Χερσόνησος Άβαλον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφορική άποψη της Χερσονήσου Άβαλον τον χειμώνα

Η Χερσόνησος Άβαλον ή Αβαλόν (αγγλ. Avalon Peninsula, γαλλ. Péninsule d'Avalon) είναι μεγάλη χερσόνησος, που καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό μέρος της νήσου της Νέας Γης στον Καναδά. Η έκταση της Άβαλον είναι 9.220 τετραγ. χιλιόμετρα[1], δηλαδή μεγαλύτερη από ολόκληρη την Κρήτη. Επιπλέον, σε αυτή κατοικούν 262.411 άνθρωποι (απογραφή του 2011), δηλαδή το 51% του συνολικού πληθυσμού της Νέας Γης, καθώς η Άβαλον είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της και σε αυτή βρίσκεται η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη όλης της Επαρχίας Νέας Γης και Λαμπραντόρ, ο Άγιος Ιωάννης Νέας Γης.[2]

Γεωγραφία και γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απόκρημνη ακτή της χερσονήσου Άβαλον

Η Άβαλον συνδέεται με τον κύριο κορμό της Νέας Γης με στενό ισθμό, τον Ισθμό της Άβαλον, πλάτους μόλις 5 χιλιομέτρων, ενώ η χερσόνησος έχει μήκος 177 χιλιόμετρα και πλάτος 96. Η Άβαλον προεξέχει στις πλούσιες αλιευτικές ζώνες του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στο Γκραντ Μπανκς. Οι 4 μεγάλοι κόλποι της (Τρίνιτυ, Κονσέπσιον, Σαιν Μαίρυς και Πλακεντίας) αποτελούν παλαιόθεν το κέντρο της αλιευτικής δραστηριότητας της Νέας Γης.

Η ίδια η Χερσόνησος Άβαλον έχει επιμέρους χερσονήσους, που σχηματίζονται από τους κόλπους Σαιν Μαίρυς και Κονσέπσιον. Ο Άγιος Ιωάννης Νέας Γης βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Άβαλον.

Η χερσόνησος είναι αξιοσημείωτη για τα προκάμβρια απολιθώματά της, με πολλά ιζηματογενή στρώματα πλούσια σε καλοδιατηρημένα απολιθωμένα δείγματα των πολυποίκιλων οργανισμών της εδιακρανικής περιόδου. Στο Ακρωτήριο Μιστέικεν (Mistaken Point), που είναι και το νοτιότερο άκρο της Χερσονήσου Άβαλον, βρέθηκε για πρώτη φορά απολίθωμα αυτής της περιόδου, το γένος ασπιδέλα, με το μοναδικό είδος Aspidella terranovica (το «terranovica» σημαίνει «της Νέας Γης»). Ολόκληρη η χερσόνησος δίνει το όνομά της στην προϊστορική μικροήπειρο Αβαλονία, της οποίας αποτελούσε τμήμα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Avalon Peninsula» στην Canadian Encyclopedia Αρχειοθετήθηκε March 7, 2008, στο Wayback Machine.
  2. «Census Profile - Avalon Peninsula». Statistics Canada. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2013.