Χρήστης:Sotirisq/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


JOHN WATSON[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Studimi mbi sjelljen e kafshëve​.

Watson përfundoi doktoraturën e tij në Universitetin e Çikagos në 1903 (Watson 2011). Studimi i tij ishte: "Trajimi i Kafshëve: një studim eksperimental mbi rritjen mendore të miut të bardhë në lidhje me zhvillimin e sistemit nervor. (Watson, 1903) Trajnimi kafshëve përshkruan marrëdhënien ndërmjet myelin e trurit dhe aftësinë e minjtë të mësuarit në mosha të ndryshme. Watson tregoi se shkalla e myelin ishte kryesisht e lidhur me aftësinë e të mësuarit. Ai qëndroi në Universitetin e Çikagos për pesë vjet duke hulumtuar marrëdhënien midis informacionit ndijor dhe të mësuarit. Ai zbuloi se ndjenja e kinestezisë kontrollon sjelljen e minjve në labirint. Në vitin 1908, ajo u ofruar dhe pranoi një pozicion në fakultetin e Universitetit të John Hopkins dhe së shpejti u promovua kryetar i departamentit të psikologjisë. (Bolles, 1993).

Biheviorizëm

Në 1913, Watson botoi artikullin “Psychology as the Behaviorist Views it", e cila njihet edhe si Manifesti i Sjelljes. (Watson, 1913) Në këtë artikull Watson theksuar karakteristikat kryesore të filozofisë së re të psikologjisë quajtur biheviorizëm. Paragrafi i parë i artikullit përshkruan pozicionin e Watson: psikologjia në sytë e shikuesit është një fushë e shkencave natyrore, thjesht objektive. Qëllimi i tij teorik është të parashikojë dhe kontrollojë sjelljen. Endoskopia nuk është pjesë e metodave të saj, as vlera shkencore e të dhënave të saj nuk varet nga gatishmëria e saj për të interpretuar me vetëdije. Shikuesi në përpjekjen e tij për të marrë një sistem të organizuar të reagimit të kafshëve nuk njeh ndonjë linjë ndarëse mes qenieve njerëzore dhe kafshëve. Sjellja njerëzore, me gjithë finesinë dhe kompleksitetin e saj, është vetëm një pjesë e sistemit të përgjithshëm të hulumtimit të sjelljes. (Watson, 1913). Në 1913, Watson shqyrtoi kushtet e reagimit të Ivan Pavlov si një mekanizëm fiziologjik që kontrollon sekrecionet e gjendrave. Ai kishte hedhur poshtë tashmë ligjin e ndihmës nga Edward Thorndike - një përkrahës i parimit të ndihmës se Skinner - për shkak të besimit të tij se provat subjektive ishin të tepërta. Deri në vitin 1916 Watson njohu rëndësinë e përgjithshme të formulimit të Pavlovit dhe e bëri atë subjekt të fjalimit të tij presidencial në Shoqatën Psikologjike Amerikane ( Bolles, 1993 ). Artikulli është i shquar për mbrojtjen e fuqishme të pozitës objektive shkencore të psikologjisë së aplikuar, e cila në atë kohë konsiderohej të ishte shumë më e ulët sesa psikologjia eksperimentale strukturore. Me biheviorizmin e tij Watson u fokusua te sjellja e jashtme e njerëzve dhe reagimeve të tyre në momente të caktuara pavarësishtë gjëndjes së jashtme shpirtërore. Sipas tij, analiza e sjelljeve dhe veprimeve ishte metodika e vemte objektive për kuptimin e veprimtarisë njerëzore. Kjo prespektivë që mbështeti Watson do ta çonte psikologjinë në një epokë të re. Ai tha se para Wundt nuk kishte psikologji si dhe pas Wundt ka vetëm shqetësim dhe anarki. Biheviorizmi i ri i Watson ishte ai që do hapte rrugën për më shumë zhvillime në psikologji. Biheviorizmi i Watson refuzoi studimin e ndërgjegjes. Ishte i bindur se nuk do të mund të studiohej dhe se tentativat e studimit në të shkuarën të vemten gjë që arritën ishte të pengonin progresin e teoriv psikologjike. Ai arriti që psikologjia të mos konsiderohet më shkenca e “trurit”.Karshi kësaj deklaroi se psikologjia duhet të fokusohet te sjellja e personit dhe jo të ndërgjegjes së tij.


Ekseperimenti i “Albertit të vogël”.

Ekseperimenti i Watson dhe e ndihmëses së tij Reiner që u realizua 1920 ka mundësi që të quhet nga kushdo dyzuse. Ka ngel e njohur në manualet e hyrjes në psikologji si ekseperimenti i “Albertit të vogël”. Qëllimi i ekseperimentit ishte që të tregonte se nga një gjëndje normale do të mund të shndërohej në një gjëndje fobie për “Albertin e vogël” një djalë 11 muajsh, e shkaktuar nga një mi i bardhë. Watson dhe Reiner vizituan “Albertin e vogël” duke i rënë një shufre hekuri kur i shfaqej një mi i bardhë. Fillimishtë iu shfaq djalit një mi i bardhë dhe u vërejt se nuk kishte frikë nga brejtësit. Në vazhdim u shfaq një mi i bardhë dhe pastaj u dëgjua tingulli i shufrës së hekurit. “Alberti i vogël” filloi të qante. Rasti i dytë u përsërit disa herë. Së fundmi Watson dhe Reiner paraqitën vetëm miun e bardhë dhe djali tregoi se kishte frikë. Ky studim tregoi se emocionin mund të bëhen përgjigje varësie. Pasi historia e “Albertit të vogël” u bë e njuhur me gjerë, shfaqi paqartësira dhe kontradikta te disa, ende edhe te vetë Watson. U hetua se sa e moralshme ishte ekseperimenti i Watson dhe Reiner. 2009 Beck,Levinson dhe Irons kërkuan për “Albertin e vogël” për të parë studimin e Watson dhe se si kishte influencuar në jetën e tij. Fatkeqësisht mësuan se kishte vdekur në moshën 6 vjeçare. Kështu që nuk mund të dimë me saktësi se si ndikoi ekseperimenti në jetën e “Albertit të vogël”.

Rugëtim pasues

Watson duket se ka qenë shkak për aspektet psikologjike të mbesës së tij, Mariette Hartley. Siç shihet, edukimi i vajzës së vogël në bazë të teorive të Watson nuk ka pasur rezultatet më të mira, ( Hartley & Commire, 1990). Rosalie Rayner vdiq në vitin 1935 në moshën 36 vjeçe. Watson jetoi në farmën e tyre deri sa vdiq në vitin 1958, në moshën 80 vjeç. Saktësisht, para vdekjes së tij në 1957, mori një medalje të artë nga Shoqata Psikologjike Amerikane për kontributin e tij në psikologji ( Hergenhahn, 1992 ). Historiani John Burnham në një intervistë me Watson e portretizoi atë si një njeri me mendime ( ende ) të forta dhe disa hidhërime për kritikët e tij. Me përjashtim të një sërë kopjeve akademike, Watson dogji një koleksion shumë të madh të letrave dhe dokumentave personale, duke i privuar historianëve një burim të vlefshëm për të kuptuar historinë e hershme te biheviorizmit por edhe të tijën.