Χρήστης:Vag23

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ιστορία των Μαθηματικών και στην Ιστορία της Φιλοσοφίας . Οι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν πως ο Λάιμπνιτς ανέπτυξε το Λογισμό περισσότερο από τον Ισαάκ Νεύτων,και η Σημειογραφία του Λάιμπνιτς έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τη στιγμή που εκδόθηκε. Ήταν μόλις 20ος αιώνας που ο Νόμος της συνέχειας και ο Υπερβατικός νόμος της ομοιογένειας βρήκαν μαθηματική εφαρμογή (μέσω της non-standard analysis). Έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες στον τομέα των υπολογιστικών μηχανών. Ενώ εργάζεται για να προσθέσει αυτόματα τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση στο Pascal's calculator, ήταν ο πρώτος που περιέγραψε ένα pinwheel calculator το 1685[1] και ανακάλυψε το Leibniz wheel, χρησιμοποιώντας το αριθμόμετρο, την πρώτη μαζικής παραγωγής υπολογιστική μηχανή. Επίσης καθόρισε το δυαδικό σύστημα, το οποίο είναι το θεμέλιο όλων των ψηφιακών υπολογιστών.

Στη Φιλοσοφία, ο Λάιμπνιτς είναι πιο γνωστός για το Φιλοσοφικό οπτιμισμό, i.e., το συμπέρασμα του οποίου ότι το Σύμπαν μας είναι, σε μία περιορισμένη έννοια, το καλύτερο δυνατό που ο Θεός θα μπορούσε να δημιουργήσει, μια ιδέα που συχνά διακωμωδούνταν από άλλους όπως ο Βολταίρος. Ο Λάιμπνιτς, μαζί με τον René Descartes και τον Baruch Spinoza, ήταν ένας από τους τρείς μεγαλύτερους υποστηρικτές του 17ου αιώνα ως προς τον ορθολογισμό. Το έργο του Λάιμπνιτς προέβλεψε τη σύγχρονη λογική και την αναλυτική φιλοσοφία, αλλά η φιλοσοφία του ανατρέχει πίσω στις παραδόσεις του Σχολαστικισμού , της οποίας τα συμπεράσματα παράγονται από τη χρήση πρωταρχικών εννοιών και κανόνων και όχι από τη χρήση εμπειρικής γνώσης. Ο Λάιμπνιτς έκανε σημαντικές συνεισφορές στη φυσική και την τεχνολογία, και σε αναμενόμενες έννοιες που εμφανίστηκαν αργότερα στη φιλοσοφία,στη θεωρία των πιθανοτήτων,στη βιολογία,στην ιατρική,στη γεωλογία,στην ψυχολογία,στη γλωσσολογία, και στην επιστήμη των υπολογιστών. Έγραψε έργα για τη φιλοσοφία,την πολιτική,τη νομική,τη δεοντολογία,τη θεολογία,την ιστορία, και τη φιλολογία. Οι συνεισφορές του σε αυτό το ευρύ φάσμα θεμάτων διαχύθηκαν σε εφημερίδες, σε δεκάδες χιλιάδες επιστολές και σε αδημοσίευτα χειρόγραφα . Έγραψε σε διάφορες γλώσσες, αλλά κυρίως στα λατινικά,στα γαλλικά και στα γερμανικά.[2] Δεν υπάρχει πλήρης συλλογή των γραπτών του Λάιμπνιτς.[3]

  1. David Smith, pp. 173–181 (1929)
  2. Roughly 40%, 35%, and 25%, respectively.www.gwlb.de. Leibniz-Nachlass (i.e. Legacy of Leibniz), Gottfried Wilhelm Leibniz Bibliothek (one of the three Official Libraries of the German state Lower Saxony).
  3. Baird, Forrest E.· Walter Kaufmann (2008). From Plato to Derrida. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall. ISBN 0-13-158591-6.