Χελώνα η ελληνική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χελώνα η ελληνική

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Reptilia (Ερπετά)
Τάξη: Testudines (Χελώνια)
Υποτάξη: Cryptodira (Κρυπτόδειρα)
Οικογένεια: Testudinidae
Γένος: Testudo
Είδος: T. graeca
Διώνυμο
Testudo graeca
Linnaeus, 1758

Η χελώνα η ελληνική, κοινώς ελληνική χελώνα, Testudo graeca Linnaeus, 1758 είναι ένα είδος χερσαίας χελώνας της οικογένειας Testudinidae. Μαζί με την Μεσογειακή (Testudo hermanni) και την κρασπεδωτή χελώνα (Testudo marginata) αποτελούν τα τρία αυτόχθονα είδη χερσαίων χελωνών της Ελλάδας. Η χελώνα η ελληνική είναι ένα ζώο με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς μπορεί να φτάσει τα 125 έτη, ενώ υπάρχουν και μη επαληθευμένες αναφορές για χελώνες που έφτασαν τα 200 έτη[1].

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαντάται γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και ανατολικά μέχρι το Ιράν, ενώ υπάρχουν πληθυσμοί του είδους στη Β. Αφρική, τη Ν. Ευρώπη και τη Δ. Ασία[2]. Στην Ελλάδα εντοπίζεται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και αρκετά νησιά του Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως, Σύμη και Σαλαμίνα)[3]. Επίσης έχει εισαχθεί από τον άνθρωπο σε αρκετά νησιά εκτός της φυσικής κατανομής της, όπως στην Κρήτη, όπου παρατηρούνται μεμονωμένοι πληθυσμοί του είδους[3].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μήκος χελύου (καβουκιού) δεν ξεπερνά τα 30 cm. Τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Ο χρωματισμός και το μέγεθος του χελύου ποικίλλουν μεταξύ των διαφορετικών ατόμων του είδους[3].

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέφεται κυρίως με φυτά και ασπόνδυλα. Τα θηλυκά γεννούν 1-12 αυγά σε τρύπες που σκάβουν σε μαλακό χώμα, τα οποία εκκολάπτονται μετά από περίπου 2,5 μήνες[3].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Testudo graeca» (στα αγγλικά). The Moirai - Aging Research. 2016-09-12. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-09-13. https://web.archive.org/web/20180913150304/http://www.clarecanfield.com/testudo-graeca/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-17. 
  2. «Testudo graeca (Common Tortoise, Greek Tortoise, Moorish Tortoise, Spur-thighed Tortoise)». www.iucnredlist.org. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «herpetofauna.gr - Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2018.