Χρήστης:Anchris6541/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ
ΌνομαΣαρλ Πιερ Μπωντλαίρ
Γέννηση9 Απριλίου 1821
Παρίσι, Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος31 Αυγούστου 1867 (46 ετών)
Παρίσι, Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία
ΕθνικότηταΓαλλική
ΕίδηΠοίηση, Δοκίμιο, Κριτική τέχνης
Αξιοσημείωτα έργαΤα Άνθη του Κακού
Τεχνητοί παράδεισοι
Η Μελαγχολία του Παρισιού

Υπογραφή

Ο Μπωντλαιρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γάλλοι ποιητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σημαντικότερος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποιητές του Παρισιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Μπωντλαίρ, φωτογραφία του Nadar.

Ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ (Charles Pierre Baudelaire, Παρίσι, 9 Απριλίου 1821 - 31 Αυγούστου 1867) ήταν Γάλλος ποιητής, ένας από τους σημαντικότερους της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Μπωντλαίρ υπέστη δριμεία κριτική για τις συγγραφές του και την θεματική του. Ελάχιστοι από τους σύγχρονούς του τον κατανόησαν. Η εφημερίδα Le Figaro της 5ης Ιουλίου 1857 έγραψε τα εξής σχετικά με την πρόσφατη εμφάνιση των Ανθέων του Κακού: «Σε ορισμένα σημεία αμφιβάλλουμε για την πνευματική υγεία του Κου Μπωντλαίρ. Όμως ορισμένα άλλα δεν μας επιτρέπουν περαιτέρω αμφιβολίες. Κυριαρχεί, ως επί το πλείστον, η μονότονη και επιτηδευμένη επανάληψη των ίδιων πραγμάτων, των ίδιων σκέψεων. Η αηδία πνίγει την αχρειότητα—για να την καταπολεμήσει σμίγει με το μόλυσμα».

Ο Μπωντλαίρ σήμερα αναγνωρίζεται ως μέγας [1]ποιητής της γαλλικής και της παγκόσμιας Λογοτεχνίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των κλασικών. Χαρακτηριστικά, ο Μπαρμπέ ντ' Ορεβιγί τον αποκάλεσε «Δάντη μιας παρηκμασμένης εποχής».

Σε ολόκληρο το έργο του, ο Μπωντλαίρ προσπάθησε να ενυφάνει την Ομορφιά με την Κακία, την βία με την ηδονή (Une martyre), καθώς και να καταδείξει την σχέση μεταξύ τους. Παράλληλα με την συγγραφή ποιημάτων σοβαρών (Semper Eadem) και σκανδαλιστικών για την εποχή (Delphine et Hippolyte[2]), κατόρθωσε επίσης [1]να εκφράσει την μελαγχολία (Mœsta et errabunda) και την νοσταλγία (L' Invitation au voyage).

  1. 1,0 1,1 Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος (1980). Η φόνισσα. Βιέννη: Oxford. σελ. 45. ISBN 1256134-8721398379128-829018 Check |isbn= value: length (βοήθεια). 
  2. God, Father (21-3-15). [www.uoa.gr «Alumni»] Check |url= value (βοήθεια). ΕΚΠΑ. Χριστοπούλου. Ανακτήθηκε στις 18/2/2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)