Βάση της πυραμίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η οικονομική πυραμίδα: παρατηρούμε πως όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε στον κατακόρυφο άξονα "πλούτος", τόσο μικρότερο πληθυσμό συναντάμε στον οριζόντιο άξονα, και αντιστρόφως

Βάση της πυραμίδας ή βάση της οικονομικής πυραμίδας (αγγλικά: Bottom of Pyramid ή Base of Pyramid, BoP) αποκαλείται η μεγαλύτερη, αλλά και φτωχότερη κοινωνικοοικονομική ομάδα πληθυσμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι επιβιώνουν με κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα κάτω από 1500 δολάρια, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει διόγκωση του αριθμού αυτού σε 6 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.[1]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ίσως αναφορά του όρου απαντάται σε ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ, ο οποίος στην προεκλογική εκστρατεία του το 1932 είχε μιλήσει για τον "ξεχασμένο άνθρωπο στη βάση της οικονομικής πυραμίδας".[2]Από το 2000 και μετά ο όρος χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά κυρίως μέσω του έργου του Κ. Πραχαλάντ, ινδικής καταγωγής καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο «O θησαυρός στον πάτο της πυραμίδας: Εξαλείφοντας τη φτώχεια μέσω του κέρδους». Ο Πραχαλάντ υποστηρίζει ότι τα τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα αποτελούν μια αναξιοποίητη αγορά, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί μιας και ισοδυναμεί με αγοραστική δύναμη 12,5 τρις από εννιά μόλις από τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Επιχειρηματίες που ακολούθησαν το μοντέλο του Πραχαλάντ σημείωσαν επιτυχία προσαρμόζοντας τη στρατηγική τους στις ανάγκες των φτωχών, οι οποίοι γνωρίζουν μάρκες και αναζητούν ποιότητα με τη διαφορά ότι δεν έχουν πολλά χρήματα. Ως παράδειγμα ο Πραχαλάντ αναφέρει την Procter & Gamble, η οποία αντιλήφθηκε ότι μπορεί να σημειώσει μεγάλα κέρδη αν πωλήσει στην Ινδία το ίδιο σαμπουάν σε συσκευασίες μιας χρήσης, μιας και πολλοί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν όλο το μπουκάλι.[3] Πιο πρόσφατα, η σύνδεση των πληθυσμών της βάσης της πυρυμίδας με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ έχει αποτελέσει θέμα συζητήσεων για το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.[4] Η ομάδα BoP έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών μελετητών της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αποτέλεσε την έμπνευση για τον Μοχάμαντ Γιουνούς προκειμένου να επινοήσει το σύστημα της μικροχρηματοδότησης και να δημιουργήσει την Grameen Bank, η οποία εξυπηρετεί με μικροπιστώσεις άτομα τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.[5]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο πλούτος να κατέβει στη βάση της παγκόσμιας οικονομικής πυραμίδας, Των Σ. Κ. Πράχαλαντ και Στούαρτ Λ. Χαρτ | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020. 
  2. Team, ΤοΒΗΜΑ (30 Ιουνίου 2011). «Οι «ξεχασμένοι» των κρίσεων». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020. 
  3. «Τρίτος Κόσμος, ένας θησαυρός αναξιοποίητος, Του David Ignatius - Αρθρογράφου της Washington Post | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020. 
  4. «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (BUSINESS CALL to ACTION) ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ SDGs | CSR HELLAS» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020. 
  5. «Σε μεγάλη άνθηση διεθνώς οι «κοινωνικοί επιχειρηματίες», The Economist | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]