Χρήστης:Kapetheo/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Cradle of filth[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Cradle of filth

Οι Cradle of filth είναι μια extreme metal συγκρότημα που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1991. Δημιουργήθηκε στο Suffolk της Αγγλίας αλλά τα τραγούδια τους γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε όλο το κόσμο. Αρχικά ξεκίνησαν με μουσικές επιρροές από την black metal σκηνή, ωστόσο γρήγορα αποφάσισαν να αλλάξουν μουσικό είδος και να επικεντρωθούν σε πιο καθαρά φωνητικά και επιρροές από την gothic metal και την symphonic metal. Οι στίχοι τους είναι εμπνευσμένοι από τη ποίηση, τη μυθολογία και τις ταινίες τρόμου.

Βιογραφία-Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Cradle of filth δημιουργήθηκαν το 1991 στο Suffolk της Αγγλίας. Η καριέρα τους ξεκίνησε με τρία demo ( Invonkin the Unclean, Orgiastic Pleasures Foul, Total Fucking Darkness [1]). Ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο demo τους ηχογραφήθηκε ένα album με όνομα Goetia που θα δημοσιεύονταν από την δισκογραφική εταιρία Tombstone Records όμως δεν δημοσιεύθηκε ποτέ λόγω αδυναμίας της εταιρίας.

Cacophonous[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994 υπογράφοντας συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Cacophonous Records, έβγαλαν τελικά το πρώτο τους album με τίτλο The principle of Evil Made Flesh[2]. Μετά από πολλές διαμάχες του συγκροτήματος με την δισκογραφική εταιρία και μία τελευταία ηχογράφηση του EP V Empire or Dark Faerytales in Phallustein.

Music for Nations[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tο 1996 αποφασίζουν να υπογράψουν συμβόλαιο με την εταιρία Music for Nations η οποία κράτησε μέχρι το 2001. Η πρώτη τους ηχογράφηση ήταν για δεύτερη φορά το album Dusk..and her Embrace εφόσον η πρώτη απόπειρα με την Tombstone Records είχε αποδειχθεί αποτυχία. Αυτή τη φορά το συγκρότημα είχε μεγάλη απήχηση όχι μόνο στο κοινό της Ευρώπης αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο . To 1998 ο Dani Filth αποκτά τη δικιά του στήλη στο περιοδικό Metal Hammer, υπό την ονομασία Dani's Inferno[3]. Την ίδια χρονιά το συγκρότημα εμφανίστηκε σε μία σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, το Living with the enemy [4]και έβγαλε τον τρίτο του δίσκο με όνομα Cruelty and the Beast. Παρ'όλο που βρίσκονταν σε περιοδεία έβγαλαν την αμέσως επόμενη χρονιά το EP From the cradle to enslave, το οποίο συνοδεύτηκε από το πρώτο τους music video. Το 2000 έβγαλαν το τέταρτο σε σειρά album τους, το Μidian.

Sony Interlude[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέχεια στη μουσική τους καριέρα έδωσε το συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Sony Interlude, η οποία διήρκεσε από το 2001 μέχρι το 2004. Το πρώτο album της νέας συνεργασίας ονομάστηκε Bitter Suites to Succubi. Τον επόμενο χρόνο, 2002, έβγαλαν όχι μόνο το άλμπουμ Lovecraft and Witch Hearts αλλά και το Live Bait for the Dead. Με πραγματική ορχήστρα ηχογραφείται πλέον το 2003 η επόμενη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο αυτή τη φορά Damnation and a day.

Roadrunner[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πιο πετυχημένα album τους, Nymphetamine, βγαίνει το 2004 σε συνεργασία με την δισκογραφική εταιρία Roadrunner, η οποία κράτησε μέχρι το 2010. Στη συνέχεια δύο χρόνια αργότερα βγήκε το Thornography. Μια μεγάλη περιοδεία ακολούθησε μετά τον όγδοο δίσκο τους που κυκλοφόρησε από την εταιρία το 2008 με την ονομασία Godspeed on the Devil's Thunder.

Peaceville Records[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2010 συνεργάζονται με την ανεξάρτητη βρετανική δισκογραφική εταιρία Peaceville Records και δημοσιεύεται το album Darkly Darkly, Venus Aversa [5] με επιρροές από την μυθολογία των Ελλήνων, των Αιγυπτίων και των Σουμερίων. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το EP Evermore Darkly που περιείχε επιπρόσθετο υλικό με DVD της περιοδείας του συγκροτήματος. Το 2012 ανέλαβαν να βγάλουν το δίσκο Midnight in the Labyrinth το οποίο περιείχε κομμάτια από τους πρώτους τρεις δίσκους και το EP V Empire. Το δέκατο πλέον album τους κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο The Manticore and the other Horrors.

Dani Filth

Nuclear Blast Records[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014 ξεκίνησε η συνεργασία με την δισκογραφική εταιρία Nuclear Blast η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το 2015 το συγκρότημα επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε στο Suffolk της Αγγλίας για τον επόμενο δίσκο. Το όνομα αυτού ήταν Hammer of the Witches. Μια μεγάλη περιοδεία επρόκειτο να ακολουθήσει με τον επόμενο δίσκο τους στην ίδια εταιρία. Ο τίτλος είναι Cryptoriana-The seductiveness of decay και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cradle of Filth - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives». www.metal-archives.com. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020. 
  2. «Cradle of Filth - Discography». cradle-of-filth (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020. 
  3. «Dani Filth». IMDb. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020. 
  4. «BBC Radio 4 Extra - Living with the Enemy». BBC (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020. 
  5. «Συνέντευξη: Cradle Of Filth». Rocking.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020.