Χρήστης:Κάλλιστος/πρόχειρο/Τσετσένοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Τσετσένοι (//; Τσέτσνιαντσετσενικά: НохчийNoxçiy? Παλιά Τσέτσνιαν: Нахчой Naxçoy) είναι Βορειοανατολικά του Καυκάσου  μια εθνική ομάδα που κατάγεται από το Βόρειο Καύκασο στη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και μιλούν ως μητρική τους γλώσσα την τσετσενική.

Τσέτσνιαν πολεμιστής του 19ου αιώνα

Το απομονωμένο έδαφος της Καύκασο και τη στρατηγική αξία ξένοι, έχουν τοποθετηθεί στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν από Τσετσένους συνέβαλε πολύ στην τόνωση της τσετσενικής εθνικής συνείδησης. Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Μόσχας και των Τσετσένων δεν ήταν ποτέ καλές. Έτσι οι εξεγέρσεις των Τσετσένων κατά της Ρωσίας ήταν συχνές.

Η γεωγραφία και η διασπορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τσετσένοι είναι κυρίως κάτοικοι της Τσετσενίας. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές Τσετσενίας πληθυσμών σε άλλες υποδιαιρέσεις της Ρωσίας (κυρίως στο Νταγκεστάν, Ινγκουσετία και Μόσχα).

Έξω από τη Ρωσία, χώρες με σημαντική διασπορά πληθυσμών είναι το Καζακστάν, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, και τα Αραβικά κράτη (ιδιαίτερα την Ιορδανία και το Ιράκ, που είναι κυρίως απόγονοι των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τσετσενία κατά τη διάρκεια του Καυκάσου Πόλεμο, που οδήγησε στην προσάρτηση της Τσετσενίας από τη ρωσική Αυτοκρατορία γύρω στο 1850) και το 1944 Σταλινικό απέλασης στην περίπτωση του Καζακστάν. Δεκάδες χιλιάδες Τσετσένους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων Πολέμους της Τσετσενίας, ειδικά το κύμα της μετανάστευσης προς τη Δύση μετά το 2002.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσέτσνιαν πολεμιστής
Τσέτσνιαν πολεμιστής στην αλυσίδα mail

Στο Μεσαίωνα, η πεδινή περιοχή της Τσετσενίας ήταν κυριαρχείται από το Khazars και, στη συνέχεια, ο 'Αλαν. Τοπική κουλτούρα αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της Βυζαντινής και γεωργίας επιρροή και κάποια Τσετσένους μετατραπεί σε Ανατολική Ορθόδοξος Χριστιανισμός. Σταδιακά, το Ισλάμ επικράτησε, αν και οι Τσετσένοι " το δικό ειδωλολατρική θρησκεία ήταν ακόμα ισχυρή, μέχρι και τον 19ο αιώνα. Η κοινωνία ήταν οργανωμένη κατά μήκος φεουδαρχική γραμμές. Τσετσενία είχε καταστραφεί από τις επιδρομές των Μογγόλων του 13ου αιώνα και εκείνες του Ταμερλάνου τον 14ο.[2][3] Το Vainakh φέρει τη διάκριση της ύπαρξης ένα από τα λίγα λαών να αντισταθούν επιτυχώς τους Μογγόλους και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στις εισβολές, όχι μία, αλλά δύο φορές, αν και αυτή ήρθε με μεγάλο κόστος τους, καθώς η κατάσταση ήταν εντελώς καταστραφεί. Τα γεγονότα αυτά ήταν το κλειδί στη διαμόρφωση της Τσετσενίας έθνος και τις πολεμικές τους προσανατολισμό και φυλή-που στηρίζεται στην κοινωνία.[4]

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια γλώσσα του λαού της Τσετσενίας είναι Τσετσενίας. Τσέτσνιαν ανήκει στην οικογένεια των Nakh γλώσσες (Βορειοανατολικά Καυκάσιες γλώσσες). Λογοτεχνική της Τσετσενίας βασίζεται στην κεντρική πεδινή διάλεκτο. Άλλες σχετικές γλώσσες περιλαμβάνουν Ινγκουσέτιους, η οποία έχει ομιλητές στην γειτονική Ινγκουσετία, και Batsbi, που είναι η γλώσσα του λαού στο γειτονικό τμήμα της Γεωργίας. Σε διάφορες περιόδους στην ιστορία τους, Τσετσένοι που χρησιμοποιούνται γεωργιανά, αραβικά και λατινικά αλφάβητα * από το 2008, το επίσημο είναι πλέον το Κυριλλικό αλφάβητο της Ρωσίας.

Γενετική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε Τσετσένους άνδρες ντυμένοι στα chokha αρσενικό φόρεμα του Καυκάσου, στα τέλη του 19ου αιώνα

Οι Τσετσένοι ανήκουν στην Δυτική Ευρασία ή "Καυκάσια" αγώνα, ειδικά στον Καύκασο τύπος. Τσετσένοι είναι μαύρο, καφέ, κόκκινο ή ξανθό (με πιο σκούρα μαλλιά επικρατεί) και τα μάτια μπορεί να είναι καφέ, μπλε ή το πράσινο, ενώ το δέρμα είναι συνήθως ελαφριά. Γιώργος Anchabadze επισημαίνει ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά των Τσετσένων, η οποία περιλαμβάνει να είναι ψηλότερο από το μέσο όρο, είναι χαρακτηριστική της "Λευκός τύπος", το οποίο πολλών άλλων λαών του Καυκάσου έκθεμα.[5][6]

Πολιτισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσέτσνιαν β ' Παγκοσμίου Πολέμου βετεράνους κατά τη διάρκεια εορτασμών για την 66η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Πριν από την έγκριση του Ισλάμ, οι Τσετσένοι ασκείται ένα μοναδικό μείγμα των θρησκευτικών παραδόσεων και πεποιθήσεων. Θα συμμετείχε σε πολλές τελετές και τελετουργίες, πολλοί από αυτούς που αφορούν την καλλιέργεια, αυτά περιλαμβάνονται βροχή τελετές, μια γιορτή που παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα της όργωμα, καθώς και την Ημέρα των Βροντών Sela και την Ημέρα της Θεάς Tusholi. Εκτός από αραιή εγγράφως από το Μεσαίωνα, Τσετσένοι παραδοσιακά θυμόμαστε την ιστορία μέσα από το illesh, μια συλλογή από επικά ποιήματα και ιστορίες.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Τσετσένος ο άνθρωπος προσεύχεται κατά τη διάρκεια της Μάχης του Γκρόζνι. Η φλόγα στο παρασκήνιο είναι από τη γραμμή αερίου, που χτυπήθηκε από οβίδα. (Ιανουάριος 1995)

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chechnya's Exodus to Europe, North Caucasus Weekly Volume: 9 Issue: 3, The Jamestown Foundation, January 24, 2008
  2. Jaimoukha pp. 33–34
  3. Dunlop p.3
  4. Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations: A Historical Dictionary of European National Groups. Greenwood Publishing Group. σελ. 168. ISBN 978-0-313-30984-7. 
  5. Anchabadze, George (2001). The Vainakhs (PDF). Tbilisi: "Caucasian House". σελ. 8. 
  6. Чеченцы // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890–1907.

[[Κατηγορία:Εθνοτικές ομάδες στο Νταγκεστάν]] [[Κατηγορία:Πληθυσμιακές ομάδες στη Ρωσία]] [[Κατηγορία:Πληθυσμιακές ομάδες της Συρίας]] [[Κατηγορία:Πληθυσμιακές ομάδες στην Τουρκία]] [[Κατηγορία:Μουσουλμανικές κοινότητες της Ρωσίας]] [[Κατηγορία:Πληθυσμιακές ομάδες στον Καύκασο]]