Χοροθεραπεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η χοροθεραπεία, ή Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία είναι η χρήση της κίνησης και του χορού με σκοπό την προώθηση της συναισθηματικής, νοητικής, πνευματικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης του ατόμου. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας μέσω των Τεχνών. Η θεραπεία χορού είναι βασισμένη στην προϋπόθεση ότι το σώμα και ο νους είναι αλληλένδετα και ότι η κατάσταση του σώματος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διανοητική και συναισθηματική υγεία (Association for Dance Movement Psychotherapy UK, https://admp.org.uk).

Η Χοροθεραπεία: - Εστιάζει στην κινητική συμπεριφορά, όπως εμφανίζεται μέσα στη θεραπευτική σχέση. - Λαμβάνονται υπόψιν οι εκφραστικές, επικοινωνιακές και προσαρμοστικές συμπεριφορές μέσα στην θεραπευτική σχέση. - Η κίνηση του σώματος, ως βασική συνιστώσα του χορού, παρέχει συγχρόνως τα μέσα αξιολόγησης και τον τρόπο παρέμβασης για τη Χοροθεραπεία. - Εφαρμόζεται σε χώρους ψυχικής υγείας, αποκατάστασης, στον ιατρικό αλλά και τον εκπαιδευτικό χώρο, καθώς και σε νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, πρόληψη ασθενειών, προγράμματα προαγωγής της υγείας και ιδιωτική πρακτική. - Είναι αποτελεσματική για άτομα με κάθε αναπηρία. - Χρησιμοποιείται στην θεραπεία ατόμων όλων των ηλικιών και κάθε πολιτισμικής καταγωγής σε ατομικές, ομαδικές και συνεδρίες ζευγαριών. (Από την ιστοσελίδα της American Dance Therapy Association, https://web.archive.org/web/20200210062759/https://adta.org/)

Η Χοροθεραπεία ασχολείται με το τι εκφράζει το άτομο μέσα από το σώμα του, πώς το βιώνει το ίδιο και πώς επικοινωνεί με τους άλλους μη λεκτικά. Με το πώς το άτομο ενσώματα βιώνει, αντιλαμβάνεται, εκφράζει και διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Βασικό εργαλείο των Χοροθεραπευτών/τριών είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ανάλυσης της κίνησης LABAN MOVEMENT ANALYSIS όπως αυτό δημιουργήθηκε από τον Rudolf Laban μαζί με τον Warren Lamb και την Irgmard Bartebieff, γνωστό σήμερα ως B.E.S.S. (Body.Effort.Space.Shape). Επίσης, οι 10 αναπτυξιακοί ρυθμοί της Judith Kestenberg και το δικό της σύστημα ανάλυσης της κίνησης που ονομάζεται Kestemberg Movement Profile (ΚMP), το οποίο συνδυάζει το LMA με την θεωρία της Anna Freud πάνω στα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού (Νικολίτσα, 2018[1]).

"Η μέθοδος {...} αναδύθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις Η.Π.Α. αρχικά, και κατόπιν στo Ηνωμένο Βασίλειο και έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα ως μια ολοκληρωμένη μέθοδος Ψυχοθεραπείας παγκοσμίως. Ο όρος «Χοροθεραπεία» είναι η μετάφραση που χρησιμοποιείται στην Ελληνική γλώσσα του όρου Dance/Movement Therapy (Η.Π.Α.) ή Dance Movement Psychotherapy (Η.Β.). {...} δεν αποτελεί Χοροθεραπεία...: • ο καθαρτικός/ιεροτελεστικός χορός • η σωματική άσκηση • η σωματική έκφραση • ο εκφραστικός χορός/κίνηση • η αυθόρμητη κίνηση • κάποιο είδος χορού (π.χ. μπαλέτο, σύγχρονος χορός, παραδοσιακοί χοροί) • ο ελεύθερος εκφραστικός χορός που μπορεί να αποβεί θεραπευτικός • ο χορός με άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) Η Χοροθεραπεία είναι μια εμπεριστατωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία βασίζεται στις διεργασίες του σώματος για την ανάδυση, αντίληψη και συνειδητοποίηση του ασυνείδητου υλικού του ατόμου. Η τέχνη του σύγχρονου χορού, η μέθοδος Gestalt, η ομαδική ανάλυση, οι θεωρίες του Reich και του Jung αλλά και οι θεωρίες γύρω από τις Αντικειμενοτρόπες σχέσεις, έχουν επηρεάσει τη Χοροθεραπεία (Payne, 1992[2]). Διατηρεί τους κανόνες της κλασικής Ψυχανάλυσης, δηλαδή η Χοροθεραπεύτρια δεν διατηρεί κοινωνικές σχέσεις με τους θεραπευόμενους, και αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας της είναι η εποπτεία και η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη και ενημέρωση. Στόχος της Χοροθεραπείας είναι να θέσει επί τάπητος και να λύσει ψυχολογικά θέματα που απασχολούν τους θεραπευόμενους και όχι να βελτιώσει τη στάση του σώματός τους ή να τους μάθει χορευτικά βήματα ή δεξιότητες. Όπου αυτό είναι εφικτό, η λεκτική ανάλυση και σύνδεση του ασυνείδητου υλικού, το οποίο μπορεί να αναδυθεί μέσα σε μια συνεδρία, με τις σωματικές αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα είναι αυτό που χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί τη Χοροθεραπεία από τις υπόλοιπες σωματικές/χορευτικές προσεγγίσεις (π.χ. Somatics, Feldenkrais, Body Mind Centering, Shamanic Dance, 5-Rhythms, Primitive Expression, Chakra Dance, Expressive dance, Contact Improvisation κ.ά.|)"(Νικολίτσα, 2018, σελ. 31[3]).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικολίτσα, Αναστασία (2018). Χοροθεραπεία: ιστορία, θεωρία, μεθοδολογία, εργαλεία. ΑΘΗΝΑ. ISBN 978-960-616-063-9. 
  2. Payne, Helen (1992). Dance Movement Therapy: Theory and Practice. UK. ISBN 0-415-05659-4. 
  3. Νικολίτσα, Αναστασία (2018). Χοροθεραπεία: ιστορία, θεωρία, μεθοδολογία, εργαλεία. ΑΘΗΝΑ. σελ. 31. ISBN 978-960-616-063-9.