιεχόμενο στους επισκέπτες της ιστοσελίδας με βάση ένα σύνολο προτύπων, τα οποία είναι μερικές φορές αρχεία XSLT.Επίσης,έχουν μια προσωρινή μνήμη διακομιστή για βελτίωση της απόδοσης. Αυτό λειτουργεί,όμως, καλύτερα όταν το WCMS δεν αλλάζει συχνά αλλά οι επισκέψεις συμβαίνουν τακτικά. Η διαχείριση γίνεται συνήθως μέσω διασυνδέσεων που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης.

Λειτουργικότητα του συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία περιεχομένου: λειτουργούν ένα εύχρηστο περιβάλλον συγγραφής που έχει αναπτυχθεί για να μοιάζει με Word.Αυτό παρέχει έναν μη τεχνικό τρόπο υλοποίησης καινούργιων σελίδων ή ανανέωση περιεχομένου  δίχως να χρειάζεται η γνώση HTML.Ακόμα προσφέρει την δυνατότητα της διαχείρισης της δομής του ιστοχώρου, ουσιαστικά, πού ειναι τοποθετημένες οι σελίδες και πώς συνδέονται μεταξύ τους.

Διαχείρηση περιεχομένου: Όταν πραγματοποιηθεί μια καινούργια σελίδα,αυτή αρχειοθετείται σε μία κεντρική αποθήκη του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου ιστού.Αυτή η αποθήκη κατέχει όλο το περιεχόμενο του του ιστοχώρου και παρέχει μια σειρά απο χρήσιμες λειτουργίες όπως:  

 1) Παρακολούθηση των διαφοροποιήσεων που έχει υποστεί μία σελίδα.  

2)Εξασφάλιση οτι οποιοσδήποτε χρήστης έχει την δυνατότητα να αλλάξει τον τομέα του ιστοχώρου για τον οποίο είναι ο ίδιος υπεύθυνος.  

 3)Ολοκλήρωση με υπάρχουσες πηγές πληροφορίας (π.χ Βάση Δεδομένων) και συστήματα τεχνολογίας των πληροφοριών.

Δημοσίευση: Από την στιγμή όπου το τελικό περιόχομενο υπάρχει στην κεντρική αποθήκη έχει τη δυνατότητα να δημοσιευτεί,είτε στον ιστοχώρο, είτε στο ενδοδίκτυο μιας επιχείρησης. Τα ΣΔΠΙ περιέχουν ισχυρές μηχανές δημοσίευσης που ντύνουν το περιέχομενο με την εμφάνιση και την δομή του ιστοχώρου αυτόματα μόλις αυτό δημοσιευτεί.

Παρουσίαση: Tα ΣΔΠΙ παρέχουν πολλά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του ίδιου του ιστοχώρου αφού χτίζουν αυτόματα την πλοήγηση ,διαβάζοντας κατευθείαν την δομή από την αποθήκη του περιεχομένου. Ακόμα,κάνουν πιο εύκολη την υποστήριξη πολλών φύλλων μετρητών,όπως και χρηστών που έχουν πρόβλημα με την προσβασιμότητα.

Τύποι του συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα WCMS μπορεί να χρησιμοποιήσει μία από τις τρεις προσεγγίσεις: Offline processing,Online processing ,Hybrid processing .Αυτοί οι όροι περιγράφουν το μοτίβο ανάπτυξης για το WCMS όσον αφορά το πότε εφαρμόζει πρότυπα παρουσίασης για την απόδοση ιστοσελίδων από δομημένο περιεχόμενο.

Offline processing

Αυτά τα συστήματα, μερικές φορές αναφέρονται ως "γεννήτριες στατικών τοποθεσιών" , προ-επεξεργάζονται όλο το περιεχόμενο, εφαρμόζοντας πρότυπα πριν από τη δημοσίευση για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Δεδομένου ότι τα συστήματα προεπεξεργασίας δεν απαιτούν από έναν διακομιστή να εφαρμόσει τα πρότυπα κατά την παραγγελία, μπορεί επίσης να υπάρχουν καθαρά ως εργαλεία σχεδίασης.

Online processing

Αυτά τα συστήματα εφαρμόζουν πρότυπα κατά παραγγελία. Μπορούν να δημιουργήσουν κώδικα HTML όταν ένας χρήστης επισκέπτεται τη σελίδα ή ο χρήστης μπορεί να λάβει προ-παραγόμενη HTML από μια προσωρινή μνήμη ιστού. Τα περισσότερα WCMSs ανοιχτού κώδικα υποστηρίζουν πρόσθετα που επεκτείνουν τις δυνατότητες του συστήματος. Αυτά περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως φόρουμ, ιστολόγια, wikis, καταστήματα ιστού, φωτογραφικές συλλογές και διαχείριση επαφών. Αυτές ονομάζονται διάφορα τμήματα, κόμβοι, widgets, πρόσθετα ή επεκτάσεις.

Hybrid processing

Ορισμένα συστήματα συνδυάζουν τις offline και online προσεγγίσεις. Ορισμένα συστήματα γράφουν εκτελέσιμο κώδικα (π.χ. σελίδες JSP, ASP, PHP, ColdFusion ή Perl) και όχι μόνο στατικό κώδικα HTML. Με αυτόν τον τρόπο, το προσωπικό δεν χρειάζεται να αναπτύξει το ίδιο το WCMS σε κάθε διακομιστή ιστού. Άλλα υβρίδια λειτουργούν είτε σε λειτουργία σε απευθείας σύνδεση είτε εκτός σύνδεσης.

Πλεονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαμηλό Κόστος

Ορισμένα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου είναι δωρεάν, όπως το Drupal, το eZ Publish, το TYPO3, το Joomla, το Zesty.io και το WordPress. Άλλοι μπορεί να είναι προσιτοί με βάση τις συνδρομές μεγέθους . Παρόλο που οι συνδρομές μπορεί να είναι δαπανηρές, το κόστος της μη ανάληψης προγραμματιστών πλήρους απασχόλησης μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος. Plus λογισμικό μπορεί να αγοραστεί με βάση την ανάγκη για πολλές WCMSs.

Εύκολη προσαρμογή

Δημιουργείται μια καθολική διάταξη, με αποτέλεσμα οι σελίδες να έχουν παρόμοιο θέμα και σχεδιασμό χωρίς πολύ κώδικα. Πολλά εργαλεία WCMS χρησιμοποιούν ένα σύστημα drag and drop AJAX για τις λειτουργίες σχεδιασμού τους. Το καθιστά εύκολο για τους αρχάριους χρήστες να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες προσόψεις.

Εύχρηστο

Τα WCMS παρέχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο δημοσίευσης του περιεχομένου, τη δημοσίευσή του και το ποιος εκδίδει το περιεχόμενο. Ορισμένα WCMS επιτρέπουν στους διαχειριστές να δημιουργούν κανόνες για τη διαχείριση της ροής εργασίας, καθοδηγώντας τους διαχειριστές περιεχομένου μέσω μιας σειράς βημάτων που απαιτούνται για κάθε μία από τις εργασίες τους.

Διαχείριση ροής εργασίας

Οι ιστοσελίδες WCMS φιλοξενούν επίσης βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO). Η φρεσκάδα του περιεχομένου βοηθά, καθώς ορισμένες μηχανές αναζήτησης προτιμούν ιστότοπους με νεότερο περιεχόμενο. Τα πρόσθετα κοινωνικών μέσων βοηθούν στην οικοδόμηση μιας κοινότητας γύρω από το περιεχόμενο. Οι ροές RSS που δημιουργούνται αυτόματα από ιστολόγια ή ιστοσελίδες WCMS μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των συνδρομητών και των αναγνωστών σε έναν ιστότοπο. Η ανανέωση διεύθυνσης URL μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα-καθαρά διευθύνσεις URL χωρίς παραμέτρους περαιτέρω βοήθεια σε SEO. Μερικά πρόσθετα βοηθούν ειδικά με την ιστοσελίδα SEO.

Μειονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόστος υλοποιήσεων

Οι υλοποιήσεις μεγάλης κλίμακας ενδέχεται να απαιτούν εκπαίδευση, σχεδιασμό και πιστοποιήσεις. Ορισμένα WCMSs ενδέχεται να απαιτούν εγκατάσταση υλικού. Η δέσμευση για το λογισμικό απαιτείται για μεγαλύτερες επενδύσεις. Η δέσμευση για κατάρτιση, ανάπτυξη και συντήρηση είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται σε οποιοδήποτε σύστημα επιχείρησης .

Κόστος συντήρησης

Η διατήρηση των WCMS ενδέχεται να απαιτεί ενημερώσεις, αναβαθμίσεις και συντήρηση υλικού.

Τα προβλήματα καθυστέρησης

Τα μεγαλύτερα WCMSs μπορούν να βιώσουν λανθάνουσα κατάσταση εάν η υποδομή υλικού δεν είναι ενημερωμένη, οι βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούνται εσφαλμένα ή αρχεία cache web που επαναφορτώνουν κάθε φορά που οι ενημερώσεις των δεδομένων μεγαλώνουν πολύ. Τα ζητήματα εξισορρόπησης φορτίου ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τα αρχεία προσωρινής αποθήκευσης.

Εργαλείο ανάμιξης

Επειδή οι διευθύνσεις URL πολλών WCMS δημιουργούνται δυναμικά με εσωτερικές παραμέτρους και πληροφορίες αναφοράς, συχνά δεν είναι αρκετά σταθερές για να μπορούν να βασίζονται σε αυτές για στατικές σελίδες και άλλα εργαλεία ιστού, ιδίως μηχανές αναζήτησης.

Ασφάλεια

Τα WCMS συχνά ξεχνάμε πότε τα hardware, το λογισμικό και τα λειτουργικά συστήματα έχουν διορθωθεί για απειλές ασφαλείας. Λόγω της έλλειψης επιδιόρθωσης από τον χρήστη, ένας χάκερ μπορεί να χρησιμοποιήσει το λογισμικό WCMS που δεν διαθέτει κώδικα για να εκμεταλλευτεί τις ευπάθειες για να εισέλθει σε ένα κατά τα άλλα ασφαλές περιβάλλον. Τα WCMS θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνολικού, ολιστικού προγράμματος διαχείρισης της ενημερωμένης έκδοσης κώδικα ασφαλείας για τη διατήρηση των υψηλότερων δυνατών προτύπων ασφαλείας .

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://en.wikipedia.org/wiki/Web_content_management_system

[1]