Χρήστης:Liladerou

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ονομάζομαι Μαρία Λαμπρινή Δερουγγέρη.

Αποφοίτησα από το τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού τμήματος Αθηνών, όπου και συνεχίζω τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ''Διδακτική της Βιολογίας''. Παράλληλα με τις βασικές σπουδές μου στην Βιολογία παρακολούθησα 300 ώρες εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα.

Στόχος μου είναι η συνεχής αυτοβελτίωση και εκπαίδευση, η προσπάθεια βαθιάς αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μου.

Πιστεύω ότι η εκπαίδευση είναι το μέσω για την βελτίωση κάθε κοινωνίας.


''Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης'' στην Διδασκαλία της Βιολογίας.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζούμε σε μία εποχή με ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη. Τα τεχνολογικά μέσα έχουν διευκολύνει πολύ την καθημερινότητα του ανθρώπου. Πλέον από παιδιά μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα πριν καν μάθουν να γράφουν. Πώς είναι λοιπόν δυνατών να μην χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά μέσα στην εκπαίδευση. Η προσωπική μου άποψη είναι πως στην σημερινή κοινωνία δεν θα έπρεπε να υφίσταται εκπαίδευση χωρίς την χρήση των νέων τεχνολογιών.

Όσον αφορά τον τομέα της Βιολογίας, πρόκειται για ένα αρκετά δυσνόητο αντικείμενο. Σχεδόν σε όλα τα πεδία οι εκπαιδευόμενοι επικαλούνται την φαντασία τους για να αποδώσουν τα φαινόμενα. Αντιδράσεις, περίπλοκα βιολογικά μόρια, μεταβαλλόμενα συστήματα και όλα στον μικρόκοσμο, ακόμα πειράματα και ανατομία οργανισμών στα οποία να υπάρχουν ηθικά διλήμματα ή να μην υπάρχουν μέσα και πόροι. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, μας οδηγούν σε μία ημιτελή εκπαιδευτική διαδικασία.

Γιατί λοιπόν να μην επιστρατεύσουμε τεχνολογικά μέσα για να αντιπαρέλθουμε σε όλα αυτά. Εφαρμογές και άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν δημιουργηθεί για όλους τους βιολογικούς τομείς, με τα πολλά από αυτά να έχουν δωρεάν πρόσβαση. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό, δηλαδή οι εκπαιδευόμενοι μπορούν χρησιμοποιήσουν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα είτε απλούς υπολογιστές. Είναι ασφαλή, σε σχέση με πειραματικές διαδικασίες. Η εικονοποίηση των φαινομένων κάνει πιο εύκολη την κατανόηση. Είναι πιο ελκυστική ως μέθοδος για τους μαθητές, συγκριτικά με την ξερή διδασκαλία. Τέλος υπάρχουν πλατφόρμες που μπορούν να δημιουργηθούν ηλεκτρονικά μαθήματα που απελευθερώνουν τους μαθητευόμενους από χρονικές δεσμεύσεις παρουσίας και προάγουν την παράλληλη εκπαίδευση πολλών ατόμων μαζί ανεξαρτήτως της τοπολογίας τους.

Σίγουρα ο εκπαιδευτικός είναι αναντικατάστατος, έχοντας πολλαπλούς ρόλους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δρα ως πρότυπο, συντονιστής, εμψυχωτής, διεγείρει την περιέργεια των μαθητών, αξιολογεί τις επιδόσεις και αποδόσεις τους, και πιο σημαντικό θέτει τα πλαίσια και όρια της χρήσης των τεχνολογικών μέσων.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών και η εκπαίδευση είναι πλέον δυο επικαλυπτόμενες διαδικασίες με τον εκπαιδευτικό να είναι κύριος συντονιστής του. Τα τεχνολογικά μέσα έχουν πολλά να προσφέρουν στην εκπαίδευση, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση των επιστημών.