Χρήστης:Dimitristzonis/Αμμοδοχείο/Μάχη της Αδριανούπολης (378 μ.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια





ΑΥΤΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

Μάχη της Αδριανούπολης
Γοτθικοί πόλεμοι
Η μάχη της Αδριανούπολης
Χρονολογία9 Αυγούστου 378 μ.Χ.
ΤόποςΚοντά στην Αδριανούπολη
ΈκβασηΝίκη των Γότθων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
20.000-30.000 άνδρες
Απώλειες
15.000-20.000 άνδρες

Η μάχη της Αδριανούπολης πραγματοποιήθηκε το 378 μ.Χ. ανάμεσα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τους Γότθους στην Αδριανούπολη κατά τους Γοτθικούς πολέμους.

Προοίμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 3ο αιώνα μ.Χ. η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε ένα χάος και είχε παρακμάσει. Δεν υπήρχε ο κατάλληλος στρατιωτικός ηγέτης και οι Ρωμαίοι μαστίζονταν από τις επιθέσεις των βαρβάρων. Στα ανατολικά οι Πάρθοι και οι Σασσανίδες Πέρσες εξολόθρευσαν στη μάχη της Έδεσσας το 260 μ.Χ. τους Ρωμαίους και το Βαλεριανό. Στο βορρά τα γερμανικά γύλα επιτίθονταν. Στα Βαλκάνια κυριαρχούσε ένα γερμανικό φύλο, οι Γότθοι, οι οποίοι είχαν εξαπλωθεί επικίνδυνα. Η επαφή τους με τους Ούννους τους είχε κάνει να υιοθετήσουν πολλά πράματα από αυτούς, όπως την πολεμική τακτική τους. Είχαν μάλιστα τους Ερούλους σύμμαχους. Στη μάχη του Φορούμ Τρέμπονι το 251 μ.Χ. οι Ρωμαίοι, υπό τον αυτοκράτορα Δέκιο υπέστησαν τεράστια καταστροφή και ο αυτοκράτορας πέθανε. Η πρώτη απώθηση των Γότθων πραγματοποιήθηκε το 268 μ.Χ. στη μάχη της Ναϊσσού όπου ο Κλαύδιος τους νίκησε και πήρε το προσωνύμιο «Γοτθικός». Μετά από αυτή τη μάχη οι Γότθοι και οι Ρωμαίοι δεν ενοχλήθηκαν μεταξύ τους. Το 293 μ.Χ. ο Διοκλητιανός για την καλύτερη διοίκηση της τεράστιας Αυτοκρατορίας δημιούργησε την Τετραρχία, η οποία κράτησε ως το 324 μ.Χ. Τελικώς το 330 μ.Χ. δημιουργήθηκε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή αλλιώς το Βυζάντιο. Απο τα ανατολικά όμως το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους οι Ούννοι και έκαναν διάφορους λαούς να υποταχθούν και άλλους να φύγουν και να συσσωρευτούν στο φυσικό σύνορο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το Δούναβη.

Οι επιδρομές των Γότθων μέχρι τη μάχη της Αδριανούπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες επιδρομές των Γότθων πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Μαρκιανούπολης. Οι Ρωμαίοι δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Ουάλης αντιμετώπιζε τους Πέρσες στην Ανατολή. Μάλιστα ο κόμης της Θράκης Λουπικίνιος προσκάλεσε τους Γότθους πολέμαρχους στη Μαρκιανούπολη για μια διπλωματική συνάντηση για να τους δολοφονήσει. Το σχέδιό του όμως κατέληξε σε αποτυχία και από αυτή την απόπειρα δολοφονίας διέφυγε ο Φρειτίγερος, ηγέτης των Βησιγότθων. Ακολούθησε η μάχη της Μαρκιανούπολης με τους Ρωμαίους να ηττώνται κατά κράτος από τους Γότθους, χάνοντας 8.000 στρατιώτες. Οι Γότθοι συνέχισαν τις λεηλασίες τους στη Θράκη. Αμέσως μετά στράφηκαν στην Αδριανούπολη. Εκεί υπηρετούσαν πολλοί Γότθοι στρατιώτες τους Ρωμαίους και οι πρώτοι επιτέθηκαν εναντίον τους και απωθήθηκαν, αλλά στο στράτευμα του Φρειτίγερου προσχώρησαν κι άλλοι Γότθοι και πολλοί Ρωμαίοι λιποτάκτες προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές στο Φρειτίγερο. Το 377 μ.Χ. στη μάχη της Αντ Σάλισε οι Ρωμαίοι ηττήθηκαν ξανά από τους Γότθους και ο Ουάλης μαζί με το Γρατιανό, αυτοκράτορα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συμφώνησαν την αντιμετώπιση των Γότθων.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 378 μ.Χ. ο Ουάλης κινήθηκε από την Αντιόχεια που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Από εκεί άρχισε τις εκστρατείες του κατά των Γότθων. Κατευθύνθηκε στην Αδριανούπολη με 20.000 άνδρες και ο Γρατιανός διέσχιζε με τις δυνάμεις του τα εδάφη της Σερβίας. Ο Φρείτιγερος κατάλαβε ότι ήθελαν να τον κυκλώσουν και εκείνος με μια παραπλανητική κίνηση βάδισε προς την Κωνσταντινούπολη με 10.000 άνδρες. Ο Ουάλης συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο στο οποίο οι στρατηγοί του διχάστηκαν με το τι έπρεπε να κάνουν. Άλλοι έλεγαν να περιμένουν ενισχύσεις από το Γρατιανό και άλλοι να επιτεθούν άμεσα κατά των Γότθων. Τελικώς επικράτησε η τελευταία γνώμη με τους Ρωμαίους να ετοιμάζονται για μάχη. Όμως ο Φρειτίγερος ξαφνικά ζήτησε ανακωχή. Οι Ρωμαίοι αγνόησαν τους αντιπροσώπους των Γότθων. Αυτή όμως η ανακωχή ήταν ένα σχέδιο που εξυπηρετούσε το Φρειτίγερο. Από τη μία σε διπλωματικό επίπεδο προσπάθησε να επιτύχει τη διευθέτηση των στρατιωτικών προβλημάτων με τους Ρωμαίους προσποιούμενος ότι φοβόταν και από την άλλη ειδοποίησε όλους τους Γότθους να συνδράμουν για βοήθεια. Τελικά στις 9 Αυγούστου, του 378 μ.Χ. οι Ρωμαίοι είδαν το στρατόπεδο των Γότθων στον ποταμό Τούντζα. Μάλιστα ο Φρειτίγερος για να καθυστερήσει τις εχθροπραξίες έστειλε αγγελιοφόρους με σκοπό την ειρήνη. Όμως η μάχη είχε ξεκινήσει με το ρωμαϊκό ιππικό στα δεξια να επιτίθεται κατά των Αλανών και των Οστρογότθων. Παράλληλα το ρωμαϊκό πεζικό με τους λεγεωνάριους ανάγκασε το γοτθικό πεζικό να υποχωρήσει. Παρά τις επιτυχίες των Ρωμαίων καινούριοι και ξεκούραστοι Αλανοί και Οστρογότθοι ιππείς επιτίθονταν. Η πίεση που δεχόταν το ρωμαϊκό ιππικό ήταν μεγάλη και υποχώρησε. Τότε δημιουργήθηκε σύγχυση ανάμεσα στους Ρωμαίους και οι Βησιγότθοι βρήκαν την ευκαιρία και επιτέθηκαν κατά των ξαφνιασμένων Ρωμαίων. Τα άκρα των Ρωμαίων είχαν αποδεκατιστεί. Στο κέντρο οι Ρωμαίοι κρατούσαν ακόμα, αλλά η κόπωση ήταν εμφανής. Τελικώς οι Γότθοι περικύκλωσαν τους καταδικασμένους Ρωμαίους. Η μάχη είχε λήξει με μεγάλη νίκη των Γότθων.

Μετά τη μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη μάχη οι Ρωμαίοι μετρούσαν νεκρούς των 15.000-20.000 νεκρών. Μάλιστα και ο Ουάλης είχε πεθάνει. Πολέμησαν γενναία αλλά υπέστησαν συντριβή. Ακολούθησε η πολιορκία της Αδριανούπολης από τους Γότθους, αλλά οι Ρωμαίοι αμύνθηκαν σθεναρά. Μετά από αυτή τη μάχη η αντίσταση οι Ρωμαίοι άρχισαν να υιοθετούν το θεσμό των μισθοφόρων. Το 395 μ.Χ. πραγματοποιήθηκε η οριστική διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ανατολική και Δυτική από τον Θεοδόσιο Α'.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στρατιωτική Ιστορία, εκδόσεις Περισκόπιο, τεύχος 81, Μάιος 2003