Χρήστης:Andreasmonios/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παγονέρι Δράμας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παγονέρι είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Απέχει 20 χιλιόμετρα από το Κάτω Νευροκόπι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[[Αρχείο:Χάρτης .jpg|μικρογραφία|296x296εσ|[[Αρχείο:2011 Dimos Kato Nevrokopiou.svg.png|μικρογραφία|260x260εσ|

Χώρα Ελλάδα
Έδρα Κάτω Νευροκόπι
Πρόεδρος Μόνιος Δημήτριος (200-σήμερα)
Αποκ. διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Περιφ. ενότητα Δράμας
Διαμέρισμα Μακεδονία
Νομός Δράμας
Ταχυδρομικός Κώδικας 66033

]]
]] Μέχρι το 1927 λεγόταν Τσερέσοβο (=Κερασοχώρι). Τότε, όπως έγινε για όλα τα χωριά, μετονομάσθηκε σε Παγονέρι. Η ονομασία οφείλεται στις δύο κρύες (σχεδόν παγωμένες) βρύσες, που έχουν κοινή πηγή στην κάτω άκρη του χωριού. Στην μία από αυτές υπάρχει ακόμη εντοιχισμένη η πλάκα με χρονολογία 27 Ιουλίου 1870. Αξίζει ο κάθε επισκέπτης να κατηφορίζει προς αυτές, για να δοκιμάζει το «μπούζι» νερό, να «παγονερώνεται», ιδίως το καλοκαίρι. Εκτός από αυτές τις δύο βρύσες υπήρχαν σε απόσταση περίπου 600 μέτρων και οι «πέρα βρύσες». Το νερό αυτών, εδώ και πολλά χρόνια, διοχετεύεται σε παρακείμενο αντλιοστάσιο από όπου τροφοδοτείται η δεξαμενή στην πάνω άκρη του χωριού και από εκεί υδροδοτούνται όλα τα σπίτια.

Στον εμφύλιο πόλεμο 1946-49 ήταν παρόντες οι Παγονερίτες στο πλευρό του τακτικού, εθνικού στρατού, κατά των Ελασιτών. Στο χωριό υπήρχε λόχος στρατού. Έδρα του λόχου ήταν η κορυφή του λόφου (εκεί υπάρχουν ακόμη υπολείμματα των κτηρίων, πολυβολεία κτλ. Πολυβολεία βρίσκονται και σε άλλες θέσεις του χωριού).

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παγονέρι (Τοπική Κοινότητα Παγονερίου), ανήκει στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας. Η επίσημη ονομασία είναι “το Παγονέριον”. Έδρα του δήμου είναι το Κάτω Νευροκόπι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Παγονέρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παγονερίου, του πρώην Δήμου Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας.