Χλωρίδα Κύθνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλμυρίκια σε παραλία στη Βόρεια Κύθνο

Η χλωρίδα της Κύθνου χαρακτηρίζεται από μεγάλο εύρος τύπων βλάστησης και ειδών. Λιβάδια, χαμηλοί και δενδροειδής θαμνότοποι, καθώς και θαλάσσιες εκτάσεις Ποσειδωνίας έχουν κοινή παρουσία στο νησί. Στο νησί επιπλέον εντοπίζεται το είδος Silene cythnia και υποείδος Fritillaria obliqua subsp. tuntasia, η παρουσία των οποίων περιορίζεται σε μερικά νησιά του Αιγαίου.

Βλάστηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας του νησιού καλύπτεται από λιβάδια και αραιά ξυλώδη βλάστηση, με βάση το χάρτη βλάστησης και χρήσεων γης που έχει δημοσιεύσει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος[1]. Σημαντικές εκτάσεις επίσης καλύπτονται από γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και από θαμνότοπους.

Η βλάστηση στην περιοχή Natura της Κύθνου, συγκεκριμένα, κυριαρχείται από φρύγανα (τύπος οικοτόπου: «Φρύγανα Sarcopoterium spinosum», κωδικός: 5420), δηλαδή χαμηλούς, ακανθώδεις σχηματισμούς από ημισφαιρικούς θάμνους, που συνήθως αναπτύσσονται σε ρηχά ασβεστολιθικά εδάφη. Σημαντικές εκτάσεις επίσης καλύπτονται από Αρκεύθους και Σχίνους (τύπος οικοτόπου: «Δενδροειδή matorrals με Juniperus spp.», κωδικός: 5420).

Στο θαλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και στο υπόλοιπο μέρος του νησιού, καταγράφονται εκτάσεις Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γνώσεις μας για τα είδη χλωρίδας της Κύθνου επικεντρώνονται στη περιοχή Natura του νησιού, όπου αναφέρονται ως σημαντικά τα εξής είδη: Silene cythnia, Fritillaria obliqua subsp. tuntasia, Anthyllis aegaea, Campanula laciniata και Muscari pulchellum ssp. clepsydroides.

Το είδος Silene cythnia εντοπίζεται αποκλειστικά στις Κυκλάδες και σε νησιά το Ανατολικού Αιγαίου.[2]

Το υποείδος Fritillaria obliqua subsp. tuntasia είναι ενδημικό των Δ. Κυκλάδων (Κύθνος, Γυάρος, Σέριφος)[3] και χαρακτηρίζεται ως Τρωτό (Vulnerable) με βάση το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.

Στα φρύγανα, κυριαρχεί η Αστοιβίδα (Sarcopoterium spinosum), ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της Κενταύριας της ακανθώδους (Centaurea spinosa). Στους δενδροειδής θαμνότοπους, τα πιο κοινά είδη είναι η Φοινικική άρκευθος (Juniperus phoenicea) και ο Σχίνος (Pistacia lentiscus).

Στις παραλίες του νησιού εντοπίζονται Αλμυρίκια (Tamarix spp.) και στο θαλάσσιο τμήμα Ποσειδωνίες.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φοίτος, Δ., Κωνσταντινίδης, Θ. & Καμάρη, Γ. 2009. Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Τόμος 2 (Ε–Ζ). Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, Πάτρα. ISBN 978-960-9407-11-3.