Χουάν Χοσέ δε Αμεσάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χουάν Χοσέ δε Αμεσάγκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Ιανουαρίου 1881
Μοντεβιδέο
Θάνατος21  Αυγούστου 1956
Μοντεβιδέο
Τόπος ταφήςνεκροταφείο του Μπουσέο
Χώρα πολιτογράφησηςΟυρουγουάη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Δημοκρατίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚόμμα Κολοράδο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Ουρουγουάης (1943–1947)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χουάν Χοσέ δε Αμεσάγκα Λανταρόσο (Juan José de Amézaga Landaroso, 28 Ιανουαρίου 188121 Αυγούστου 1956) ήταν Ουρουγουανός πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Ουρουγουάης, την τετραετία 1943-1947.

Πριν την προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμεσάγκα, που γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Μοντεβιδέο, υπήρξε επιφανής δικηγόρος, που δίδαξε μάλιστα νομικά σε πανεπιστήμιο για πολλά χρόνια. Επιπλέον ήταν εξέχον μέλος του Κόμματος Κολοράδο (δηλαδή του «Χρωματιστού» Κόμματος), το οποίο κυβέρνησε τη χώρα για μακρές περιόδους. Αν και πρωτευουσιάνος, εκλεγόταν βουλευτής στη μικρή πόλη Δουράσνο (1907-1915), ενώ αργότερα εγινε Υπουργός Βιομηχανίας.

Ως Πρόεδρος της Ουρουγουάης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Μαρτίου 1943 ο Αμεσάγκα διαδέχθηκε τον Αλφρέδο Μπαλντομίρ ως ο 28ος Πρόεδρος της Ουρουγουάης. Η προεδρία του χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ήταν η πρώτη πλήρως συνταγματική από την εποχή του πραξικοπήματος του Γκαβριέλ Τέρα το 1933. Ο αντιπρόεδρός του, ο Αλμπέρτο Γκουανί, είχε ήδη διακριθεί ως βετεράνος διπλωμάτης. Από την άλλη, ο παλαιός σοσιαλιστής ηγέτης Εμίλιο Φρουγκόνι στάλθηκε από τον Αμεσάγκα στη Μόσχα ως πρεσβευτής της Ουρουγουάης. Τον Φεβρουάριο του 1945 ο Αμεσάγκα κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία και στην Ιαπωνία, αλλά δεν έστειλε στρατεύματα να πολεμήσουν.

Τον Αμεσάγκα διαδέχθηκε στην προεδρία την 1η Μαρτίου 1947 ο κατά 6 έτη μεγαλύτερός του Τομάς Μπερέτα, ο οποίος πέθανε 5 μήνες αργότερα. Ο Αμεσάγκα έζησε 9 χρόνια ακόμα και απεβίωσε στο Μοντεβιδέο σε ηλικία 75 ετών. Ήταν έγγαμος με τη Θέλια Αλβαρές Μούλια (Celia Álvarez Mouliá) από το 1907 και είχαν έναν γιο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]