Μάχη στο Μαλεβίζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη στο Μαλεβίζι
ΧρονολογίαΑπρίλιος 1822
ΤόποςΜαλεβίζι Κρήτης
Αντιμαχόμενοι
Έλληνες επαναστάτες
Πρώτη Ελληνική Δημοκρατία
Ηγετικά πρόσωπα
Αχμέτ Κιρίμη

Η Μάχη στο Μαλεβίζι διεξήχθη στα μέσα του Απρίλη του1822 στην Κρήτη μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό των Τούρκων στο Ηράκλειο.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άφιξη του Γάλλου φιλέλληνα Βαλέστ έφερε άλλη τροπή στην επανάσταση. Ο Βαλέστ αφού διαπίστωσε τις στρατιωτικές αρετές των Κρητικών, θεωρούσε πως πρέπει να αλλάξει η ισχύουσα τακτική πολέμου και να κατακτηθεί ένα φρούριο, γεγονός που θα επέτρεπε την ευκολότερη διοίκηση του νησιού. Προσπάθησε, λοιπόν, να καταλάβει το κάστρο του Ρεθύμνου δίχως όμως επιτυχία καθώς οι Τούρκοι τελικά τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν[1]. Τα γεγονότα της ανεπιτυχούς προσπάθειας κατάληψης του κάστρου του Ρεθύμνου, οδήγησαν πολλούς από τους Έλληνες οπλαρχηγούς να στρέψουν την προσοχή τους προς τις επαρχίες του Μυλοποτάμου ή αλλιώς Αυλοποτάμου[2].

Οι Έλληνες, με διάφορες επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων της υπαίθρου, κατάφεραν να τους κλείσουν στο Ηράκλειο. Έγιναν έτσι κύριοι της περιοχής για πρώτη φορά. Μετά τα μέσα Απριλίου, απέκλεισαν τον Αχμέτ Κιρίμι ο οποίος ήταν ο αγάς της περιοχής του Μυλοποτάμου. Στις 28 του Απρίλη, οι Τούρκοι επιχείρησαν αποτυχημένη έξοδο και εξαναγκάσθηκαν να ξανακλειστούν στον πύργο. Τελικά, ο Κιρίμης αποφάσισε να δεχθεί τον αφοπλισμό τόσο του ιδίου όσο και των ανδρών του καθώς οι ενισχύσεις που περίμενε από τον Λαδάογλου και τους 300 Ηρακλειώτες Τούρκους δεν έφτασαν ποτέ καθώς ο Λαδάογλου ηττήθηκε στον Σκλαβόκαμπο[3].

Στρατοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στρατός των Τούρκων βρισκόταν υπό την αρχηγεία του Αγά της περιοχής του Μυλοποτάμου Αχμέτ Κιρίμη, ενώ ο στρατός των Ελλήνων αποτελούνταν από 347 άντρες.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επιτυχή έκβαση της μάχης του Μυλοποτάμου, οι ελληνικές δυνάμεις εισέβαλαν και στην επαρχία του Μαλεβιζίου αναγκάζοντας τους Τούρκους να κλεισθούν και εκείνοι στο Ηράκλειο[4]. Η επιτυχία της εισβολής στον Μυλοπόταμο οδήγησε τον Αφεντουλίεφ (Γενικός Έπαρχος Κρήτης[5]) στο να διατάξει τους Κρητικούς οπλαρχηγούς να εκστρατεύσουν εναντίον των Τουρκοκρητών της περιοχής της Σελίνου και Κισσάμου με ανεπιτυχή όμως αποτελέσματα[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορία του ελληνικού έθνους, τόμος ΙΒ', σελ. 236-237
  2. Ιστορία του ελληνικού έθνους, τόμος ΙΒ', σελ. 237-238
  3. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82:%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF_1821/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%A3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  4. Ιστορία του ελληνικού έθνους, τόμος ΙΒ', σελ. 237-238
  5. Ιστορία του ελληνικού έθνους, τόμος ΙΒ', σελ. 236
  6. Ιστορία του ελληνικού έθνους, τόμος ΙΒ', σελ. 238

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση του Ελληνικού κράτους( 1821-1832) Τόμος ΙΒ. Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών ΑΕ. 1975. ISBN 960-213-095-4.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]