Χρήστης:FocalPoint/Όραμα για τη Βικιπαίδεια/Βικιδεδομένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Βικιδεδομένα - Wikidata είναι ένας τεράστιος, απίστευτος κόσμος που άλλαξε το παιχνίδι:

Γίνονται ξεκάθαρες οι οντότητες που περιγράφονται και στην ουσία έχουμε μια αρκετά ακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας. Με τα Βικιδεδομένα μπορούμε να περιγράψουμε αρκετά καλά, σε οποιαδήποτε γλώσσα το κάθε θέμα. Στην πιο απλή τους μορφή, με ένα κουτί πληροφοριών.

Με την βοήθεια αυτόματων επεξεργασιών, τα Βικιδεδομένα γίνονται όλο και καλύτερα.

Το μόνο που μένει τώρα είναι να τα εμπιστευτούμε και να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ένα απλό παράδειγμα:

Ακόμη και τώρα υπάρχουν πολλές Βικιπαίδειες οι οποίες στα λήμματα για τα κράτη χρησιμοποιούν χειροκίνητο κουτί πληροφοριών. Στους προηγούμενους μήνες, άλλαξα σε αρκετές όχι ιδιαίτερα ενεργές Βικιπαίδειες τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα αρκούσε ένα κουτί πληροφοριών που διαβάζει αυτόματα από τα Βικιδεδομένα. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα διορθωθεί κάποτε με τα mw:global templates.

Κάτι τέτοιο αρκεί; Όχι όταν οι πληροφορίες υπάρχουν και στο κείμενο του λήμματος.

  • Δεν υπάρχει λόγος να έχει το λήμμα «πρωτεύουσα της Ναμίμπια είναι η <Βικιδεδομένα πρωτεύουσα της Ναμίμπια>, οι πρωτεύουσες δεν αλλάζουν συχνά, αλλά:
  • Έχει όμως έννοια το κείμενο: «Η τελευταία απογραφή στη Ναμίμπια έγινε το <Βικιδεδομένα έτος τελευταίας απογραφής της Ναμίμπια> και έδειξε πληθυσμό <Βικιδεδομένα πληθυσμός τελευταίας απογραφής της Ναμίμπια>»