Χρήστης:Alkistissyt/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

ΠΕΤΡΟΚΟΥΝΑΒΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Alkistissyt/πρόχειρο
Πετροκούναβο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Μουστελίδες

Το Πετροκούναβο είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών που ζει μοναχικά (με μοναδική εξαίρεση την εποχή του ζευγαρώματος) σε ποικιλία οικοτοπών .Είναι είδος κυρίως δασόβιο χωρίς όμως αυτό να να το αποθαρρύνει να ζει και σε βραχώδεις τοποθεσίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή ακόμα και σε στέγες σπιτιών.

Πετροκούναβο,Ταϊλάνδη

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαντάται στην Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη, στη Μ. Ασία και Κεντρική Ασία. Στη χώρα μας βρίσκεται σε ολόκληρη την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα ελεύθερα αν και υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται σε εμπορία κατοικίδιων ζώων.[1]

Πληθυσμιακή κατανομή [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περίοδο της κατοχής το κυνήγι του κουναβιού απέφερε ένα σημαντικό εισόδημα εξαιτίας της γούνας του και γι’ αυτό το λόγο υπήρχαν οργανωμένες ομάδες που τα κυνηγούσαν συστηματικά με αποτέλεσμα να μειωθεί αρκετά ο αριθμός τους. Πλέον αυτή η δραστηριότητα έχει σταματήσει να εξασκείται έντονα ενώ επιτρέπεται μόνο από 15/9 έως 28/2 και έτσι εχει εξασφαλιστεί η προστασία και αφετέρου ο πολλαπλασιασμός-αναπαραγωγή του είδους [2].

Περιγραφή του ζώου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα ζωο μεσαίου μεγέθους (μήκος σώματος εως 50 εκατοστά ,μήκος ουράς μέχρι 26 εκατοστά και βάρος κοντα στα 2,5 κιλα).Διαθέτει μια πυκνή γούνα χρώματος κάστανο καθώς και μια χοντρή φουντωτή ουρά. Το χρώμα και το μήκος του τριχώματος του μεταβάλλεται ανάλογα την εποχή. Το κυριότερο διαγνωστικό του στοιχείο όμως είναι ο χρωματισμός του λαιμού, που διαφέρει από το υπόλοιπο σωμα, καθώς είναι λευκός [3].

Συνήθειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ζώο που ζει μονήρες. Είναι είδος νυκτόβιο αν και μπορεί να κινείται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να αναρριχηθεί στα δέντρα σε τοίχους και φράχτες εύκολα, χάρη γαμψά νύχια του ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη του ουρά το βοηθάει στο να διατηρεί την ισορροπία του κατα την διάρκεια των αναρριχήσεων .Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά αν και συχνά συναντάται να καταναλώνει και πουλιά αλλά και σπανιοτερα φυτικεσ ινες.

Αναπαραγωγική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μονογαμικό είδος και ζευγαρώνει κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο. Τα δύο φύλα ζουν χωριστά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος. Το θηλυκό μετά από περίοδο εγκυμοσύνης 9 περίπου μηνών γεννά τον Μάρτιο-Απρίλιο, 3-5 μικρά. Το πετροκούναβο δεν διασταυρώνεται με το κουνάβι (Martes martes)[4].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]