Χρήστης:Xristina mili

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Απο την Βικιπαιδεια,την ελευθερη εγκυκλοπαιδεια

ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 1867[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον όρο Οργανικό Νόμο (1867-1900) εννοούμε,τον νόμο που καθορίζει τη δράση και τη λειτουργία των δημόσιων φορέων και οργάνων που συστάθηκαν με προηγούμενο νόμο.Στην Ελλάδα ο Οργανικός Νόμος συστάθηκε στην Κρητικη Πολιτεια το 1867 όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις(Αγγλία,Γαλλία,Ρωσία),εξανάγκασαν τον Σουλτάνο στην εκδοσή του.Ο Οργανικός Νόμος αποτέλεσε το πολίτευμα με το οποίο κυβερνήθηκε η Κρήτη μέχρι το 1899.


ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 

Oι πολιτικές εξελίξεις στην Κρήτη την περίοδο εκείνη ήταν τεταμένες εξαιτιας της επανάστασης 1866-1869.Η επανάσταση αυτή αποτελούσε τον πόθο των Κρητών για ελευθερία και εθνική αποκατάσταση.Το κυρίαρχο σύνθημα <Ένωσις ή Θάνατος> εκφράζει τον εθνικό χαρακτήρα του Κρητικού Ζητήματος.Η επανάσταση αυτη εξερράγη τον Αύγουστο του 1866,καιπήρε μεγάλες διαστάσεις που οργανωθηκαν απο τη γενικη επιτροπη Κρητω στις 21 Αυγουστου συγκεκριμενα στο Ασκυφου Χανιων και σηματοδοτησαν ιστορικα γεγονοτα οπως το ολοκαυτωμα της Μονης Αρκαδιου τον πρωτο χρονο.(1866)



ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο Οργανικός Νόμος τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 Φεβρουαρίου 1868 και περιελάμβανε τις εξής διατάξεις:

1)Η Κρήτη αποτελούσε ένα βιλαέτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας,διοικούμενο από τον Γενικό Διοικητή(βαλή)μουσουλμάνο,τον οποίο διόριζε ο σουλτάνος. 2)Το νησί διαιρέθηκε σε πέντε διοικήσεις και είκοσι επαρχίες. 3)Στην κεντρική και στις επαρχιακές διοικήσεις θα μπορούσαν να διορίζονται και χριστιανοί και μουσουλμάνοι. 4)Αναγνωρίστηκε η ισοτιμία των δύο γλωσσών. 5)Θεσμοθετήθηκαν διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις. 6)Στη σύνθεση των δικαστηρίων μετείχαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι.


Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Ο Οργανικός Νόμος του 1867 τροποποιήθηκε μερικώς το 1878 με τη Σύμβαση της Χαλέπας(Οκτώβριος του 1878)μετά από συμφωνία των απεσταλμένων του Σουλτάνου.Το 1880 εκδόθηκε κανονισμός της εκλογής των δημογερόντων πόλεων και των χωριών,στον οποίο προβλεπόταν ότι κάθε πόλη και χωριό εκλέγει τους δημογέροντες σύμφωνα με τα έθιμα που επικρατούσαν στις πόλεις και στα χωριά. Το 1888 κυρώθηκε με αυτοκρατορικό διάταγμα ο νέος δημοτικός νόμος.Σύμφωνα με αυτό,κάθε δήμος ήταν σύνολο χωριών τα οποία αποτελούσαν μέσα στην επαρχία ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια. Ο Οργανικός Νόμος ίσχυσε για 33 χρόνια.Εφαρμόστηκε κατά γράμμα τόσο από τις Τουρκικές Αρχές της Κρήτης(όπως προέβλεπε το άρθρο 15 της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου)όσο και από τους ίδιους τους Κρήτες. Ένα χρόνο μετά(1889)ο Οργανικός Νόμος έγκειται νέας τροποποιήσεως,με τις κάτωθι διατάξεις: 1)O Γενικός Διοικητής της Κρήτης θα μπορούσε να είναι και χριστιανός. 2)O Γενικός Διοικητής θα μπορούσε να έχει ένα σύμβουλο από άλλο θρήσκευμα. 3)Άναγνωρίστηκε η ελληνική γλώσσα ώς επίσημη γλώσσα των δικαστηρίων. 4)Ιδρύθηκε Κρητική Χωροφυλακή. 5)Χορηγήθηκε γενική αμνηστεία. 6)Θεσμοθετήκαν φορολογικές ελαφρύνσεις. 7)Παραχωρήθηκε το δικαίωμα της ίδρυσης Φιλολογικών Συλλόγων.

Αξίζει να αναφερθεί ό,τι με τον Οργανικό Νόμο,δόθηκε λύση σε ακανθώδη εκκλησιαστικά ζητήματα,όπως η σχέση της Εκκλησίας της Κρήτης με το [1] και η εκλογή Μητροπολίτη και Επισκόπων.Το βασικό σχήμα που ισχύει μέχρι σήμερα με ορισμένες τροποποιήσεις είναι ένα καθεστώς ημιαυτόνομης Εκκλησίας της οποίας ο Προκαθήμενος εκλέγεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κρητική Πολιτεία εκδίδει το Διάταγμα της αναγνώρισης και εγκατάστασής του.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Δασκαλάκη,Ο Οργανικός νόμος της Κρήτης του 1867,<<Νέα Εστία>> , τεύχ.944 (1966), σ. 1519-153.
  • Ανδροπούλου / Μ.Μαθιουδάκι,Νεοελληνική Διοικητική Ιστορία 1821-1912,Αθήνα (1988-1992) , σ. 153-156.
  • Πρεβελάκης Ελ.,Η μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869,Αθήνα 1966 .
  1. Οικουμενικό Πατριαρχείο