Χιλιομόδι Κορινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°48′51″N 22°52′19″E / 37.81417°N 22.87194°E / 37.81417; 22.87194

Χιλιομόδι Κορινθίας
Το κέντρο του Χιλιομοδίου, από ψηλά
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Χιλιομόδι Κορινθίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΚορινθίας
ΔήμοςΔήμος Κορινθίων
Δημοτική ΕνότηταΤενέας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
Έκταση1,89 χλμ2
Υψόμετρο340 μέτρο/μέτρα
Πληθυσμός1 699 (2011)
Πυκν. πληθ.898 κατ/χλμ2
Άλλα
ΠολιούχοςΆγιος Γεώργιος
Παλαιά ονομασίαΧιλιομόδιον
Ονομασία κατοίκωνΧιλιομοδιώτης - Χιλιομοδιώτισσα
Ταχ. κωδ.200 08
Τηλ. κωδ.2741 και 27413

Το Χιλιομόδι είναι χωριό του Δήμου Κορινθίων και πρωτεύουσα της Δημοτικής Ενότητας Τενέας. Έχει πληθυσμό 1699 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία (ελαιοκομία, αμπελουργία), την κτηνοτροφία (πτηνοτροφία) και το εμπόριο. Απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κόρινθο και βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι χτισμένο κατά πλειοψηφία σε λόφο, με κατεύθυνση Βορρά - Νότου, ενώ ρυμοτομικά τέμνεται από την Π.Ε.Ο Κορίνθου - Άργους στο μεγαλύτερο μέρος του. Η περιοχή του Χιλιομοδίου είναι ημιορεινή με πλούσια χλωρίδα και καλλιεργητικές δυνατότητες, ενώ διέπεται από εύκρατο κλίμα με σχετικά ήπιους χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Πληθυσμός
1843 311
1981 1,704
1991 1,718
2001 1,750
2011 1,700

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χιλιομόδι βρίσκεται σε μια πολύ ευνοϊκή θέση, με σχετικά ήπιο γεωφυσικό ανάγλυφο, στην Ανατολική Κορινθία. Η περιοχή είναι από τα αρχαία χρόνια το πέρασμα από το Άργος προς την Κόρινθο και κατ΄ επέκταση, το πέρασμα από την ενδοχώρα της Πελοποννήσου προς την Αθήνα. Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι το γεγονός ότι ο σύγχρονος οικισμός απέχει 33 χιλιόμετρα από το Άργος, 43 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 92 χιλιόμετρα απ΄ την Αθήνα.

Στις μέρες μας, το χωριό αποτελεί την πρωτεύουσα της Δημοτικής Ενότητας Τενέας, που περιλαμβάνει τα εξής χωριά (αλφαβητικά):

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό πήρε το όνομα Χιλιομόδι όταν κατά το παρελθόν οι πρώτοι κάτοικοί του, παρήγαγαν και πούλησαν εντός μίας χρονιάς σιτάρι συνολικού βάρους ίσο με 1.000 μόδια, αριθμός - ρεκόρ για την εποχή. Γι αυτό το μεγάλο επίτευγμα ονόμασαν τον νεοσύστατο οικισμό Χιλιομόδι.

Αρχαϊκή και Ρωμαϊκή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον μύθο, οι Τενεάτες είναι απόγονοι των αιχμαλώτων κατοίκων της Τενέδου που εγκατέστησε ο Αγαμέμνονας στην περιοχή, αμέσως μετά το πέρας του Τρωικού Πολέμου. Οι Τενεάτες, αμέσως μετά την εγκατάσταση τους στην περιοχή, έχτισαν την πόλη της Τενέας που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην τοποθεσία του σύγχρονου οικισμού. Σύμφωνα με τον Βιργίλιο η Τενέα και η Ρώμη ήταν οι δύο πόλεις που ιδρύθηκαν από Τρώες φυγάδες αμέσως μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Η ιστορία θέλει τους Ρωμαίους κατά την επέλασή τους στον Ελλαδικό χώρο, να αφήνουν ανέπαφη την πόλη της Τενέας, χαρακτηρίζοντας την ως "αδερφική". Ο Στράβωνας αναφέρει πως στην περιοχή της Τενέας ανετράφη ως παιδί ο μυθικός Οιδίποδας, αλλά και πως υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Ο Παυσανίας αναφέρει πως υπήρχε ιερό αφιερωμένο στην Ειλειθυία. Μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί η ύπαρξη της Αρχαίας Τενέας μέσα από εκτενή αρχαιολογική έρευνα.

Μεσαιωνική και Βυζαντινή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πάροδο των αιώνων, χάθηκε σταδιακά η αίγλη και η δυναμική της Τενέας, ενώ οι άνθρωποι της αναγκάζονται να μετακινηθούν στις γύρω ορεινές περιοχές. Βασική αιτία των μετακινήσεων αυτών αποτέλεσαν οι συχνές εχθροπραξίες που λάμβαναν χώρα υπό τον Εννετικό και Οθωμανικό ζυγό. Τότε είναι που ήκμασε ο κοινοβιακός τρόπος ζωής, με την Ιερά Μονή της Φανερωμένης (Παλαιά Μονή) πρωτίστως αλλά και τα κάστρα του Αγιονορίου και του Αγίου Βασιλείου αντίστοιχα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κοινωνική, η πολιτική, αλλά και η οικονομική ζωή του τόπου εξαρτώνταν από το πόσο καλά οχυρωμένα ήταν τα παραπάνω σημεία. Η συνεισφορά της Ιεράς Μονής της Φανερωμένης ήταν σημαντική για την διαβίωση των κατοίκων, αφού με το έντονο θρησκευτικό της έργο κράτησε ζωντανή την φλόγα της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες, ενώ ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να επιβιώσουν καλλιεργώντας την γη της Μονής, που αναλογούσε σε χιλιάδες στρέμματα γης.

Επανάσταση και απελευθέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τα χρόνια της επανάστασης, περίπου τα 2/3 του πληθυσμού της Τενέας ζούσε στα χωριά Αγιονόρι και Στεφάνι, γεγονός που πιστοποιείται από την έντονη δημογραφική ανάπτυξη των παραπάνω οικισμών. Οι κάτοικοι της περιοχής, όντας πολύπειροι στον κλεφτοπόλεμο, συνέβαλλαν τα μέγιστα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του 1821. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι μάχες στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822) και στην Κλεισούρα (28 Ιουλίου 1822). Στον αγώνα για την απελευθέρωση ενεργό ρόλο παρουσιάζει και η Μονή της Φανερωμένης, που το πολυάριθμο δυναμικό της (περίπου 400 μοναχοί) συμμετείχε στον εφοδιασμό των στρατευμάτων με πολεμοφόδια, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και κάλυψη. Λέγεται ότι στο καθολικό της προσκύνησαν πριν από τις μεγάλες μάχες, ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς. Αμέσως μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, πολλοί κάτοικοι της περιοχής μετακινήθηκαν προς το Χιλιομόδι, το οποίο εμφανίζεται κατά την απογραφή του 1843 με 311 κατοίκους.

20ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποκατάσταση του κράτους, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και η κομβική θέση κατέστησαν τον νεοσύστατο οικισμό σε "Κεφαλοχώρι", δηλαδή τον ενδιάμεσο κόμβο μεταξύ της αστικής Κορίνθου και των υπόλοιπων χωριών της περιοχής. Όλες οι παραπάνω ευνοϊκές συνθήκες σε συνδυασμό με την σταθερή αύξηση του πληθυσμού καθώς και με την δημιουργία μεγάλων έργων υποδομών (Εθνική Οδός Κορίνθου - Άργους, Μετρικός Σιδηρόδρομος κ.α) κατέστησαν το Χιλιομόδι σε θέση ισχύος για την εξέλιξη της γύρω περιοχής.

Σημερινή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΒΔ Άποψη του Χιλιομοδίου

Το Χιλιομόδι διαθέτει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους κατοίκους της περιοχής, οπως κοινοτικό γραφέιο, Ληξιαρχείο καθώς και Κ.Ε.Π. Επιπλέον, υπάρχει Ταχυδρομείο - Ταμιευτήριο, Αγροτικό Ιατρέιο με μόνιμους ιατρούς αλλά και διάφορα καταστήματα που προσφέρουν πλούσια γκάμα προιόντων. Στον τομέα της εκπαίδευσης, λειτουργεί Κατασκήνωση, Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγέιο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο, καλύπτοντας τα παιδιά της περιοχής σε υψηλού επιπέδου μόρφωση. Το Χιλιομόδι διαθέτει τις πιο πλήρεις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, καθώς λειτουργέι κλειστό γυμναστήριο (γήπεδο basket, volley, handball και ενόργανη γυμναστική) καθώς και σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο με στίβο και ηλεκτροφωτισμό.Το γηπεδο ποδοσφαίρου αποτελεί και την ιστορική έδρα της ομάδας του Ατρομήτου Χιλιομοδίου, μιας ομάδας που αγωνίστηκε στη Δ' εθνική κατηγορία, τις χρονιές 2007-2008-2009. Το καλοκαίρι του 2007 το χωριό δοκιμάστηκε από τις δασικές πυρκαγιές που έκαψαν ένα μέρος του πευκοδάσους για το οποίο φημίζεται το Χιλιομόδι. Έτσι στο χωριό έχει δημιουργηθεί η πρότυπη περιβαλλοντική εθελοντική ομάδα SOSTE TO που δραστηριοποιείται κυρίως στη δασοπροστασία αλλά και σε άλλα καίρια ζητήματα της περιοχής, με έντονη κοινωνική προσφορά.

Γνωστοί Χιλιομοδιώτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]