Χρήστης:Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/Ντάνιελ Γουέμπστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.
Συγγραφική ομάδα: Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/Ντάνιελ Γουέμπστερ
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ ( Ιανουάριος 18, 1782 - Οκτώβριος 24, 1852) ήταν Αμερικάνος δικηγόρος και πολιτικός, ο οποίος αντιπροσώπευε το ''New Hampshire'' και το ''Massachusetts'' στο Αμερικανικό Κογκρέσο και υπηρέτησε στην Αμερικανική Γραμματεία υπό τους προέδρους Millard Fillmore. Όντας ο πιο εξέχων Αμερικάνος δικηγόρος του 19ου αιώνα υποστήριξε πάνω από 200 δίκες πριν το Αμερικάνικο ανώτατο δικαστήριο μεταξύ του 1814 και του θανάτου του το 1852. κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν μέλος τον ''The federalist Party'' , του ''National Republican Party'' και του ''Whig Party'' .

Γεννημένος στο New hampshire το 1782, ο Webster είχε μια επιτυχημένη δικαστική πρακτική στο Portmounth, New Hampshire αφού υποβλήθηκε σε μια πρακτική ειδίκευσης. Εμφανίστηκε ως εξέχων αντίπαλος του πολέμου του 1812 και αναδείχθηκε νικητής των εκλογών ως αντιπρόσωπος του Πεύκου Οίκου, όπου υπηρέτησε ως αρχηγός του Federalist Party. O Webster παραιτήθηκε έπειτα από 2 θητείες και εγκαταστάθηκε στην Βοστώνη, Μασαχουσέτη. Έγινε επικεφαλής δικηγόρος πριν το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, καταφέρνοντας να υπερασπιστεί επιτυχημένα περιπτώσεις όπως Dartmouth College u. Woodward, McCulloch u. Maryland, και Gibbons u. Ogden. Ο Webster επέστρεψε στον Λευκό οίκο το 1823 και έγινε ο βασικός υποστηρικτής του προέδρου John Adams. Νίκησε τις εκλογές της Γερουσίας το 1827 και συνεργάστηκε με τον Henry Clay για τη διοργάνωση του National Republican Party υπό την βοήθεια του Adams.

Αφού ο Andrew Jackson νίκησε τον Adams στις εκλογές του 1828, o Webster έγινε ο κύριος αντίπαλος της οικογενειακής πολιτικής του Jackson. Διαφώνησε σε μεγάλο βαθμό στην θεωρία της ακύρωσης που ενστερνίστηκε για πρώτη φορά από τον John C. Calhoun και η δεύτερη απάντησή του στον λόγο του Hayne είναι ευρέως εδραιωμένη ως ένας από τους καλύτερους λόγους που είχαν ποτέ ειπωθεί στο Κογκρέσο. Ο Webster υποστήριξε την προκλητική απάντηση του Jackson στην '' Κρίση της ακύρωσης'' , αλλά έχασε κάθε επαφή με τον πρόεδρο λόγω διαφωνιών που προέκυψαν σχετικά με την ''Δεύτερη τράπεζα'' των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Webster έλαβε μέρος μαζί με άλλους πολιτικούς αντιπάλους του Jackson στον σχηματισμό του ''Whig Party'', και ανεπιτυχώς έλαβε μέρος στις εκλογές του 1836. Υποστήριξε τον Harrison στις προεδρικές εκλογές του 1840 και ανέλαβε χρέη γραμματέα των πολιτειών αφού ο Harrison πήρε το γραφείο. Σε αντίθεση με τα άλλα μέλη του κόμματος του Harrison,συνέχισε να υπηρετεί υπό τον πρόεδρο Tyler, αφού ο Tyler ήρθε σε ρήξη με τους συνεδριακούς Οϊγούς (Whigs). Ως γραμματέας της πολιτείας, ο Webster διαπραγματεύτηκε το ''Webster-Ashburton Treaty", θέτοντας έτσι την αρχή για νέες διαμάχες στην μεγάλη Βρετανία. Το 1837, ο Webster εκλέχθηκε ως μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Κοινωνίας.

Ο Webster επέστρεψε στο Σανατόριο το 1845 και επιβεβαίωσε την κοινωνική του θέση ως ανώτατος οϊγός του Κογκρέσου. Κατά την διάρκεια του Αμερικανομεξικανικού πολέμου, εμφανίστηκε ως ο αρχηγός του “Catton Whigs’’, μια φατρία του “Nothern Whigs’’ που εμβάθυνε στην δημιουργία καλών δεσμών με τον Νότο σχετικά με πολιτικές κατά των σλάβων. Το 1850 ο πρόεδρος Fillmore όρισε τον Webster ως γραμματέα της Πολιτείας και εκείνος συνέβαλε στο κείμενο των Συμβιβασμών του 1850, το οποίο επέφερε πολυάριθμα εδαφικά προβλήματα και θέσπισε έναν νέο σλαβικό νόμο για τους φυγάδες/δραπέτες. Ο συμβιβασμός αποδείχθηκε μη δημοφιλής στον Νότο και υπονόμευσε τη παραμονή του Webster στην πατρίδα του. Ο Webster αναζήτησε την υποψηφιότητα του Whig στις προεδρικές εκλογές του 1852, αλλά το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών του Filmore και τους Webster που οδήγησε στον διορισμό του General Winfield Scott Webster είναι ευρέως γνωστό ως σημαντικό και ταλαντούχο.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1772 στο Σάλσμπουρι, του Νιου Χάμσαϊρ, σε περιΟχή του τωρινού Φράνκλιν. Ήταν γιός των Αμπιγκεϊλ και Έμπευζερ Γουέμπστερ, αγρότης και τοπικός αξιωματούχος που υπηρέτησε στον Γαλλοινδιάνικο Πόλεμο και στην Αμερικάνικη Επανάσταση,. Ο πατέρας του Έμπευζερ, ο αγγλικής καταγωγής Τόμας Γουέμπστερ είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ γύρω στο 1636. Ο Έμπευζερ είχε τρία παιδία από προηγούμενο γάμο τα οποία μπόρεσαν να επιβιώσουν μέχρι την ενηλικίωση τους, αλλά και πέντε παιδιά γάμο του με την Άμπιγκεϊλ. Ο Γουέμπστερ ήταν το δεύτερο από τα οχτώ  αδέρφια. Ήταν ιδιαίτερα κοντά με τον μεγαλύτερο του αδερφό, Έζεκιλ, γεννημένος το 1780. Ως νεαρός, βοηθούσε στην οικογενειακή φόρμα αλλά είχε ευαίσθητη υγεία. Με την ενθάρρυνση των γονέων του αλλά και των δασκάλων του, συχνά διάβαζε βιβλία συγγραφέων όπως ο Alexander Pope και ο Isaac Watts.  

Το 1976 παραβρέθηκε στο Phillips Exeter Academy, ένα προκαταρκτικό σχολείο στο Exeter, New Hampshire. Αφού μελέτησε τα κλασσικά και τα άλλα μαθήματα για κάμποσους μήνες κάτω από την καθοδήγηση ενός κληρικού, ο Webster έγινε δεκτός στο κολλέγιο του Dartmouth το 1797. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο Dartmouth ήταν υπεύθυνος για την σχολική εφημερίδα και αναδείχθηκε ένας ταλαντούχος ομιλητής. Είχε επιλεχθεί ρήτορας της 4ης Ιουλίου στο Hanover,  στη πόλη του κολλεγίου του το 1800 και στον λόγο του εμφανίζεται η ουσία των πολιτικών αρχών για την εξέλιξη για την οποία έγινε διάσημος. Όπως και ο πατέρας του και σαν πολλούς άλλους αγρότες της Αγγλίας, ο Webster ήταν ακράδαντα πιστός στο Federalist Party και προτιμούσε μια δυνατή κεντρική διοίκηση. Αφού αποφοίτησε από το Dartmouth, έγινε μαθητευόμενος του δικηγόρου Thomas W. Thompson. Παρόλο που δεν ενθουσιάζονταν να διαβάζει τον νόμο, πίστευε ότι για να γίνει δικηγόρος θα έπρεπε να ζήσει μια βολική ζωή και να αποφύγει την φτώχεια που έπληξε την μητέρα του. Για να υποστηρίξει τις σπουδές του αδελφού του Ezekiel στο Dartmouth ο Webster παραιτήθηκε προσωρινά από το δικηγορικό γραφείο για να δουλέψει ως καθηγητής σχολείου στο Fryeburg Academy στο Maine. Το 1804, απέκτησε μια θέση στην Βοστόνη από τον ξακουστό δικηγόρο Christopher Gore. Ως γραμματέας του Gore, ο οποίος ήταν αναμειγμένος στην παγκόσμια, εθνική και πολιτειακή πολιτική, έμαθε για πολλά νομικά και πολιτικά θέματα και γνώρισε πολλούς πολιτικούς της Νέας Αγγλίας. Άρχισε να αγαπά την Βοστόνη και το 1805 του επιτράπηκε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου.

Η άνοδος στην εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως αφού του επιτράπηκε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, ο Webster ξεκίνησε την νομική πρακτική του στο Boscawen του New Hampshire. Άρχισε να ασχολείται ολοένα και περισσότερο με τα πολιτικά και να μιλάει τοπικά υπέρ των Ομοσπονδιακών υποθέσεων και υποψηφίων. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1806, παραχώρησε την πρακτική του στον αδερφό του, Ezekiel, και ξεκίνησε μια καινούρια στην μεγαλύτερη πόλη του Portsmouth. Κατά την δεκαετία παραμονής του στο Portsmouth, παρέδωσε πάνω από 1700 υποθέσεις και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους του New Hampshire. Μαζί με τους άλλους δύο δικηγόρους, διορίστηκε για την επανεξέταση του ποινικού κώδικα του New Hampshire και να σχεδιάσει τους κανονισμούς των κρατικών φυλακών.

Εκείνη την εποχή ο τρέχων Napokonic πόλεμος άρχισε να επηρεάζει όλο και περισσότερο τους Αμερικάνους αφού οι Βρετανοί επιτέθηκαν στα Αμερικάνικα πλοία και εντυπωσίασε τους Αμερικανικούς ναύτες. Ο πρωθυπουργός Thomas Jefferson αντεπιτέθηκε με την αποκλειστική κίνηση του 1807, σταματώντας το εμπόριο και στην Βρετανία και στην Γαλλία. Αφού η Αγγλία βασίζονταν στο εμπόριο με τα δύο κράτη, η περιοχή υπέφερε βαριά από τον αποκλεισμό και ο Webster έγραψε ένα ανώνυμο pamphlet προσβάλοντας τις πολιτικές του Jefferson. Επίσης, έκανε εκστρατεία για πολλούς Federalist πελάτες, συμπεριλαμβάνοντας τον προεδρικό πελάτη Charles C. Pinckney και κυβερνητικό πελάτη Jeremiah Smith.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(επιρροή, κριτική)

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηγορία:Ελληνική Επανάσταση του 1821

Κατηγορία:Αγωνιστές του 1821‎

Κατηγορία:Αγωνίστριες του 1821

Κατηγορία:Δάσκαλοι του Γένους‎

Κατηγορία:Οθωμανοί στρατιωτικοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821‎

Κατηγορία:Φιλέλληνες‎