Γεώργιος Βρατσάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Γεώργιος Βρατσάνος ήταν Έλληνας ναυτικός και μέλος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Βρατσάνος καταγόταν από μεγάλη ναυτική οικογένεια των Ψαρών[1] και ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ήταν αδελφός του Δημήτριου Βρατσάνου, ο οποίος κατά την πραγματοποίηση της σφαγής των Ψαρών ήταν δημογέροντας του προαναφερόμενου νησιού και σκοτώθηκε μαζί με άλλους κατοίκους στο φρούριο Παλιόκαστρο.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και πολλά μελή της οικογενείας του, έτσι και ο Γεώργιος Βρατσάνος αφού έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας εντάχθηκε στον αγώνα έναντι των Τούρκων, κυρίως συμμετέχοντας σε ναυμαχίες στο πλευρό του φημισμένου Κωνσταντίνου Κανάρη.

Η Ναυμαχία της Τενέδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 1822, μαζί με τον Κανάρη, επιτέθηκαν εναντίον του τουρκικού στόλου στην Τένεδο. Ο Κανάρης κατάφερε να κάψει την αντιναυαρχίδα του τουρκικού στόλου και ο Γεώργιος Βρατσάνος αποπειράθηκε να κάψει τη ναυαρχίδα. Συγκεκριμένο, στο προαναφερόμενο πλοίο ο Βρατσάνος κατείχε τον τίτλο του πηδαλιούχου. Συγκεκριμένα, ο Αντωνίου πλησίασε και κόλλησε το πυρπολικό του σε ένα άλλο δίκροτο ή κατ’ άλλους στη ναυαρχίδα του οθωμανικού στόλου. Έγινε, όμως, αντιληπτό από τους Τούρκους, οι οποίοι το απομάκρυναν εσπευσμένως.

Φαίνεται ότι το φλεγόμενο πυρπολικό παρασύρθηκε από τον άνεμο και πλησίασε προς την καιόμενη υποναυαρχίδα της οποίας το πλήρωμα είχε επιβιβασθεί στις βάρκες για να γλυτώσει. Τα μέλη του ελληνικού πληρώματος αγκυροβόλησαν ασφαλώς στη Σκύρο όπου οι κάτοικοι του νήσου τους υποδεχτήκαν με τιμές. Αντιθέτως, το τούρκικο απομακρύνθηκε γρήγορα από την τοποθεσία και κατευθύνθηκε στα Δαρδανέλια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]