Χρήστης:Eleni.vasilaki/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κορίτσι με το μπαλόνι
ΟνομασίαΤο κορίτσι με το μπαλόνι
ΔημιουργόςBanksy
Έτος δημιουργίας2002
Είδοςτοιχογραφία
ΠόληΛονδίνο
δεδομένα

Το κορίτσι με το μπαλόνι, που αποτελεί έργο του βρετανού καλλιτέχνη graffiti Banksy απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι με ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς που παρασύρεται από τον αέρα. Το έργο πρωτοδημιουργήθηκε κάτω από την γέφυρα Waterloo του Λονδίνου το 2002 και έπειτα εμφανίστηκε στο Shoreditch στο ανατολικό Λονδίνο. Το έργο έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2018 όταν έπειτα από την πώλησή του σε δημοπρασία καταστράφηκε με τη χρήση μηχανισμού τοποθετημένου από τον ίδιο τον Banksy με αποτέλεσμα το έργο να μετονομαστεί σε “Love is in the Bin” και έπειτα να πωληθεί τον Οκτώβριο του 2021 για 18.5 εκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, παραλλαγές του σκίτσου έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε ποικίλες ακτιβιστικές και ανθρωπιστικές καμπάνιες όπως για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, καθώς και στη πολιτική.

Ιστορία του έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κορίτσι με το μπαλόνι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Banksy και εμφανίστηκε πρώτη φορά κάτω από την δυτική όχθη του Λονδίνου συνοδευόμενο από την φράση «Πάντα υπάρχει ελπίδα» το 2002 και σύντομα επανεμφανίστηκε στο Shoreditch στον τοίχο ενός καταστήματος προκαλώντας σοβαρό ζήτημα, διότι ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε να το αφαιρέσει και να το πουλήσει σε δημοπρασία, πράγμα όπου τελικά έγινε τον Φεβρουάριο του 2014, αφότου αφαιρέθηκε από τον τοίχο με την βοήθεια της Sincura Group παρουσιάστηκε στην έκθεση “Stealing Banksy?” και έπειτα τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους αγοράστηκε για την τιμή των 500,000 λίρων.[1][2]

Το 2003 κυκλοφόρησαν 25 υπογεγραμμένα αντίγραφα και ακόμα 150 το 2004 και 2005, τα οποία έφτασαν τιμές ως 56,250 λίρες το 2015[3].

Τον Μάρτιο του 2015 μια παραλλαγή του έργου κυκλοφόρησε με το hashtag [14] #withsyria ως μέρος μιας καμπάνιας για τους πρόσφυγες του εμφύλιου πόλεμου στην Συρία.

Τον Ιούνιο του 2017 μια εκδοχή του έργου χρησιμοποιήθηκε κατά τις Βρετανικές εκλογές, έτσι ώστε να παρακινηθούν όλο και περισσότεροι Βρετανοί να ψηφίσουν εναντίον των συντηρητικών και τον Ιούλιο του ίδιου έτος σε μια έρευνα της Samsung ψηφίστηκε ως το αγαπημένο έργο της Βρετανίας[4].

Το 2018 ένας από τους πίνακες που είχε δώσει ο Banksy σε έναν φίλο του τέθηκε σε δημοπρασία και αφότου πωλήθηκε καταστράφηκε με ένα μηχανισμό που ο ίδιος είχε εγκαταστήσει στο εσωτερικό του[5][6]. Το έργο μετονομάστηκε σε “ Love is in the Bin” και πωλήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 για 18.5 εκατομμύριο λίρες[7].

Μήνυμα για τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014 ο Banksy δημιούργησε μια εκδοχή του έργο, έτσι ώστε να τιμήσει, στην επέτειο τριών ετών από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, όλους τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη χώρα τους. Η απεικόνιση είχε τροποποιηθεί με το κορίτσι να φοράει ένα μαντίλι στο κεφάλι αντιπροσωπεύοντας τους πρόσφυγες και η εικόνα συνοδευόμενη από το #withSyria προωθούσε μια καμπάνια υποστήριξης όλων όσων επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Αντίγραφα του έργου τοποθετήθηκαν σε διάφορες πλατείες όπως στην Trafalgar square στο Λονδίνο. Ο Idris Elba [15] υποστήριξε τον σκοπό όντας αφηγητής ενός βίντεο της καμπάνιας ενώ παράλληλα πολλά δημόσια πρόσωπα όπως η Edith Bowman [16], o Peter Gabriel [Γκάμπριελ] και ο David Miliband ανέβασαν φωτογραφίες με κόκκινα μπαλόνια αποτίοντας τιμή στα θύματα[8][9].

Μήνυμα για τις γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου του 2017 μια νέα παραλλαγή του έργου κυκλοφόρησε, στην οποία το μπαλόνι αντί για κόκκινο χρώμα είχε το σχέδιο της Βρετανικής σημαίας. Ο ίδιος ο Banksy προσφέρθηκε να στείλει δωρεάν ένα αντίγραφο σε όποιον μπορούσε να του αποδείξει με φωτογραφικά στιγμιότυπα ότι ψήφισε εναντίον του βρετανικού συντηρητικού κόμματος[10], ωστόσο έπειτα από παρέμβαση της εκλογικής επιτροπής και των αρμόδιων αρχών αναγκάστηκε να αποσύρει την δεδομένη προσφορά, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δωροδοκία και ως έμπρακτη προσπάθεια να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών την ημέρα που διεξάγονταν, δημιουργώντας και ζήτημα αφού υπήρχε ο φόβος ότι οι ψήφοι όλων όσων είχαν ήδη συμμετάσχει και επικοινωνήσει με τον Banksy θα ακυρωνόντουσαν.[11][12]

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To δεδομένο έργο μπορεί να ενέχει ποικίλες ερμηνείες. Υπάρχουν διάφοροι, οι οποίοι θεωρούν ότι το μπαλόνι έχει μόλις παρασυρθεί από τον αέρα και κατά επέκταση το κορίτσι που στέκεται με τα χέρια απλωμένα είναι θλιμμένο που έχασε το παιχνίδι του, παρατηρώντας το έργο από μια αρνητική και πεσιμιστική πλευρά ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το κορίτσι ετοιμάζεται να πιάσει το μπαλόνι και έτσι το ίδιο είναι χαρούμενο και γεμάτο με ελπίδα, βλέποντας την κατάσταση από θετική και αισιόδοξη σκοπιά. Το κορίτσι όντας νεαρό σε ηλικία και έχοντας κάτω τα μαλλιά της με τον αέρα να τα παίρνει συμβολίζει την ανεμελιά της νεαρής ηλικίας. Επομένως, ανάλογα με την προηγούμενη ερμηνεία και θεωρώντας ότι το μπαλόνι εκπροσωπεί την αθωότητα του κοριτσιού, το σκίτσο θα μπορούσε να εκφράζει είτε την αθωότητα και την ελπίδα που έχει και διατηρεί το κορίτσι είτε την αθωότητα και την παιδικότητα που χάνεται και απομακρύνεται, καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει αφήνοντας πίσω την παιδική της ηλικία και οδεύει σταδιακά προς την ενηλικίωση[13].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1], "London Banksy Girl and Balloon mural to be removed" άρθρο του BBC που δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014.
  2. [2],"Girl with balloon – Banksy’s most inspiring painting?" από το public delivery και δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.
  3. [3],"Banksy print makes more than a Picasso at auction" από το itvnews και δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015.
  4. [4],"Banksy's balloon girl chosen as nation's favourite artwork" άρθρο του BBC που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2017.
  5. [5], "Banksy auction stunt leaves art world in shreds" άρθρο του the Guardian που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2018.
  6. [6], "Banksy publishes video detailing auction stunt plan – video" άρθρο του the Guardian που δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018.
  7. [7], "Banksy's Love is in the Bin sells for record £16m" άρθρο του BBC που δημοσιεύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021.
  8. [8], "Banksy reworks girl with heart balloon to mark third anniversary of Syria conflict" άρθρο του Independent που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου 2014.
  9. [9], "Banksy marks third anniversary of Syria conflict" άρθρο του BBC που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου 2014.
  10. [10], "Banksy offers free art to people who vote against the Tories" άρθρο του Independent που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου 2017.
  11. [11], "Banksy forced to withdraw offer to send free artwork to non-Tory voters" άρθρο του the Guardian που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου 2017.
  12. [12], "Banksy cancels General Election print giveaway after police launch investigation" άρθρο του Independent που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου 2017.
  13. [13], πληροφορίες από το myartbroker αναφορικά με τον Banksy και το έργο του "Το κορίτσι με το μπαλόνι".


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

#WithSyria το βίντεο στο Youtube με τον Idris Elba