Χρήστης:Egmontaz/Εξελικτική ιστορία των λεμούριων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Wikipedia Αυτή είναι μια σελίδα χρήστη της Βικιπαίδειας, της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας.

Αν βρήκατε τη σελίδα οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Βικιπαίδεια [1] τότε βλέπετε ένα mirror site με το οποίο ο Egmontaz δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Η κανονική διεύθυνση της σελίδας είναι http://el.wikipedia.org/wiki/Χρήστης:Egmontaz/Εξελικτική ιστορία των λεμούριων.

Αυτή η σελίδα είναι είτε πρόχειρο είτε υπό κατασκευή.

Παρακαλώ μην κάνετε επεξεργασίες, ευχαριστώ. --Egmontaℨ


Πρόχειρο 1  · Πρόχειρο 2  · Πρόχειρο 3  · Πρόχειρο 4  · Πρόχειρο 5  · Πρόχειρο 6  · Πρόχειρο 7  · Πρόχειρο 8  · Πρόχειρο 9  · Πρόχειρο 10


Υποσελίδες: Λεμούριοι


Οι λεμούριοι ποντικοί, τα μικρότερα πρωτεύοντα του κόσμου, εξελίχθηκαν σε απομόνωση, μαζί με τους υπόλοιπους λεμούριους, στο νησί της Μαδαγασκάρης.

Η εξέλιξη των λεμούριων έλαβε χώρα σε απομόνωση από τα υπόλοιπα πρωτεύοντα στο νησί της Μαδαγασκάρης για τουλάχιστον 40 εκατομμύρια χρόνια. Οι λεμούριοι είναι προπίθηκοι που ανήκουν στην υποτάξη Στρεψίρρινοι των πρωτευόντων, η οποία διακλαδίστηκε από τα υπόλοιπα πρωτεύοντα λιγότερο από 63 mya (εκατομμύρια χρόνια πριν). Μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά με τα πιο βασικά πρωτεύοντα, και έτσι συχνά υπάρχει η σύγχυση ότι είναι προγονικοί ως προς τους σύγχρονους πίθηκους. Αντιθέτως απλώς μοιάζουν με τα προγονικά πρωτεύοντα.

Οι λεμούριοι πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν κατά το Ηώκαινο ή πρωτύτερα, έχοντας κοινό πρόγονο με τα λορισίμορφα (Lorisiformes). Απολιθώματα από την Αφρική και μελέτες του νουκλεϊκού DNA υποδεικνύουν ότι οι λεμούριοι έφτασαν στη Μαδαγασκάρη μεταξύ 40 και 52 mya. Μοριακές μελέτες δίνουν διαφορετικό εύρος της τάξης των 62 με 65 mya. Ένας προγονικός πληθυσμός λεμούριων πιστεύεται ότι επέπλευσε ακούσια στο νησί πάνω σε επιπλέουσες μάζες βλάστησης, αν και έχουν προταθεί υποθέσεις για γέφυρες στεριάς και υπερπήδηση νησιών. Ο χρόνος καθώς και ο αριθμός των υποτιθέμενων αποικισμών παραδοσιακά βασίζεται στις φυλογενετικές συγγένειες του άι άι, το οποίο είναι το πλεον βασικό μέλος του κλάδου των λεμούριων.

Έχοντας υποστεί ανεξάρτητη εξέλιξη στη Μαδαγασκάρη, οι λεμούριοι διαχωρίστηκαν ώστε να καλύψουν πολλούς οικολογικούς θώκους που κατά κανόνα καλύπτονται από άλλους τύπους θηλαστικών. Περιλαμβάνουν τα μικρότερα πρωτεύοντα του κόσμου και κάποτε περιλάμβαναν κάποια από τα μεγαλύτερα. Μετά την άφιξη των ανθρώπων στο νησί, περίπου 2000 χρόνια πριν, περιορίστηκαν στο 10% του νησιού, ή σε έκταση περίπου 60000 km2, και πολύ κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Για αυτό τον λόγο, οι ερευνητές προσπαθούν να αναγνωρίσουν και να αποτιμήσουν κάθε είδος. Στα τελευταία 10 με 20 χρόνια, έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού αναγνωρισμένων ειδών και υποειδών λεμούριων, και λόγω της ανακάλυψης νέων ειδών αλλά και λόγω της επαναταξινόμησης υποειδών ως ξεχωριστά είδη. Πλέον υπάρχουν περί τα 100 αναγνωρισμένα είδη και υποείδη λεμούριων, τα οποία χωρίζονται σε πέντε οικογένειες και 15 γένη. Αν συνυπολογιστούν και οι εξαφανισμένοι υποαπολιθωμένοι λεμούριοι, θα συμπεριλαμβάνονταν ακόμη τρεις οικογένειες, οκτώ γένη και 17 είδη. Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ειδών οφείλεται σε βελτιωμένες γενετικές αναλύσεις καθώς και πίεση προς την πλευρά της διατήρησης ώστε να ενθαρρυνθεί η προστασία απομονωμένων και ξεχωριστών πληθυσμών λεμούριων. Δεν υποστηρίζουν όλοι στην επιστημονική κοινότητα αυτές τις ταξινομικές αλλαγές, με κάποιους να προτιμούν την αναγνώριση περίπου 50 ειδών.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lemur evolutionary history της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Κατηγορία:Λεμούριοι

{{Link_FA}}

en:Lemur evolutionary history fr:Histoire évolutive des lémuriformes pt:História evolutiva dos lémures