Χοροθεραπεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Χοροθεραπεία, ή Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία είναι η χρήση της κίνησης και του χορού με σκοπό την προώθηση της συναισθηματικής, νοητικής, πνευματικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης του ατόμου. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας μέσω των Τεχνών. Η θεραπεία χορού είναι βασισμένη στην προϋπόθεση ότι το σώμα και ο νους είναι αλληλένδετα και ότι η κατάσταση του σώματος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διανοητική και συναισθηματική υγεία.

Η Χοροθεραπεία, - Εστιάζει στην κινητική συμπεριφορά, όπως εμφανίζεται μέσα στη θεραπευτική σχέση. - Λαμβάνονται υπόψιν οι εκφραστικές, επικοινωνιακές και προσαρμοστικές συμπεριφορές μέσα στην θεραπευτική σχέση. - Η κίνηση του σώματος, ως βασική συνιστώσα του χορού, παρέχει συγχρόνως τα μέσα αξιολόγησης και τον τρόπο παρέμβασης για τη Χοροθεραπεία. - Εφαρμόζεται σε χώρους ψυχικής υγείας, αποκατάστασης, στον ιατρικό αλλά και τον εκπαιδευτικό χώρο, καθώς και σε νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, πρόληψη ασθενειών, προγράμματα προαγωγής της υγείας και ιδιωτική πρακτική. - Είναι αποτελεσματική για άτομα με κάθε αναπηρία. - Χρησιμοποιείται στην θεραπεία ατόμων όλων των ηλικιών και κάθε πολιτισμικής καταγωγής σε ατομικές, ομαδικές και συνεδρίες ζευγαριών. (Από την ιστοσελίδα της American Dance Therapy Association, ADTA)

Η Χοροθεραπεία ασχολείται με το τι εκφράζει το άτομο μέσα από το σώμα του, πώς το βιώνει το ίδιο και πώς επικοινωνεί με τους άλλους μη λεκτικά. Με το πώς το άτομο ενσώματα νιώθει, αντιλαμβάνεται, εκφράζει και διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Βασικό εργαλείο των Χοροθεραπευτών/τριών είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ανάλυσης της κίνησης LABAN MOVEMENT ANALYSIS όπως αυτό δημιουργήθηκε από τον Rudolf Laban μαζί με τον Warren Lamb και την Irgmard Bartebieff, γνωστό σήμερα ως B.E.S.S. (Body.Effort.Space.Shape). Επίσης, οι 10 αναπτυξιακοί ρυθμοί της Judith Kestenberg και το δικό της σύστημα ανάλυσης της κίνησης που ονομάζεται Kestemberg Movement Profile (ΚMP), το οποίο συνδυάζει το LMA με την θεωρία της Anna Freud πάνω στα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού.