Χρήστης:Protnet/Βικιπαίδεια και εκπαίδευση/Πρόσκληση προς εκπαιδευτές ΙΕΚ σε σεμινάριο «Η Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα ΙΕΚ»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Δ.ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου και η Βικιπαίδεια προσκαλούν εκπαιδευτές ΙΕΚ κάθε ειδικότητας σε ένα ανοικτό σεμινάριο με θέμα:

«Η Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα ΙΕΚ»

την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:30 με 20:30. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο που βρίσκεται στο χώρο του ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου οδός Παπάγου 23 & Καλλιθέας (είσοδος από Καλλιθέας).

Εισηγητές του σεμιναρίου είναι ο εκπαιδευτής του ΙΕΚ Ιωάννης Πρωτονοτάριος, ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχανικός υπολογιστών, και ο Μάνος Κεφαλάς, ιδρυτής του Σχολείου Βικιπαίδειας στην Καισαριανή.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σεμινάριο θεωρείται πολύ σημαντικό για όλους τους εκπαιδευτές των ΙΕΚ, (αλλά και για κάθε εκπαιδευτικό), καθώς η μέθοδος αυτή μπορεί να αποτελέσει πολύ βοηθητικό εργαλείο για τη διδασκαλία και την εξέταση των θεωρητικών μαθημάτων στο πλαίσιο της ανάθεσης εργασιών στους καταρτιζόμενους, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας των ΙΕΚ.

Οι εισηγητές θα παρουσιάσουν έναν εναλλακτικό τρόπο μαθήματος κατά τον οποίον οι εκπαιδευόμενοι αναλαμβάνουν υπό τη μορφή εργασιών τη δημιουργία εξειδικευμένων λημμάτων στη Βικιπαίδεια, πάνω στη θεματική περιοχή του εκάστοτε μαθήματος. Το σεμινάριο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Η Βικιπαίδεια στην εκπαίδευση».

Ειδικότερα,

Ο Ιωάννης Πρωτονοτάριος θα παρουσιάσει:

  • τη γενική ιδέα και πώς μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ειδικότητα,
  • τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη,
  • τα οφέλη από τη χρήση αυτής της μεθόδου (η εργασία συνεπάγεται μελέτη σε βάθος και καλύτερη μάθηση, το μάθημα το αυτοδιαχειρίζονται οι σπουδαστές, γίνεται διερεύνηση και έρευνα πηγών, η μάθηση προκύπτει από αυτοδιδασκαλία των σπουδαστών, οι σπουδαστές ικανοποιούνται που παράγουν κάτι ουσιαστικό που παραμένει ως χρησιμοποιούμενη αξία από όλους, γίνεται ευρύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο κ.α. αλλά και καλλιεργείται η συνεργατικότητα με παραδειγματισμό από τη βοήθεια της κοινότητας της Βικιπαίδειας προς τον εκπαιδευτή και τους συμμετέχοντες)

Ο Μάνος Κεφαλάς θα αναλύσει θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Βικιπαίδειας σε επίπεδο κοινότητας και της ψυχικής διάστασης ενός τέτοιου συνεργατικού εγχειρήματος και πώς αυτό συνδυάζεται με τις θεμελιώδεις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Υποστήριξη προς τους εκπαιδευτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θα δοθεί ένας σκελετός μαθήματος με αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα εφαρμόσουν πρακτικά το πρόγραμμα και πώς θα το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους
  • Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό πάνω στην επεξεργασία της Βικιπαίδειας
  • Συνεχής υποστήριξη από την κοινότητα της Βικιπαίδειας. Κάθε εκπαιδευτή που θα αποφασίσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα θα τον αναλάβει ένας «πρεσβευτής» της Βικιπαίδειας, δηλαδή ένας έμπειρος βικιπαιδιστής.

Πρόσβαση, επικοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου

Διεύθυνση: Παπάγου 23 & Καλλιθέας (είσοδος  από την οδό Καλλιθέας), 173 43, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα

Τηλ: 2109763227, 2109763259

Fax: 2109762971

Email: grammateia@iek-ag-dimitr.att.sch.gr

Ιστότοπος: http://iek-ag-dimitr.att.sch.gr

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε οποιονδήποτε εκπαιδευτή ΙΕΚ ανεξαρτήτως του ΙΕΚ εργασίας του. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής εκ των προτέρων.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]