Χρήστης:ManosHacker/Οι άνθρωποι της ΒΠ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πιστεύοντας πολύ στον αντίκτυπο που έχει το εγχείρημα της ΒΠ, προσπαθώ να βρω και να δείξω το δρόμο να είναι και η δική μας συνεισφορά επιτυχής. Θα ήθελα, όχι επίσημα, και μάλιστα θα θεωρούσα πιο ειλικρινή μια απάντηση από ip, μια ή δύο γραμμές από αυτούς που πραγματικά βρίσκουν από το χρόνο τους για να έρχονται εδώ. Στην ουσία ψάχνω το προφίλ των ανθρώπων που κατά καιρούς ενεργοποιούνται ή και είναι συστηματικοί. Νομίζω πως έχω ήδη μια ιδέα για τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που συνεισφέρουν, θα ήθελα όμως να τα εντοπίσουμε και να προσπαθήσουν με αυτά, όσοι έχουν τις αρμοδιότητες και τις ανησυχίες, να κάνουν κάτι καλύτερο. Νομίζω πως το προφίλ του ανθρώπου που βοηθά εδώ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. έχει με κάποιο τρόπο λυμένα τα βιοποριστικά του προβλήματα (εργάζεται, είναι μαθητής, φοιτητής κλπ)
  2. έχει την αίσθηση πως χρειάζεται να κάνει κάτι ενδιαφέρον το οποίο δεν του επιβάλλουν και αποφασίζει αυτόνομα να διαλέξει να ασχοληθεί με τη συνεισφορά στη ΒΠ σε κάποιο άρθρο
  3. τον οδηγεί η πρόκληση ότι έχει να πει κάτι καλύτερα ή να κάνει κάτι με καλύτερο τρόπο
  4. έχει ένα σκοπό, ανήκει σε ένα σκοπό ή ακολουθεί κάποιο όραμα
  • Το πρώτο είναι αναγκαία συνθήκη για τη συνεισφορά.
  • Τα δύο επόμενα είναι που τον τραβούν να συνεισφέρει κατά καιρούς
  • Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, δίνει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για συστηματική συνεισφορά.

Μπορείτε να πείτε αν εντάσσεστε στο μοντέλο ή όχι. Μπορείτε να πείτε αν είστε συστηματικοί ή όχι. Μπορείτε να κάνετε κι ένα επιγραμματικό σχόλιο - υπόδειξη για τη δική σας ιδιοσυγκρασία και τα δικά σας κίνητρα, που διαφοροποιούνται. Με ενδιαφέρει πολύ να συσχετίσω την επιμονή στη συνεισφορά με το τελευταίο κίνητρο. Παρακαλώ για τη γνώμη σας. ManosHackertalk 10:06, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Ως προς το πρώτο, θα έλεγα ότι οριακά το ικανοποιώ. Το 2 και 3, με εκφράζουν. Το όραμα είναι να γράψω για θέματα που θεωρώ ότι είναι αδικημένα από την ελληνική (και τη διεθνή) βιβλιογραφία (κυρίως στο θέμα της προβολής) και ιδιαίτερα της περιοχής μου (για την ιστορία, τα πρόσωπα, τη γεωγραφία και γενικά τον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας). Συστηματικός δεν ήμουν καθόλου. Τώρα νομίζω ότι είμαι καλύτερος και ακριβώς λόγω της βικιπαίδειας και των διαδικασιών εδώ μέσα, έχω την τάση να γίνομαι καλύτερος. Δεν ξέρω βέβαια αν είμαι σε ανεκτό επίπεδο, συστηματικός. Μάλλον είμαι στα όρια της ανοχής. Προσεχώς καλύτερα. Χρήστης:Pyraechmes δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου 10:16, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Με εκφράζουν και τα τέσσερα σε σημαντικό βαθμό. Dimitrisss 10:47, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)
Για μερικά δε μπορώ να πω, αλλά η Βικιπαίδεια έχει και πιο πολύ ενδιαφέρον από το να ανοίγω την τηλεόραση. Το τελευταίο δε με εκφράζει και δεν είμαι και συστηματικός. Αλλά νομίζω τα οράματα πάνε παρέα και με τις αυταπάτες και μπορεί όσοι έχουν να έχουν και από αυτές. Αλλά δε με πολυαπασχολεί.93.232.122.151 15:35, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Με τη σειρά μου να πω πως το όραμά μου είναι ένας καλύτερος κόσμος και η ΒΠ είναι μέσα στα σχέδιά μου γι' αυτό. ManosHackertalk 15:41, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Μπορώ να πώ ότι τουλάχιστον τα 3 από 4 κριτήρια εκφράζουν τον καθένα μας. Εγώ είμαι συστηματικός (3 ώρες ανα μέρα :)). Όσο για το όραμα, αυτός αποτελεί ο λόγος που οδηγά τον καθένα μας εδώ στη Βικιπαίδεια. Πάντως, όσο αφορά εμένα, το δικό μου όραμα είναι η βελτίωση των άρθρων της Αρχαίας Ελλάδας και της Στρατιωτικής Ιστορίας, καθώς και κινηματογράφου και μουσικής. Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 15:50, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)


Να σχολιάσω κι εγώ με τη σειρά μου πάνω στα σχόλια! Καταρχήν να πω πως δε βγήκαν από το μυαλό μου τα κριτήρια από πάνω, αλλά μετά την παρακολούθηση διαλέξεων ειδικών πάνω στο θέμα της πνευματικής εθελοντικής εργασίας.

  • Όλοι όσοι σχολίασαν είναι συστηματικοί. Είναι άνθρωποι που συνεισφέρουν στη ΒΠ σχεδόν καθημερινά και επιστρέφουν πάλι σύντομα για συνδρομή στο εγχείρημα νιώθοντας πως έχουν απουσιάσει. Ακόμα και δύο ημέρες την εβδομάδα να ασχολούνταν, όπως κάνει πχ ο Φόκαλ που έρχεται μόνο τα σαββατοκύριακα, έχουμε συμπεριφορά συστηματικής προσφοράς. Μη συστηματικός είναι πχ ο Μερμηγκάκης, ο οποίος έλκεται κατά καιρούς και πάντα επιστρέφει (με άλλα ονόματα) και τον θεωρώ σημαντικό επίσης, όπως και πολλοί από εσάς, υποθέτω. Ο ΌγκνιΚαϊ με τη συμμετοχή που έχει και την αφοσίωσή του, όχι απλά συστηματικός χρήστης είναι, και διαχειριστή θα τον ήθελα.
  • Ψάχνω τους ανθρώπους που δε γράφουν για τον προπάππο τους και φεύγουν, αλλά που φρεσκάρονται όταν κερδίζουν ένα χαμόγελο στον καθρέφτη και στα μάτια των φίλων τους ασχολούμενοι με τη μεταλαμπάδευση της γνώσης που έχουν στα χέρια τους. Ψάχνω ποιοι είναι οι άνθρωποι που μένουν.
  • Η πρώτη συνθήκη που είναι αναγκαία για να συνδράμει κανείς είναι να έχει λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα. Αυτό, από ότι φαίνεται, δε σημαίνει να αμείβεται πολύ καλά, απλά να αμείβεται επαρκώς. Η έρευνα μάλιστα λέει πως τα υψηλά χρηματικά bonus λειτουργούν αρνητικά στην πνευματική εργασία, αντίθετα με τη χειρωνακτική. Επίσης ο μαθητής της τρίτης Λυκείου και ίσως και της δευτέρας, έρχεται σε σύγκρουση με τη βιοποριστική του προτεραιότητα συνεισφέροντας εδώ, αν θεωρήσουμε πως ένα πτυχίο σημαίνει εξασφάλιση εργασίας.
  • Την αίσθηση της αυτονομίας του να επιλέγει κανείς, πότε και πώς να συνεισφέρει, διαλέγοντας τη ΒΠ, την έχει όταν είναι ελεύθερος πολίτης.
  • Το κίνητρο ότι θα κάνει κάτι καλύτερα από τους άλλους δε φαίνεται να το έχουν όλοι, για κάποιους όμως φαίνεται πως είναι μέρος της συνταγής.
  • Σε ελεύθερους πολίτες, οι τρεις αυτές συνθήκες μαζί, στις πιο πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως δε δίνουν αναγκαία και ικανή συνθήκη να επιστρέφει κανείς για συνεισφορά. Εξαίρεση ο ip φίλος μας που δεν αισθάνεται να λειτουργεί κάτω από κάποιο όραμα για καλύτερο κόσμο, τον αυτοσκοπό να είναι το προφίλ της ποδοσφαιρικής του ομάδας πάντα ενημερωμένο σωστά ή να διαβάζουν τα παιδιά του γείτονα το σωστό όταν ανατρέχουν στη ΒΠ αντί για μπαρούφες, για παράδειγμα. Απλά έχει ενδιαφέρον να κερδίζει γνώσεις και δεξιότητες στη συλλογική αλληλεπίδραση. Η ικανή και αναγκαία συνθήκη του ip συμπληρώνεται από το ζήλο. Δυο φορές έτυχε να κοιτάξω στη δουλειά του, μια δεν αφήνει και ιστορικό επεξεργασίας πίσω του, και τον είδα να συνεχίζει να γράφει άρθρα και όλη τη νύχτα.
  • Το παραπάνω topic αφήνει να εννοηθεί πως, αφού οι σκοποί καθορίζονται από εμάς τους ίδιους και τις προτεραιότητές μας, αυτό που χρειάζεται να εμφυσηθεί ώστε να γίνει κάποιος συστηματικός είναι το όραμα, να καλλιεργηθεί δηλαδή η πίστη του σε αυτό. Αυτό που παρέχεται προς το παρόν με τα εργαστήρια, από ότι είδα και όσο κατάλαβα, είναι η μέθοδος να πετύχει η εκπαίδευση αυτού που έχει, πιθανώς, κάποιο σκοπό και θέλει να γράψει. Αυτός που έχει σκοπό όμως, θα τον βρει έτσι κι αλλιώς τον τρόπο γιατί έχει το κίνητρο.

Ας μην αφηνόμαστε στην ελπίδα της τύχης μας. (το άρθρο για την ελπίδα χρειάζεται κι άλλη πηγή ή σήμανση, είναι μονόπλευρο) ManosHackertalk 20:27, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Θέλω να πω αυτό που νομίζω είναι ότι η ανάγκη να μοιραζόμαστε με τους άλλους είναι έμφυτη και δε χρειάζεται να βλέπουμε από πριν άμα βγει κάτι καλό. Άμα γράφουμε μπορεί να γράφουμε και μπαρούφες επειδή η βικιπαίδεια δε γίνεται από ειδικούς και μπορεί να μην είμαστε και αυθεντίες άμα γράφουμε κάτι στη Βικιπαίδεια. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης που είναι έμφυτη για τον άνθρωπο δεν είναι εξαίρεση. Άμα κάποιος νομίζει ότι πρέπει να έχει όραμα (και να πιστεύει ότι πρέπει να γράψει κάτι για καλό) για να γράψει στη βικιπαίδεια μπορεί να είναι και κακό. Μπορεί να σκέφτεται ότι δεν είναι και καλό αυτό που γράφει και να είναι και κακή πληροφορία. Αλλά να έχει μια πληροφορία (καλή ή κακή) και να θέλει να τη μοιραστεί. Άμα γράφαμε μόνο για καλό η Βικιπαίδεια μπορεί να μην ήταν ουδέτερη.93.232.122.151 20:43, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Να συμπληρώσω, η Βικιπαίδεια είναι συγκέντρωση γνώσης ή πληροφορίας. Μπορεί αυτή η συγκέντρωση να αποβεί καλή αλλά μπορεί και να βγει συγκέντρωση της άπειρης βλακείας που την περιγράφει ο Αϊνστάιν. Δε μπορώ να φανταστώ από πριν τι θα βγει (δεν το οραματίζομαι), αλλά θέλω να βγει καλό. Δηλαδή διαφέρει η φαντασία από τη θέληση και μετά η θέληση διαφέρει από την πράξη και η πράξη διαφέρει από το αποτέλεσμα.93.232.122.151 20:51, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Α και κάτι άλλο που σκέφτηκα: άμα κάποιος οραματίζεται να κάνει κάτι καλό αλλά δε θέλει να ικανοποιεί στη Βικιπαίδεια την ανάγκη να μοιράζεται και να συνεργάζεται δεν ξέρω άμα είναι καλό για τη Βικιπαίδεια. Μάλλον δε θα είναι.93.232.122.151 20:59, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

ip φίλε μου είπες πράγματα σοφά για το καλό και το κακό που προκύπτει από τα οράματα και τη συγκέντρωση της γνώσης και είναι και σημαντική απάντηση και σε θέμα που έχω θίξει σε άλλη ενότητα. Με βάση πως είναι έμφυτη στον άνθρωπο η προσφορά, απλά ψάχνουμε στις παραμέτρους του γιατί είναι λιγοστή η συμμετοχή. Από την πρώτη παράμετρο έχουμε ένα κόφτη από την ανεργία και είναι προφανές. Τα άλλα είναι πολύ λεπτά και να βρεις την άκρη της κλωστής είναι δύσκολο. Βρήκα υλικό από ειδικούς και το έφερα με πίστη πως βοηθώ. Σε ευχαριστώ που ανταποκρίνεσαι. ManosHackertalk 21:37, 25 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Αναγκαστικά θα επικεντρωθώ στα αρχικά 4 σημεία που έθεσε ο ManosHacker:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν έχω λυμμένα διοποριστικά προβλήματα. Η ενασχόλησή μου με το διαδίκτυο γενικά αποτελεί αυτό που λέμε hobby για να ξελαμπικάρω από όλα τα υπόλοιπα και ειδικά η ενασχόληση με την βικιπαίδεια είναι δημιουργία πάνω από όλα.
  2. Αναφορικά με το ενδιαφέρον, σαφώς η συγγραφή ενός άρθρου είναι ένα πρόβλημα με την μαθηματική έννοια του όρου, θέλει επίλυση, ορθή σύνταξη, τοποθέτηση, υπακοή στους κανόνες κτλ. Αυτονομία όμως μιας πράξης μου εντός της βικιπαίδεια δεν υπάρχει. Μεταξύ μας, η όλη συμπερφιφορά των ενεργών χρηστών που ομιλούν περί βπ (και δεν επεξεργάζονται απλά άρθρα) δείχνει πως μόνο αυτόνομο δεν θέλουν να είναι το όλο εγχείρημα (και αυτό αποθαρρήνει αν μου επιτρέπετε). Όσο καιρό περιδιαβαίνω εδώ μου λείπει η αυθεντική έννοια της συνεργασίας.
  3. Η συμμετοχή μου εντείνεται όταν παρατηρώ αδικίες/καταχρήσεις εξουσίας και παραφράσεις του οράματος του ιδρυτή της, οι οποίες κατά την δική μου κρίση προέρχεται απο το υπόβαθρο όσων διαχειρίζονται την ελληνική έκδοση της βικιπαίδεια. Τους λείπει το σύγχρονο μάτι και ελάχιστοι ως τώρα παρατηρώ ότι το αναγνωρίζουν στον εαυτό τους. Βικιπαίδεια είμαστε εμείς αλλά είναι και τα παιδιά μας και αυτά πρέπει να προσελκύσουμε σε μια τέτοια δημιουργική τριβή.
  4. Προσπαθώ να ακολουθώ το όραμα που μεταφράζω εγώ μέσα απο το αρχικό κείμενο του ιδρυτή γιατί πρώτα από όλα με βρίσκει σύμφωνο και μετέπειτα δίνει βάρος στην εξέλιξη λιγότερο από την αδιάκοπη και στατική αυτοανάλυση που δεν οδηγεί πουθενά. Δεν μπαίνω σε διαδικασία συζήτησης αλλά μελετώ με προσοχή όσα γράφονται. Θα ήταν ευχή μου το ίδιο να έκαναν όλοι εδώ μέσα.

Τα συμπεράσματα τα βγάζεις όταν απομακρύνεσαι απο την εικόνα.(87.202.1.74 11:29, 26 Φεβρουαρίου 2011 (UTC))

Να σχολιάσω κι εγώ. Για μένα η βικιπαίδεια είναι ένα Μαζικό Μέσο Προσφοράς Γνώσης. Ως τέτοιο, σίγουρα θα έλκει κάθε καρυδιάς καρύδι και οι κατευθύνσεις της θα είναι κατά πολύ αντικρουόμενες. Αυτό όμως είναι κάτι που χρειάζεται να υπάρχει για να μπορεί να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Δεν είναι κακό να υπάρχουν οράματα, ούτε είναι κακό να υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα οράματα. Δεν είναι κακό επίσης να συζητώνται όλες αυτές οι αντιφάσεις εδώ. Παρόλο που οι βικιπαιδικές συζητήσεις και συνεργασίες είναι σε μωρουδιακό στάδιο και τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε υπέρβαση ορίων και τιμωρίες, είναι αυτό που θά 'πρεπε να γίνεται, και αν γίνονταν παντού στη ζωή μας και σε όλα τα επίπεδα, τότε και η ωριμότητά μας εντός της βικιπαίδειας θα ήταν ανώτερη. Άρα εδώ έχουμε το φαινόμενο, οι βικιπαιδικές διαδικασίες στις οποίες αντιδρά ο χρήστης, να πηγαίνουν μπροστά τον ίδιο το χρήστη και κατ' επέκταση και το πρόσωπο που υπάρχει πίσω από το χρήστη. Ως τέτοιο μέσο θα έλεγα ότι η βικιπαίδεια είναι μπροστάρισσα της κοινωνίας (φυσικά όχι η μόνη). Τεχνικά, ο συγκερασμός πολλών γραφίδων για το ίδιο θέμα είναι ό,τι πιο έξυπνο και ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει η ανθρώπινη πνευματική εργασία. Τέλος, η πολυεπίπεδη δομή των πλαισίων wiki, λύνει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα που βασάνιζαν τόσο τους συστηματικούς συγγραφείς, όσο και τους συστηματικούς αναγνώστες. Αξίζει να προσπαθούμε. Χρήστης:Pyraechmes δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου 18:23, 26 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Γεια σου Μάνο, ωραία η ανάλυσή σου. Χωρίς όραμα δε γίνεται τίποτα, αλλά ξέχασες ότι είναι απολύτως αναγκαίο να μπορεί κανείς να παραμερίσει τον εγωισμό του και να αποδεχθεί την ισότητα με τον καθένα για να συνεισφέρει. --Focal Point 20:11, 26 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

Ο μόνος τρόπος να το δείξω αυτό είναι με το παράδειγμά μου, φίλε Φόκαλ. ManosHackertalk 20:58, 26 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)


Ξεκίνησα από τα bullets των ειδικών για να "ανακαλύψω" το όραμα, που έβλεπα πως υστερούσε να προβάλλεται στις παρουσιάσεις της ΒΠ, όμως η μελέτη των ειδικών αφορούσε εργαζόμενους. Από ότι φαίνεται, από τον ΌγκνιΚάι και τον 93.232, το όραμα είναι αναγκαία εφεύρεση για να βρίσκεται το κίνητρο σε όσους έχουν ενηλικιώσει (γεμίσει αγκάθια) τον τρόπο σκέψης τους.

  • Το όραμα στους ενήλικες, που έχουν την ανάγκη να κατευθύνονται προς στόχους, φέρνει τους στόχους πιο κοντά, τους κάνει ορατούς, πρακτικά δίνει την ελπίδα που φαίνονται να έχουν ανάγκη.
  • Όταν απευθυνόμαστε σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως μαθητές, η κινητήρια δύναμη είναι ο ζήλος. Οι διαλέξεις προς αυτούς, όταν ακόμα δεν έχουν μπει στη δίνη της αμφιβολίας για το μέλλον τους, πρέπει να είναι διαφορετικές. Λιγότερο θεωρητικές δηλαδή και να επικεντρώνονται σε εργαστήρια ώστε να προάγεται το συναίσθημα από τη χαρά της δημιουργίας.
  • Ιδιαίτερα σεμινάρια για μια επόμενης γενιάς κοινωνία αφορούν άλλες κοινωνικές ομάδες. Το θέμα έχει θιχθεί, όμως δεν είναι του παρόντος να κάνουμε ανάλυση.

 ManosHackertalk 02:06, 28 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)