Χουνγκ Γκαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Χουνγκ Γκαρ Κουνγκ Φου είναι το αυθεντικό σύστημα πολεμικών τεχνών των μοναχών Σαολίν στην νότια Κίνα.

Το στυλ είναι γνωστό για τη δυναμική στάση αλόγου, ενώ βασίζεται στις κινήσεις πέντε ζώων (του δράκου, της τίγρης, του γερανού, του φιδιού και της λεοπάρδαλης) - ειδικά της τίγρης, που αντιπροσωπεύει την σθεναρότητα (Γιανγκ), και του γερανού, που αντιπροσωπεύει την ηπιότητα (Γιν). Καμιά φορά αποκαλείται «Στυλ Τίγρης και Γερανού». Ακόμα, ενσωματώνει τις κυκλικές κινήσεις των πέντε στοιχείων (του μετάλλου, της φωτιάς, του νερού, της γης και του ξύλου). Στο Χούνγκ Γκαρ παράγεται δύναμη με ισχυρά βήματα, χρησιμοποιώντας χαμηλές στάσεις καθώς και δυναμικές μεταβιβάσεις απ' τ' αριστερά στα δεξιά κι αντίστροφα.

Το Χουνγκ Γκαρ, επίσης, είναι η Κινέζικη πολεμική τέχνη στην οποία, κατά πλειονότητα, βασίζεται η κάμψη της γης στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων «Άβαταρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου» και «Άβαταρ: Ο θρύλος της Κόρρα».

Προπόνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μαθητής παραδοσιακά προπονείται στις στάσεις του Χουνγκ Γκαρ από μερικούς μήνες μέχρι και τρία χρόνια, συχνά να κάθεται στην στάση του αλόγου για ώρες προτού μάθει κάποια Φόρμα (γνωστές και ως Taolu, οι Φόρμες στο Κουνγκ Φου είναι το αντίστοιχο των Κάτα στο Καράτε). Κάθε Φόρμα, έπειτα, μπορεί να χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να διδαχθεί, με την χρήση των όπλων να διδάσκεται τελευταία. Παρόλ' αυτά, στη σύγχρονη εποχή αυτός ο τρόπος προπόνησης θεωρείται οικονομικά ανέφικτος και μη πρακτικός για τους μαθητές, οι οποίοι έχουν πολλές άλλες ασχολείες εκτός από το να διδάσκονται Κουνγκ Φου.

Το Χουνγκ Γκαρ συχνά χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως αποκλειστικά εξωτερικό. Δηλαδή, ότι εξαρτάται από την ωμή φυσική δύναμη και όχι την καλλιέργεια του τσι (ζωτικής ενέργειας), ακόμη κι αν ο διδασκόμενος προοδεύει προς μια εσωτερική εστίαση.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα κύρια είδη Κουνγκ Φου είναι: