Χρήστης:ManosHacker/Εργαστήρι συμπεριφοράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Απόσπασμα από τη σελίδα συζήτησης του χρήστη Ggia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι πλέον θελκτικό να βλέπω και να βλέπουμε όλοι τις αψιμαχίες που έχετε με τον έτερο βικιφίλο. Από ότι έχω καταλάβει ο ένας ντύνεται τον παρορμητισμό και ο άλλος την αυτοσυγκράτηση. Επίσης διακρίνω ότι ο παρορμητισμός επηρεάζει πλέον έντονα το κέντρο ελέγχου της αυτοσυγκράτησης. Φτιάχνοντας το άρθρο μου για την πίστη, ξεκίνησα από τις, λάθος για μένα σήμερα, θέσεις που είχα τότε για σωστές και είμαι ευτυχής που ήμουν ανοικτός στις επισημάνσεις της κοινότητας για τις αστοχίες μου. Ήμουν επίμονος μόνο στην ξεροκεφαλιά μου πως θα καταφέρω να εκφράσω το θέμα συνολικά και ουδέτερα. Το αποτέλεσμα ήταν, πέραν ενός αποδεκτού δύσκολου άρθρου, στο οποίο επενέβης κι εσύ, μια εντελώς διαφορετική αντίληψη που έχω πλέον για την πίστη και την αλήθεια. Το κλειδί σε αυτό ήταν το ότι, όταν μου «την έλεγαν», κάτι έφταιγε που δεν έβλεπα και εγώ διψούσα να βρω τι είναι. Θα σε παρέπεμπα στις συζητήσεις ώστε να το δεις σε δύο τρία σημεία που το κάνω. Και σε σας κάτι ενοχλεί λοιπόν. Κάπου χαλά η ισορροπία και δίνονται αφορμές στις οποίες υπάρχει ευαισθησία. Αν θες βοήθεια με παραδείγματα μπορώ να το κάνω. Απευθύνομαι σε σένα γιατί έχω διάθεση για πιο χαμηλούς τόνους αρχικά και γιατί θέλω να κάνω χρήση της ικανότητας αντίληψης, ενσυναίσθησης, λογικής και αυτοελέγχου που δείχνεις πως έχεις. Αν θες να σου δείξω μου απαντάς από κάτω ανάλογα. Αν ενοχλώ ή ενοχλήσω σε παρακαλώ να μου το πεις αμέσως γιατί δεν τα ξέρω όλα, οι πρωτοβουλίες μου ξεκινούν συνήθως με μια αφέλεια και σίγουρα δεν ξέρω τα πράγματα όπως τα ξέρεις εσύ και δεν είμαι σε θέση να ξέρω την αλήθεια σου όπως την ξέρεις εσύ παρά τη νιώθω μόνο βλέποντάς την να συγκρούεται με την αλήθεια κάποιου άλλου. ManosHackertalk 10:25, 3 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Εργαστήριο στην Αγορά με αφορμή τη φραγή του χρήστη Pyraechmes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή η ειρωνεία (μου) έχει ποινικοποιηθεί και επειδή οι αλεπάλληλες φραγές μου έχουν αποκλειστικά το ίδιο θέμα: "Επιθετική απάντηση σε προκλήσεις του χρήστη Ggia", οφείλω, νομίζω, να απαντώ ευθέως σε κάθε πρόκληση του συγκεκριμένου χρήστη και να την καταγγέλω στην κοινότητα, στους διαχειριστές και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο.

Οι φραγές μου λοιπόν αν και αφορούν πάντα τον ίδιο χρήστη, αφορούν διαφορετικά θέματα όπου κάθε φορά δικαιώνομαι όσον αφορά το θέμα, αλλά τιμωρούμαι γιατί αντιδρώ υπερβολικά στην επιθετική συμπεριφορά του παραπάνω χρήστη προς εμένα. Να θυμίσω τους μουφτήδες π.χ. όπου έφαγα δυο τρεις φραγές μέχρι να έρθει το άρθρο σε μία ορθή μορφή, αφού ο συγκεκριμένος χρήστης παρανοούσε έννοιες. Δηλαδή για να κάνουμε δυο τρία απλά πραγματάκια, πρέπει εγώ να τιμωρούμαι κάθε φορά, επιδή κάποιοι χρήστες, εκτός του ότι δεν καταλαβάινουν, επιτίθενται;

Ο χρήστης Ggia όπου σταθεί κι όπου βρεθεί με κυνηγά, ώστε να μη συμμετέχω σε συζητήσεις, αλλάζει σκόπιμα τα θέματα των συζητήσεων προκειμένου να εκτραπεί η συζήτηση και να μην ακουστεί τελικά η άποψή μου και προβαίνει σε προκλήσεις εις βάρος μου, μέχρι και αναιτιολόγητο συντακτοπόλεμο όπου χρειατεί. Ταυτόχρονα δε, με καταγγέλει ανελλιπώς στους διαχειριστές, όταν απαντώ στις προκλήσεις για να τιμωρηθώ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του, νομίζω, ότι ανατροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο που έχει ως επίκεντρο την εμπάθειά του για μένα. Και φυσικά ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι ουδέποτε τιμωρείται.

Δε λέω ότι οι φραγές μου δεν ήταν ορθές. Αν έλεγα αυτά που έχω πει στο Ggia, για έναν οποιοδήποτε άλλο χρήστη (που δεν με προκαλεί κατά συρροήν όπως ο Ggia), θα έλεγα ότι είναι και δίκαιες. Όταν όμως τείνω να καταστώ (οι συγγραφές του που με αφορούν, δηλαδή) ποσοτικά, μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του συγκεκριμένου χρήστη, θεωρώ ότι οι φραγές μου είναι τουλάχιστον άδικες.

Η διαχείριση της κατάστασης από τους διαχειριστές εννοεί ότι εγώ είμαι αυτός που κάνει λάθος και αυτός είναι που πράττει το σωστό. Και διερωτώμαι: Τί είναι αυτό που εγώ κάνω λάθος και αυτός σωστό;;; Γιατί από τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Βικιπαιδείας, δεν έχω καταλάβει.

Ελπίζω να με βοηθήσετε και αν κάνω κάπου λάθος να διορθωθώ.

Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 21:24, 3 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Το θέμα είναι να μην έχουμε χρήστες που δρουν με πονηρία, γιατί όλα από εκεί ξεκινούν. ManosHackertalk 21:41, 3 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Λες δηλαδή ότι μπορεί να το κάνει καλοπροαίρετα; Δύσκολο να το πιστέψω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 21:52, 3 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Όπως φαίνεται η ελαστικότητα των απόψεων κάποιου σε θέματα που για κάποιον άλλο είναι λεπτά θα μπορούσε να θεωρηθεί από το δεύτερο ως μη καλοπροαίρετη. Χωρίς να νιώθω κακοπροαίρετος (και μάλιστα νομίζοντας πως είμαι καθόλα ουδέτερος) έχω κάνει και κάνω γκάφες ολκής, όπως στο θέμα της πίστης όπου πήρα ένα καλό καλό μάθημα και κατάλαβα πως χρειάζεται να ξαναδώ και άρθρο που επίσης έχει να κάνει με τη σχετικότητα της αλήθειας του καθενός, για το οποίο έκανα και φασαρία να του δοθεί σημασία. Προσέχω κάθε φορά και πιο πολύ μα ξέρω πως η επόμενη πράξη μου που θα με εκθέσει με περιμένει πίσω από τη γωνία. Το δύσκολο για μένα ήταν να μεταφράσω την επίθεση! που ένιωθα! στο πρόσωπό μου! από τις παρατηρήσεις, σε επισημάνσεις για καλυτέρευση δική μου και των άρθρων. Καλυτέρευση για μένα ήταν όχι μόνο να λεπτύνω την ευαισθησία μου συναισθανόμενος τις αγωνίες και τις ανησυχίες των άλλων στο θέμα, αλλά και να κρυφοκοιτάξω όσο μπορώ στη δική τους αλήθεια και να καταλάβω πιο πολλά για τη δική μου. ManosHackertalk 00:52, 4 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Αυτό που κάνεις λάθος είναι ότι απαντάς με ειρωνικές διαθέσεις και χαρακτηρισμούς, το ευθέως δεν ποινικοποιείται και δεν έχει έως τώρα ποινικοποιηθεί. Τα υπόλοιπα εμπίπτουν καλώς ή κακώς στην πολιτική της Βικιπαίδειας. Είναι τουλάχιστον αστείο να λες ότι ο Ggia σε κυνηγάει από πίσω. Είναι απλούστερο να σκεφτείς ότι ενδιαφέρεται περίπου για τα ίδια πράγματα, όπως επίσης να σκεφτείς ότι δεν σου έχει αμφισβητήσει αξιόπιστη πηγή έως τώρα, τουλάχιστον από όσα έψαξα πριν απαντήσω. Το ότι έχετε διαφορετική οπτική γωνία δεν συνιστά επιθετική συμπεριφορά. Την επιθετική συμπεριφορά θα μπορούσα να το καταλάβω αν σε έβριζε. Πού σε έβρισε όμως; Βάσει των όσων έχω έως τώρα συναντήσει στη μεταξύ σας συντακτική διένεξη, χάνεις πολύ εύκολα την ψυχραιμία σου, είσαι λίγο kalogeropoulos δηλαδή, στις μη ψύχραιμες στιγμές του. Μάθε να κρατάς την ψυχραιμία σου και να αιτιολογείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θέση σου. Η οπτική γωνία με την οποία βλέπεις τα πράγματα μπορεί να μη μου αρέσει, αλλά είμαι υποχρεωμένος να τη δεχτώ αν μου την τεκμηριώσεις σωστά και αξιόπιστα. Αυτά, απλά και ξεκάθαρα--The Elder 19:18, 4 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Εγώ σου ζητάω συγνώμη αν κάποια συμπεριφορά μου/σχόλια κάποιες φορές σε έχουν κεντρίσει.. Γενικά τον εαυτό μου τον θεωρώ "πατριώτη" (ως απάντηση στα επίθετα που έχεις χρησιμοποιήσει για μένα). π.χ. δες πόσες φωτογραφίες έχω ανεβάσει από τον τόπο σου -- δεν είναι ανάδειξη των ομορφιών της Θράκης οι φωτογραφίες αυτές; π.χ. [1], [2], [3], [4] και [5] - όλες έχουν ψηφιστεί ως featured-αξιολογότερες που υπάρχουν στα commonms.. και όλες είναι από Θράκη. Τα θέματα κάποιες φορές που ασχολούμαι είναι ευαίσθητα εθνικά.. το ότι ασχολούμαι με αυτά ή εκφέρω λίγο πιο εκκεντρικές απόψεις δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να τσαντίζεσαι. Εδώ και λίγες εβδομάδες έχω φωτογραφίες έτοιμες να ανεβάσω.. και ψάχνω βιβλιογραφία για τις μεταναστευτικές ροές στην περιοχή Έβρου. Το θέμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί ευαίσθητο για κάποιους, αλλά ακόμη και κάτι λάθος να κάνω ή να έχουν πρόβλημα οι πηγές μου... προτείνω χαλαρότητα Βικιπαίδεια:Μείνετε ψύχραιμοι.. Ggia 19:44, 4 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Εδώ Pyraechmes βλέπεις μια άλλη γωνία που ο Ggia δεν τα καταφέρνει καλά. Ξεκινά ζητώντας συγνώμη, που δείχνει πως διαισθάνεται πως ίσως κάτι από τη μεριά του, το οποίο πιθανό δεν είναι σε θέση ακόμα να αντιληφθεί, προκαλεί, παραπάνω τουλάχιστο από όσο ο ίδιος θα ήθελε. Και εγώ το βλέπω αμέσως παρακάτω και το δείχνω. Κλείνει προτείνοντας χαλαρότητα και ψυχραιμία και δεν αντιλαμβάνεται πως η επιλογή των λέξεων είναι φυτίλι για κάποιον που είναι ευαίσθητος και (ως χαρακτήρας) ευέξαπτος. Διαβάζοντας λέω: ωχ, άμα τη γλυτώσουμε θα πρέπει να πούμε ευχαριστώ. Εν προκειμένω, βλέποντας την εισαγωγή του, Pyraechmes, συγκρατήθηκες. Ευχαριστώ! Εγώ μετά τις τρεις τελείες ίσως να έκλεινα ως εξής: "Θα ήθελα τη βοήθειά σας επί συνόλου ή κατά περίπτωση στα σημεία της προσπάθειάς μου που κάτι μου έχει διαφύγει, ακόμη και συντακτικά, και ενοχλούν". Ως χαρακτήρας, πρέπει να ομολογήσω, θα τελείωνα το κείμενό μου ακριβώς όπως ο Ggia. Όμως τελικά θα τα έσβηνα δύο και τρεις φορές για να καταλήξω στη δεύτερή μου εναλλακτική, κλείνοντας το κείμενό μου ως προσωπικότητα (που καλύπτει τα αγκάθια του χαρακτήρα μου). Έκανα απίστευτα πολύ καιρό να αποκτήσω αυτή τη δεξιότητα, που άλλοι έχουν αυτοφυώς, και όποτε ξεχνιέμαι εκτίθεμαι ακόμα, δυστυχώς. Δεν το περιμένω αμέσως λοιπόν από τους άλλους. Δείχνω, όπως ζητήθηκε πιο πάνω, κι ελπίζω να βοηθώ. ManosHackertalk 02:05, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)
Θα δώσω κι ένα παράδειγμα στη ροή του δικού μου λόγου, που είναι εμφανής ο μηχανισμός που χρησιμοποιώ για να καλυτερεύω τη γραφή μου. Φυσικά όλο το κείμενο το έχω επεξεργαστεί με το ίδιο φίλτρο. Λέω: "η ελαστικότητα των απόψεων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μη καλοπροαίρετη". Η συμβατική γραφή μου, ακολουθώντας την ελεύθερη ροή της σκέψης μου, θα ήταν να τελείωνα με τη φράση: "θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κακοπροαίρετη". Παρόλα αυτά διάλεξα να κάνω κάτι, από άποψη λογικής, τεχνικά ανόητο: έβαλα για το ίδιο νόημα μια παραπάνω λέξη. Δεν έκανα όμως αυτό. Γύρισα τη σκέψη αυτού που διαβάζει από τα θετικά κανάλια του μυαλού του. Και δε μου βγαίνει αμέσως, πρέπει να χάνω επεξεργαστική ισχύ από τον εγκέφαλό μου για το αποτέλεσμα αυτό. Ενώ αν με είχαν μάθει αλλιώς από μικρό παιδί.. ManosHackertalk 11:17, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)
Παίζοντας με τις λέξεις, θα ήθελα να δείξω και την κλιμάκωση των εκφράσεων στο fractal της συναισθηματικής ευφυϊας:
  • είσαι κακοπροαίρετος
  • μάλλον είσαι κακοπροαίρετος
  • δεν είσαι καλοπροαίρετος
  • μάλλον δεν είσαι καλοπροαίρετος
  • θα μου άρεσε να είσαι περισσότερο καλοπροαίρετος
  • θα μου άρεσε να είσαι πιο καλοπροαίρετος
  • θα ήθελα να ήσουν ακόμα πιο καλοπροαίρετος
  • είμαι σίγουρος πως μέσα σου νιώθεις καλοπροαίρετος
Ένα κομπιούτερ θα την έχανε τη μπάλα. Ίσως αν το βάζαμε να μετρά πόσες φορές εμφανίζεται το όχι, το δεν και το αλλά μέσα στο λόγο να του έδινε μια αίσθηση θετικότητας ή μη. Στο τελευταίο παράδειγμα όμως πιθανόν θα είχε μείνει ούφο και μπορεί και να νόμιζε πως το κοροϊδεύουμε. Ένας άνθρωπος όμως θα ένιωθε πως σε όλες τις περιπτώσεις θέλουν να του πουν το ίδιο και αλλάζουν απλά τον τρόπο που διαλέγουν να του το πουν! ManosHackertalk 12:58, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)
Διαβάζοντας αρχικά τις πυροσβεστικές και κατευναστικές παρεμβάσεις του Μάνου Χάκερ, λέω μέσα μου: Τι καλός διαιτητής. Όμως στη συνέχεια ο ίδιος ψειρίζοντας, ξεψειρίζοντας και ξαναμαναξεψειρίζοντας το όλο ζήτημα, με κάνει να σκέφτομαι: Βρε άσε τα παιδιά να τσακωθούν και να το φχαριστηθούν! Στο κάτω - κάτω αν έχουν κάποιες «αδυναμίες» ή «ελαττώματα» τους κάνει πιο ανθρώπινους. (Τα λέω στη νύφη για να τ' ακούσει η πεθερά. Εγώ είμαι η πεθερά. Τίγκα στις αδυναμίες και τα ελαττώματα). Dimitrisss 15:29, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)
Δημήτρη έχεις ένα σπουδαίο δίκιο. Δε χρειάζεται να μην είμαστε άνθρωποι για να τα καταφέρνουμε. Λίγο μόνο παραπάνω να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο κι από τις δύο (ή όσες) μεριές. Αν θες, είπα πολλά για να κερδίσουμε τα απαραίτητα. Απλά είμαι της γνώμης: ας ξέρεις κι ας διαλέγεις είτε να κάνεις είτε να μην κάνεις. Τους ζυγούς λύσατε, που θα σου έλεγε και η πεθερά σου. ManosHackertalk 20:10, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Δέχομαι κατ' αρχήν τη συγνώμη του Ggia. Η αγανάκτησή μου όμως, που πολλές φορές με κάνει να χάνω την ψυχραιμία μου, δεν έχει να κάνει με την διαφορετικότητα των απόψεών μας. Άλλωστε στις περισσότερες συζητήσεις, καταλήγουμε να συμφωνούμε εν μέρει ή εν γένει. Ούτε αφορά εμένα αν ανεβάζει φωτογραφίες της Θράκης ή της Λάρνακας. Δεν είπα επίσης, ποτέ ότι δεν είναι πατριώτης. Ούτε ότι εγώ είμαι περισσότερο πατριώτης από αυτόν. Ούτε καν ότι εγώ είμαι πατριώτης (γιατί αυτό είναι κάτι που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος από άλλους, και όχι από μένα). Κι ο Μιλόσεβιτς θεωρούσε ενδεχομένως, τον εαυτό του πατριώτη, αλλά το αποτέλεσμα των ενεργειών του δε νομίζω ότι ικανοποίησε τους Σέρβους πατριώτες. Η διαμαρτυρία μου είχε να κάνει με την συνολική συμπεριφορά του Ggia απένταντί μου. Έχει καρότο, έχει μαστίγιο, έχει καταγγελίες, προσκλήσεις για συζήτηση, προκλήσεις, αφαίρεση γραφόμενων κ.λ.π. και γενικώς είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη, σε σημείο τέτοιο που μου δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται περί μιας συγκεκριμένης τακτικής. Anyway, που λεν και στο χωριό μου, θεωρώ ότι η συγνώμη του είναι ειλικρινής και ότι αναφέρεται στην εν γένει συμπεριφορά του απέναντί μου, και όχι σε κάτι άλλο. Ας προχωρήσουμε λοιπόν ήρεμοι και ψύχραιμοι, αλλά αν υπάρχει λόγος ισχύει η δέσμευσή μου για ευθεία αναφορά. Αν η ειρωνεία ήταν που έκανε τη ζημιά, ίσως τώρα πάμε καλύτερα.

Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 14:45, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Ο ManosHacker τα έγραψε καλά, όσον αφορά τον τρόπο έκφρασης που μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει κανείς. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και κάτι άλλο: Ο καθένας μας έχει ένα ή περισσότερα κουμπιά. Φαίνεται ότι ο Ggia σου τα πατάει και χορεύεις. Εύκολη η διάγνωση, δύσκολη η θεραπεία. Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό το εξέφρασες εδώ, άρα το ξεπεράσαμε. Επόμενο βήμα είναι η διάγνωση του τι φταίει. Γιατί ο Ggia - ακόμη και να το προσπαθούσε επισταμένως - δε φταίει που εσύ (ή εγώ αν μιλούσαμε για μένα) έχεις κουμπιά. Ούτε εσύ φταις βέβαια. Άρα πρέπει να εντοπίσεις ποια είναι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά και πως σου έρχεται. Π.χ. βλέπω παραπάνω ειρωνεία; Αν το βρεις αυτό, πας στο επόμενο, τρίτο, βήμα: Πως το αντιμετωπίζουμε:

  • αλλάζεις 100% σε μια νύχτα και αύριο γίνεσαι τέλειος (χμ... επιθυμητό)
  • αφήνεις τα συναισθήματά σου ελεύθερα, αλλά προσπαθείς να μην τα γράψεις με τον τρόπο που σου έρχονται, αλλά με τον τρόπο παραπάνω.

Δύσκολο αυτό; Θέλει κόλπο: Απαντάς την επόμενη ημέρα, ή την μεθεπόμενη. --Focal Point 21:01, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Αγαπητέ FocalPoint όσα έγραψα τα έγραψα για όλους. Θέλω να πω πως κάποιος μπορεί να πατάει κουμπιά χωρίς να καταλαβαίνει πόσο βαθιά κάνουν ζημιά οι μηχανισμοί τους, ή, ακόμα χειρότερα, να μην αισθάνεται καν το "κλικ". Μία που είσαι ερωτευμένος μαζί της κάργα, με μια της λέξη σε συνθλίβει κι εκείνη ούτε το διανοείται πως στο προκαλεί, τουλάχιστο όσο το ερμηνεύει στον εαυτό της. Δε με ενδιαφέρει τεχνικά ποιος φταίει, ο ερωτευμένος ή ο μη ερωτευμένος, με νοιάζει μόνο να ξέρει ο ένας, έστω λίγο, τι κάνει στον άλλο κι ας κάνουν ότι θέλουν μετά. Ο ένας μπορεί να κουνά το χέρι του να χαιρετά απαλά και ο άλλος να σκάει σαν κουνούπι τσακισμένος στον τοίχο από την κίνηση αυτή. Επικεντρώνομαι λοιπόν στην πρόληψη με το φιλτράρισμα κατά περίπτωση της έκφρασης, αλλά και την άμεση εξουδετέρωση μέσω της κατανόησης ή της τεχνικής της θετικής μετάφρασης, πριν βγουν οι ορμόνες και χρειαστούμε τις 2 ημέρες που λες. ManosHackertalk 21:38, 5 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Ναι ΜανοΧάκερ, έχεις δίκιο. Σχετικά με το "πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη ... συγκεκριμένη τακτική" που αναφέρει ο Πυραίχμης, έχει και αυτός δίκιο. Δεν έχει να «αντιμετωπίσει» έναν άπειρο άνθρωπο. Έχει να αντιμετωπίσει έναν πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο άνθρωπο που ξέρει και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που έχει (κάτι σαν έναν πολύ καλό παίκτη που χειρίζεται τη Lara Kroft - αν ξέρεις από παιχνίδια, ή κάτι σαν έμπειρος δικηγόρος σε γραφείο της Νέας Υόρκης με 25 βοηθούς - αν σου αρέσουν τα δικηγορίστικα). Για να επιβιώσει μπροστά σε τέτοια τακτική, χρειάζεται ο ίδιος να αναπτύξει αντίστοιχο (όχι το ίδιο) οπλοστάσιο και να μάθει να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Δύσκολο, αλλά αν το προσπαθήσει, γίνεται να βελτιωθεί πάρα πολύ. Δυο από τα σημαντικότερα εργαλεία, είναι ο έλεγχος των εισερχομένων μηνυμάτων (πρόληψη με το φιλτράρισμα κατά περίπτωση της έκφρασης που αναφέρει παραπάνω) και έλεγχος των εξερχομένων μηνυμάτων με την τεχνικής της θετικής μετάφρασης. Εννοείται Πυραίχμη, ότι δεν αναφέρομαι μόνο σε εσένα, αλλά και σε εμένα, γιατί στη θεωρία είμαστε καλοί, αλλά πρέπει να είμαστε και στην πράξη καλοί. --Focal Point 09:40, 6 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Στη δική σου την παρομοίωση θα άλλαζα το οπλοστάσιο με μια παλέτα χρωμάτων και πινέλα, ειδικές βούρτσες κλπ, δηλαδή προτιμώ ένα μοντέλο όπου ζωγραφίζουν στον πολυδιάστατο πίνακα της Βικιπαίδειας. Δυστυχώς ρίχνεις λάδι στη φωτιά, οδηγώντας τους συνειρμούς από τα μη θετικά μονοπάτια. Δε νομίζω να το κάνεις επίτηδες, απλά δεν το καταλαβαίνεις ότι το κάνεις. ManosHackertalk 10:55, 6 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Μπορεί όμως να το κάνω κι επίτηδες. Η γνώση του καλού δε συνεπάγεται και εφαρμογή του. --Focal Point 14:59, 6 Νοεμβρίου 2010 (UTC)
Ναι αλλά μετά το φροντιστήριο γνωρίζουμε πως έχεις επίγνωση. Οπότε εντοπίζεσαι ως πονηρός. ManosHackertalk 21:55, 6 Νοεμβρίου 2010 (UTC)
«Ο Focal είναι πονηρός... κι αυτά που λέει μην τα τρώς ...» --Focalιος Κατσαρός 08:43, 7 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

ΦόλακΠόιντ, είδες ότι δε βγάζω ούτε εσένα απέξω ούτε εμένα, όπως ο Δημήτρης δεν έβγαλε τον εαυτό του. Καταλήγω λοιπόν πως, χωρίς να αλλάξουμε αυτό που είμαστε και συνεχίζοντας να επεμβαίνουμε σε αυτά που διαισθανόμαστε πως είναι στραβά για μια μερίδα του συνόλου, μπορούμε πλέον είτε να χρησιμοποιούμε τον συνήθη μας τρόπο ή και να φοράμε τα γυαλιά της ενσυναίσθησης. Δεκτός λοιπόν και ο τρόπος που ως τώρα διαχειριζόμαστε τις αλληλεπιδράσεις μας γιατί σε πολλές των περιπτώσεων είναι αποδεδειγμένα αποδοτικός. Όμως μετά τα εντατικά φροντιστηριακά μαθήματα που παρακολουθήσαμε στη συζήτηση αυτή, έχουν διαφοροποιηθεί κάποιες παράμετροι μέσα μας. Σε αυτό ελπίζω και με αυτό αισιοδοξώ, γιατί θεωρώ πλέον πως οι πράξεις και οι αλληλεπιδράσεις θα είναι πιο συνειδητές κι ας είναι όπως ήταν και πριν. Εγώ όμως θα τις θεωρώ πιο υγιείς, πιο συγκροτημένες, πιο σωστά δικαιολογημένες, πιο πλήρεις και δε θα ανησυχώ για τους φίλους μου και τον τρόπο που βρίσκουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. ManosHackertalk 13:14, 6 Νοεμβρίου 2010 (UTC)