Χρήστης:Gerakibot/Δημιουργία άρθρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Λάδας  Ολυμπιονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διασημότερος δολιχοδρόμος του αρχαίου κόσμου. ΄Ελαβε τον κότινο της νίκης και στέφθηκε ολυμπιονίκης την 76η Ολυμπιάδα του 476 π.Χ. ή την 85η Ολυμπιάδα του 440 π.Χ,, σύμφωνα με τον πιο αξιόπιστο κατάλογο του Παυσανία. Η ταχύτητά του είχε καταπλήξει τον αρχαίο

κόσμο. Ο Λάδας δεν έτρεχε αλλά πετούσε, όπως μας αναφέρει ένα επίγραμμα για τον δρομέα αυτόν.

          «Λάδας το στάδιον είτ' ήλατο, ειτε διέπτη δαιμόνιον τό τάχος, ουδέ φράσαι δυνατόν».

  Ο Τάφος Α[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παυσανίας αναφερόμενος στο Λάδα γράφει:«Προελθόντι δέ αύτόθεν σταδίους είκοσι του Εύρώτα τό ρεύμα έγγυτάτω τής όδού γίνεται, καί Λάδα μνήμά έστιν ώκύτητι ύπερβαλομένου ποδών τούς έπ' αυτου καί δή καί Όλυμπίασιν έστεφανουτο δολίχω κρατών, δοκείν δέ μοι κάμνων αύτίκα μετά τήν  νίκην  έκομίζετο,  καί  συμβάσης ένταύθα  οί τελευτής ό τάφος έστίν ύπέρ τήν λεωφόρον».

[Είκοσι στάδια πιο πέρα, το ρεύμα του Ευρώτα είναι πολύ κοντά στο δρόμο, και εκεί βρίσκεται ο τάφος του Λάδα, ο οποίος είχε ξεπεράσει τους συγχρόνους του στην ταχύτητα των ποδιών, στην Ολυμπία είχε στεφανωθεί ως νικητής σε δόλιχο δρόμο, μου φαίνεται όμως πως ευθύς μετά τη νίκη επέστρεψε άρρωστος και πέθανε σ' αυτό το μέρος]. (Παυσανίου Λακωνικά, 21,1).

Ο Ανδριάντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λάδα τον απαθανάτισε ο διάσημος γλύπτης της αρχαιότητας, από τις Ελευθερές της Βοιωτίας Μύρων, με τον εκπληκτικό ανδριάντα του διάσημου δολιχοδρόμου Σπαρτιάτη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους αρχαίους κριτικούς «έμπνους», δηλαδή ανδριάντας που έχει πνοή, έχει ζωή. Στο πρόσωπο του αθλητή διαγραφόταν εναργέστατα αφ' ενός μεν η ελπίδα για τη νίκη και αφ' ετέρου στα χείλη του ήταν ολοφάνερο το λαχάνιασμα της εκ του δρόμου υπερέντασης. Ο Αγγλος ζωγράφος Φ. Μ. Μπένετ παρέστησε το Λάδα καμπτόμενο και έτοιμο να πέσει τη στιγμή που οι αγωνοδίκες του πρόσφεραν το στεφάνι της αγριελιάς. Και ο Γάλλος ποιητής Ερεδιά αφιέρωσε στο φημισμένο δρομέα Σπαρτιάτη ένα από τα σονέττα του. Τον ανδριάντα του Λάδα οι Ρωμαίοι τον μετέφεραν στη Ρώμη, όπου επί αιώνες θαυμαζόταν.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Τα είκοσι στάδια από την κοίτη του Ευρώτα αντιστοιχούν [185 μ. x 20 = 3.700 μ. (1 στάδιο = 185 μ.)]σε τρία χιλιόμετρα και επτακόσια μέτρα .

2. Ρεύμα.: Συνεχής κίνηση μάζας υγρού πρός ορισμένη κατεύθυνση .