Χρήστης:Sofia Klada/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μήλος (εφημερίδα)

Η εφημερίδα «ΜΗΛΟΣ» εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 30-9-1976 από τον Γρηγόρη Μπελιβανάκη. Ύστερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1993, η έκδοση της εφημερίδας συνεχίστηκε, από τον τρίτο κατά σειρά γιο του Γρηγόρη Μπελιβανάκη, τον Παύλο Μπελιβανάκη, ο οποίος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, προσθέτοντας χρώμα στην εφημερίδα. Kατά το τέλος της δημοσιοϋπαλληλικής του δράσης ως διοικητικός ταχυδρομικός υπάλληλος και σε ηλικία 47 ετών, εξέδωσε την εφημερίδα «ΜΗΛΟΣ», χωρίς να θεωρηθεί αυτή η απασχόληση ως επαγγελματική δραστηριότητα, μέχρι και το Φεβρουάριο του 1993 . Σε ηλικία εξήντα τεσσάρων (64) ετών, ύστερα από δεκαεφτά (17) χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΜΗΛΟΣ», μεταβιβάζει τη διεύθυνση της εφημερίδας στο γιο του Παύλο Μπελιβανάκη, ο οποίος επίσημα αναλαμβάνει ως εκδότης – διευθυντής από το Φεβρουάριο του 1993 (αρ. φ. 174) και διατηρεί τη θέση μέχρι και σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε συμμετείχε ενεργά στην έκδοση της εφημερίδας και μετά από την ανάληψη της διεύθυνσης από το γιο του.

Ο τίτλος της εφημερίδας είναι απλός, με κεφαλαία γράμματα, τοποθετημένος ακριβώς στο κέντρο, με το αντιπροσωπευτικότερο αρχαίο νόμισμα της Μήλου αριστερά και δεξιά του τίτλου καθ’ όλη τη διάρκεια έκδοσης . Από τη μία όψη έχει το μήλο, από την άλλη κεφάλι κριαριού με την επιγραφή ΜΑΛΙΟΝ (= Μηλίων) . (αρ. φ. 1, 30-9-1976, σελ. 1) Το μέγεθος των κεφαλαίων γραμμάτων του τίτλου είναι 2 εκατοστά, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του λογότυπου και συγκεκριμένα το πάνω μέρος της, σε γραμματοσειρά UB – Optima – Bold, 25 pt .

Οι διαστάσεις των φύλλων παραμένουν από το πρώτο φύλλο έως και σήμερα, 33 εκ. × 24 εκ. Το Μάρτιο του 1986 (αρ. φ. 103), η εφημερίδα αποκτά «(…) ηλεκτρονικό υπολογιστή για την τήρηση του αρχείου των συνδρομητών της, την διεξαγωγή της λογιστικής της υπηρεσίας και την εκτύπωση των διευθύνσεων». Η εφημερίδα άρχισε να εκδίδεται με λινοτυπία, και από το φ. 156 (30-6-1991), μεταπήδησε σε ασπρόμαυρο όφσετ, στο ίδιο μέγεθος με την παλιά.
Οι 4 (84 από τα 371 φύλλα) αρχικά σελίδες, αυξήθηκαν προοδευτικά σε 6, 8, 10 ή 12 περιοδικά και με την επέτειο των 20 χρόνων της εφημερίδας, ο αριθμός των σελίδων αυξάνεται μόνιμα στις 16 (142 από τα 371 φύλλα) , που αποτελούν και την πλειοψηφία.  Η ιστορική και λαογραφική στήλη επεκτείνεται σε τετρασέλιδο αφιέρωμα από τη μία σελίδα που ήταν στα προηγούμενα φύλλα. Η εφημερίδα χωρίζεται σε δύο περιόδους, όπως αναφέραμε και παραπάνω, όπου η αλλαγή διεύθυνσης (πατέρας - γιος) αποτελεί το ορόσημο. Η εφημερίδα κυκλοφορούσε κάθε μήνα χωρίς να μπορεί να τηρήσει με ακρίβεια μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Κάποιες φορές έβγαινε στην αρχή του μήνα και άλλες στα τέλη.
Συγγραφέας των άρθρων στις επόμενες σελίδες, είναι κατά κύριο λόγο ο εκάστοτε εκδότης, αφού η εφημερίδα είναι προσωποπαγής. Σποραδικά εμφανίζονται άλλοι συγγραφείς (ενδεικτικά ο Ι. Αρμένης, ο Φρ. Κυπραίος, η Ε. Δαλαμπίρα, H. Schilling, Χ. Μπαμπούνης, Γ. Παγώνης) και αναδημοσιεύσεις από βιβλία, με θέματα που αφορούν τη Μήλο. Στις υπόλοιπες σελίδες της εφημερίδας, υπάρχει μετακύληση των άρθρων της πρώτης σελίδας. Πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό, κυρίως κατά την έκδοση του Παύλου Μπελιβανάκη. Τις στήλες τις αρθρογραφεί όλες ο εκδότης, με εξαίρεση το «ιστορικό ημερολόγιο» από τον ιστορικό Χαράλαμπο Μπαμπούνη, «μηλέικοι περίπατοι» από τη Μαρία Μαρκαντώνη (και μετέπειτα από το Γρηγόρη Μπελιβανάκη), ιστορικές ή/και λαογραφικές επιφυλλίδες (όπου αρθρογράφησε πλήθος επιστημόνων) και «μηλέικη ποίηση» όπου μπορούσε να δημοσιεύσει όποιος αναγνώστης επιθυμούσε το ποίημά του. 

Στις στήλες Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, «Αλχημείες» και «γράματα τσι φλουρίς» ο εκδότης υπέγραφε με το ψευδώνυμο Οψιδιανός, αλχημιστής και Φλουρί (ή Ανεζίνα) αντίστοιχα.