Χρήστης:Mariakomionio/Καντάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η καντάδα γενικά είναι μια μουσική σύνθεση ή μια αναπαράσταση προς τιμή κάποιου. Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες καντάδων στην ιστορία της μουσικής:

  • Στο αρχαιότερο έθιμο,το οποίο εξακολουθεί να σώζεται μέχρι σήμερα ως άτυπο είδος, η καντάδα είναι μια σύνθεση που παίζεται και / ή τραγουδιέται για έναν εραστή, έναν φίλο ή ένα άλλο πρόσωπο που πρέπει να τιμηθεί, συνήθως το βράδυ κάτω από ένα παράθυρο. Η παράδοση αυτού του τύπου καντάδας ξεκίνησε από τον Μεσαίωνα ή την Αναγέννηση, και η μουσική του δεν ακολουθούσε μια συγκεκριμένη μορφή, εκτός από το γεγονός ότι συνήθως τραγουδιόταν από ένα άτομο που συνόδευε τον εαυτό του με ένα φορητό όργανο, όπως η κιθάρα ή το λαούτο. Έργα αυτού του τύπου εμφανίστηκαν και σε μεταγενέστερες περιόδους, αλλά συνήθως σε ένα πλαίσιο που έκανε μια συγκεκριμένη αναφορά σε περασμένη εποχή (το πιο διάσημο παράδειγμα είναι η καντάδα στην όπερα Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ
  • Κατά την εποχή του μπαρόκ, η καντάδα ήταν ένα είδος δραματικού τραγουδιού που εκτελείτο έξω κατά τη διάρκεια του βραδιού, στην οποία χρησιμοποιούνταν τόσο η φωνή όσο και τα όργανα. Μεταξύ των συνθετών αυτού του τύπου καντάδας θυμόμαστε τον Alessandro Stradella,τον Alessandro Scarlatti, τον Johann Joseph Fux, τον Johann Mattheson, τον Antonio Caldara και τον Antonio Vivaldi. Συνήθως ήταν έργα που παρουσιάζονταν σε μεγάλο βαθμό πάνω σε σκηνή. Ήταν επομένως κάτι μεταξύ καντάτας και όπερας. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε μια καντάτα και μια καντάδα, γύρω στο 1700, ήταν ότι η καντάδα παιζόταν σε εξωτερικό χώρο και επομένως μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όργανα που θα ήταν πολύ δυνατά σε μια μικρή αίθουσα (για παράδειγμα σάλπιγγες, κόρνα και τύμπανα). Στο παρελθόν, ο όρος "serenata" συνδέθηκε λανθασμένα με το βράδυ. Αυτή η ετυμολογία επηρέασε πολύ την ερμηνεία της λέξης, η οποία χρησιμοποιήθηκε επίσης για να υποδηλώσει την καντάδα ενός εραστή, ή την καντάδα ως μουσική σύνθεση (για παράδειγμα, το “la Serenata notturna K239” του Mozart). 

Άλλα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]