Χρήστης:Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/Βασίλειος Χάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.
Συγγραφική ομάδα: Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Ο Βασίλειος Χάλης γεννήθηκε (1785) στο Θέρισο Κρήτης. Άνθρωπος του επειχειρείν. Μέσω των εμπορικών ταξιδιών του συνδέθηκε με Φιλικούς και κατέστει μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Κατά τις επιστροφές του στην Κ΄ρητη μετέφερε όπλα στην επαρχία Κυδωνίας. Άρχισε ο αγώνας με την Συνέλευση του Λουτρού, όπου κηρύχθηκε επισήμως η Επανάσταση στις 7 Απριλίου 1821. Έλαβε μέρος σε μάχες επικεφαλής στρατιωματικού σώματος, με εξαιρετική ανρεία και στρατηγικές ικανότητες. Πέθανε το 1846 στο ναύπλιο, φέρων του βαθμό υποστρατηγού, άνθρωπος του επειχειρείν αυτός.

Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/Βασίλειος Χάλης
Πληροφορίες ασχολίας

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(καταγωγή, ανατροφή, σπουδές)

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καπετάνιος από τον Θέρισο Κοινωνίας Κυδωνίας κρήτης. Γεννηθηκε κατα το 1785. Γυρνούσε οπλισμένος στα βουνά και πριν της επανάστασης. Όταν άρχισε ο αγώνας πήρε μέρος σε πολλέσ μάχες στην κρήτη ως επικεφαλής των συμπατριωτών του. Το 1823 πήγε στην πελοπόννησο και το 1825 ξαναγύρισε στην κρήτη όπου έμεινε μέχρι το 1830. Ξαναέφυγε μετά και εγκατστάθηκε στην προνοια του αναπλιού. Το 1837 έγινε συνταγματάρχης στην βασιλική φάλαγγα. Το 1841 ξαναπολέμησε στην κρητη. Αφού παρετήθηκε απο την θέση του. Γυρίζοντας μετά στην ελλάδα είχε μείνει χωρίς συνταξη και πέθανε φτωχός στο Ανάπλι 1846.[1] Στην πρώτη μυστική σύσκεψη των Σφακιανών προεστών στα Γλυκά Νερά του Λουτρού, τη Μεγάλη Πέμπτη, 7 Απριλίου του 1821, ο Βασίλης Χάλης θέτει στη διάθεση της επανάστασης τον εαυτό του, τ’ αδέρφια του και τα όπλα που ’χε αγοράσει. Στη συνέλευση της Θυμιανής Παναγιάς, στις 29 Μαΐου, ο Βασίλης Χάλης αναγνωρίζεται επίσημα καπετάνιος του Θερίσου, ενώ στον αδερφό του τον Γιάννη δίνεται η αρχηγία των Κεραμειανών». Ο Βασίλης Χάλης δεν παύει να παίρνει ενεργό μέρος στα επαναστατικά γεγονότα της Κρήτης. «Η πολεμική του δράση, στην πρώτη, τρίχρονη φάση του Μεγάλου Σηκωμού, έχει για χώρο της ολόκληρη την Κυδωνία και προπάντων τις παρυφές των ορεινών όγκων που κλείνουν το Χανιώτικο κάμπο».

Στην πρώτη μυστική σύσκεψη των Σφακιανών προεστών στα Γλυκά Νερά του Λουτρού, τη Μεγάλη Πέμπτη, 7 Απριλίου του 1821, ο Βασίλης Χάλης θέτει στη διάθεση της επανάστασης τον εαυτό του, τ’ αδέρφια του και τα όπλα που ’χε αγοράσει. Στη συνέλευση της Θυμιανής Παναγιάς, στις 29 Μαΐου, ο Βασίλης Χάλης αναγνωρίζεται επίσημα καπετάνιος του Θερίσου, ενώ στον αδερφό του τον Γιάννη δίνεται η αρχηγία των Κεραμειανών». Ο Βασίλης Χάλης δεν παύει να παίρνει ενεργό μέρος στα επαναστατικά γεγονότα της Κρήτης. «Η πολεμική του δράση, στην πρώτη, τρίχρονη φάση του Μεγάλου Σηκωμού, έχει για χώρο της ολόκληρη την Κυδωνία και προπάντων τις παρυφές των ορεινών όγκων που κλείνουν το Χανιώτικο κάμπο».

Σύμφωνα με το βιβλίο του Γιώργη Μανουσάκη,“Βασίλης Χάλης. Ο Θερισιανός αγωνιστής”, αναφέρεται και σε άλλες ηρωικές στιγμές του Βασίλη Χάλη, στη μετάβασή του στο Ναύπλιο, στην επιστροφή του στην Κρήτη το 1841 για τη νέα απελευθερωτική προσπάθεια ως αρχηγός ενός επαναστατικού σώματος, κ.α. Ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων” (έκδοση Δήμου Χανίων, 2006), σημειώνει στο κεφάλαιο για τον Βασίλειο Χάλη.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Θέρισο το 1785, το 1819 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, το 1841 πρωτοστατεί στην επανάσταση του Χαιρέτη «εξαιτίας της οποίας θα χάσει τους βαθμούς και τα αξιώματα που κατείχε και μετά την αποτυχία του κινήματος θα επιστρέψει στο Ναύπλιο φτωχός». Ο Βασίλειος Χάλης έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 1846.[2]

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στασινόπουλος, Χρήστος Α. (Μάρτιος 1979). «22». Λεξικό της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 τόμος δ. Δ. ελλάδα: Δεδεμάδης. σελ. 438. ISBN 978-618-5519-27-8. 
  2. «Πλατεία 1866 – Βασίλειος Χάλης». 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηγορία:Ελληνική Επανάσταση του 1821

Κατηγορία:Αγωνιστές του 1821‎

Κατηγορία:Αγωνίστριες του 1821

Κατηγορία:Δάσκαλοι του Γένους‎

Κατηγορία:Οθωμανοί στρατιωτικοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821‎

Κατηγορία:Φιλέλληνες‎