Νήσος Χουάν ντε Νόβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χουάν ντε Νόβα)

Συντεταγμένες: 17°03′16″S 42°43′30″E / 17.05444°S 42.72500°E / -17.05444; 42.72500

Θέση των Διασκορπισμένων Νησιών στον Ινδικό Ωκεανό:
• 1 : Μπάσσας ντα Ίντια
• 2 : Ευρώπα Νήσος
• 3 : Γκλοριόζος Νήσοι
• 4 : Χουάν ντε Νόβα Νήσος
• 5 : Τρομελίν Νήσος
(KM : Κομόρες, MG : Μαδαγασκάρη, MU : Μαυρίκιος, MZ : Μοζαμβίκη, RE : Ρεϋνιόν, YT : Μαγιώτ)
Χάρτης της Νήσου Χουάν ντε Νόβα

Η Νήσος Χουάν ντε Νόβα (στα Γαλλικά: τοπικά Île Juan de Nova ή επίσημα Île Juan da Nova) είναι ένα χαμηλό, επίπεδο, τροπικό νησί με έκταση 4,4 χλμ² στο στενότερο σημείο του Καναλιού της Μοζαμβίκης, περίπου στο εν τρίτο της απόστασης μεταξύ Μαδαγασκάρης και Μοζαμβίκης στις γεωγραφικές συντεταγμένες 17°03′Ν, 42°43′Α. Η αγκυροβόληση είναι δυνατή παράκτια στα βορειοανατολικά του νησιού που διαθέτει και έναν αεροδιάδρομο 1.300 μέτρων.

Η Νήσος Χουάν ντε Νόβα, που έχει μήκος περίπου 6 χλμ και μέγιστο πλάτος 1,6 χλμ, είναι φυσικό καταφύγιο που περιβάλλεται από υφάλους που περικλείουν μια έκταση (όχι πραγματική λιμνοθάλασσα όπως στην περίπτωση μιας ατόλλης) περίπου 40 χλμ². Δάση, κυρίως με δένδρα κασουαρίνα (είδος κωνοφόρου), καλύπτουν την μισή έκταση του νησιού. Μεγάλοι αριθμοί από στέρνες (θαλασσοπούλι) αναπαράγονται εκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Χελώνες φωλιάζουν στις παραλίες γύρω στο νησί.

Το νησί ονομάστηκε από το όνομα του Ζοάο ντα Νόβα, ενός Γαλικιανού στόλαρχου στην υπηρεσία της Πορτογαλίας που πέρασε δίπλα από το νησί το 1501. Είναι Γαλλική κτήση από το 1897. Τα αποθέματα Γκουανό (φωσφορικά άλατα) έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αρχή του 20ου αιώνα έως το 1970. Το νησί εγκαταλείφθηκε κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου όταν και το επισκέφθηκαν Γερμανοί με υποβρύχια. Εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν ένα υπόστεγο αεροσκαφών, σιδηροτροχιές, σπίτια και ένα τζέττυ (πλατφόρμα προς το νερό) είναι ερείπια.

Το Χουάν ντε Νόβα, με μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 61.050 χλμ², το διεκδικεί η Μαδαγασκάρη. Το νησί φυλάσσεται από Γάλλους στρατιώτες από το Ρεϊνιόν και διαθέτει έναν μετεωρολογικό σταθμό.

Το Χουάν ντε Νόβα, στην θαλάσσια οδό μεταξύ Νότιας Αφρικής και του βόρειου άκρου της Μαδαγασκάρης, επηρεάζεται από ισχυρά ρεύματα, και έχει γίνει το θέατρο πολυάριθμων ναυαγίων. Πιο ορατά είναι τα υπολείμματα του SS Τότεναμ που προσέκρουσε στον νότιο περιβάλλοντα ύφαλο το 1911.