Χρήστης:Nansyaltip/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φωτογραφική μηχανή με φιλμ Rolleimatic 35mm

Η φωτογραφική μηχανή με φιλμ είναι μια συσκευή η οποία καταγράφει εικόνες χρησιμοποιώντας φωτογραφικό φιλμ. Όταν η κάμερα τραβάει μία φωτογραφία, ο φακός της εκθέτει για λίγο την ταινία φιλμ σε μία εικόνα, η οποία μεγεθύνεται μέσω του φακού. Με αυτή την έκθεση δημιουργείται αυτό που ονομάζεται λανθάνουσα εικόνα. Η λανθάνουσα εικόνα, στη συνέχεια, μπορεί να εμφανισθεί σε αρνητικό φιλμ, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προβληθεί σε φωτοευαίσθητο φωτογραφικό χαρτί για να δημιουργηθεί μια φωτογραφία.

Προκειμένου να εκτυπωθούν οι φωτογραφίες, το φιλμ πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της εμφάνισης.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάμερα Κοντακ (Kodak camera) αποτέλεσε την πρώτη φωτογραφική μηχανή με φιλμ και εφευρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1888). Οι κάμερες αυτές ήταν σχετικά φθηνές και απλοϊκές, για αυτό και οι καταναλωτές εξέφρασαν αμέσως το ενδιαφέρον τους για εκείνες. Με τον καιρό, ο σχεδιασμός της φωτογραφικής μηχανής με φιλμ βελτιωνόταν, καθώς σημειώθηκε η προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα οι πρώτες κάμερες με 35mm να γίνουν διαθέσιμες στο καταναλωτικό κοινό από τον φωτογράφο Oskar Barnack λίγο πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1913.

Διαδικασία εμφάνισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία της εμφάνισης του φιλμ γίνεται είτε σε σκοτεινό θάλαμο είτε σε ειδικά φωτογραφικά εργαστήρια.

Η εμφάνιση του φιλμ, όπως και η εκτύπωση της φωτογραφίας, είναι σημαντικό να γίνονται σε έναν σκοτεινό θάλαμο, δηλαδή σε έναν χώρο στον οποίο δεν μπορεί να περάσει το φυσικό φως. Συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο, αφαιρείται το φιλμ από την κασέτα του φιλμ και τοποθετείται στο εσωτερικό του σπιράλ, κινώντας σε αντίθετες κατευθύνσεις τις δύο βάσεις του. Στη συνέχεια, το σπιράλ μπαίνει μέσα στο τανκ εμφάνισης. Η θερμοκρασία της εμφάνισης του φιλμ πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18°C και 24°C. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία της εμφάνισης, τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος χρειάζεται για να εμφανιστεί το φιλμ.

Εκτύπωση φωτογραφίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρνητικά φιλμ παράγουν εικόνα η οποία αντιστρέφεται κατά την εκτύπωση και έτσι παίρνουμε θετική εικόνα, ενώ τα θετικά παράγουν κατευθείαν θετική εικόνα ή αλλιώς διαφάνειες ( γνωστές ως σλάιντς).

Η εκτύπωση της φωτογραφίας γίνεται σε χαρτί με κατάλληλες φωτοευαίσθητες επιστρώσεις ( φωτογραφικό χαρτί). Μέσω της προβολής της εικόνας του αρνητικού στο συγκεκριμένο χαρτί μπορούμε να διακρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Κατά τις διεργασίες αυτές, μπορούν να γίνουν διάφορες παρεμβάσεις, με τις οποίες μεταβάλλεται το τελικό αποτέλεσμα.

Κατασκευαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί από τους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών με φιλμ είναι:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]