Χρήστης:EleKonst/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή η σελίδα αφορά αρχαία ρωμαϊκή οδό. Για τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, δείτε: Εγνατία Οδός. Για την οδό της Θεσσαλονίκης, δείτε: Οδός Εγνατία (Θεσσαλονίκη).


Η Εγνατία Οδός (Via Egnatia) ήταν ένας δρόμος που κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους το 2ο αιώνα π.Χ. Ξεκινούσε από το Δυρράχιο και έφτανε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, με μεγάλους ενδιάμεσους σταθμούς, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα και η Τραϊανούπολη.

Η αρχαία Εγνατία Οδός

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετα-Βυζαντινή Εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Εγνατία οδός ονομαζόταν Sol Kol, δηλαδή αριστερός βραχίωνας. Ακολουθούσε σχέδον την ίδια πορεία με αυτήν της ρωμαϊκής χάραξης.


Αρχαιολογικά Ευρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε πολλές τοποθεσίες έχουν βρεθεί αρχαιολογικά κατάλοιπα της Εγνατίας οδού. Ακόμη, έχουν βρεθεί μιλιάρια.

Κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης βρέθηκε τμήμα της Ρωμαϊκής Εγνατίας οδού, σε βάθος περίπου 5 μέτρων από την επιφάνεια του σημερινού επιπέδου της πολης.

Παλιό Κείμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ένας από τους δύο πιο σημαντικούς δρόμους που ξεκινούσαν από την πρωτεύουσα Ρώμη ήταν η Via Egnatia, ουσιαστικά προέκταση της Via Traiana. Το επί ιταλικής χερσονήσου χερσαίο οδικό τμήμα ονομαζόταν Via Traiana προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Ακολουθούσε η υπερπόντια προέκτασή της από τη Γνάθια στην απέναντι ανατολική πλευρά της Αδριατικής την αρχαία Επίδαμνο, το σημερινό Δυρράχιο, αποτελώντας ένα είδος πορθμείου μεταξύ των δυτικών και ανατολικών ακτών της Αδριατικής. Διέσχιζε τη Βαλκανική χερσόνησο από την ανατολική Αδριατική ως τα Κύψελα, περνώντας από την Επίδαμνο (Δυρράχιο), Λυχνιδό (Αχρίδα), Ηράκλεια, Βεύη, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Αμφίπολη, Φιλίππους, Τόπειρο, Μαξιμιανούπολη, Σάλη και Τραϊανούπολη[1], συνδέοντας τη νότια Ιταλία και τη δυτική Μεσόγειο με το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1] Αρχειοθετήθηκε 2017-04-24 στο Wayback Machine. [2] Αρχειοθετήθηκε 2017-04-24 στο Wayback Machine. Δ. Κ. Σαμσάρης, Ιστορική γεωγραφία της ρωμαϊκής επαρχίας Μακεδονίας (Το τμήμα της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας), Θεσσαλονίκη 1989, σ. 24-33 - Ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 1976, σ. 43-53 - Ιστορική γεωγραφία της Δυτικής Θράκης κατά τη ρωμαϊκή αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 2005, σ. 56-68