Χειρουργική παίδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χειρουργική Παίδων είναι η ειδικότητα της χειρουργικής η οποία ασχολείται με τις χειρουργικές παθήσεις των νεογέννητων, των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων, μέχρι την ενηλικίωσή του[1]ς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χειρουργική Παίδων προέκυψε στα μέσα του 1879, καθώς η χειρουργική φροντίδα των γεννητικών ελαττωμάτων απαιτούσε καινοτόμες τεχνικές και μεθόδους και έγινε συχνότερα βασισμένη στα νοσοκομεία των παιδιών. Ένας από τους τόπους αυτής της καινοτομίας ήταν το Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας. Αρχίζοντας τη δεκαετία του 1940 υπό την χειρουργική ηγεσία του Τσαρλς Έβερετ Κουπ, οι νεώτερες τεχνικές για την ενδοτραχειακή αναισθησία των βρεφών επέτρεψαν τη χειρουργική αποκατάσταση παλαιών ανυπόφορων γενετικών ανωμαλιών. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το ποσοστό θνησιμότητας των βρεφών από αρκετά σύνδρομα σημαντικών συγγενών δυσπλασιών μειώθηκε αισθητά.

Ειδικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ειδικότητες της ίδιας της παιδιατρικής χειρουργικής περιλαμβάνουν: την νεογνική χειρουργική και την χειρουργική εμβρύου.

Άλλοι χειρουργικοί χώροι έχουν επίσης δικές τους παιδιατρικές ειδικότητες που χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των κατοικιών και σε υποτροφία: παιδιατρική καρδιοχειρουργική (χειρουργική επέμβαση στην καρδιά ή / και τους πνεύμονες του παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης καρδιάς ή / και πνευμόνων), παιδιατρική νεφρολογική χειρουργική (χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο του παιδιού, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο νωτιαίο μυελό και στα περιφερικά νεύρα), την παιδιατρική ουρολογική χειρουργική (χειρουργική επέμβαση στην ουροδόχο κύστη του παιδιού και άλλες δομές), παιδιατρική νευροχειρουργική κάτω από τα νεφρά που είναι απαραίτητα για την εκσπερμάτιση), χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης για παιδιά, χειρουργική επέμβαση που εμπλέκει έμβρυα ή έμβρυα (επικάλυψη με μαιευτική / γυναικολογική χειρουργική, νεογνική και μητρική εμβρυϊκή ιατρική), χειρουργική επέμβαση σε εφήβους ή νεαρούς ενήλικες, παιδιατρικά ηπατολογικά (ηπατικά) και γαστρεντερικά και εντέρου) χειρουργική επέμβαση (συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης του ήπατος και του εντέρου στα παιδιά), παιδιατρική ορθοφθαλμία (παιδιατρική πλαστική και ανακατασκευαστική χειρουργική επέμβαση (όπως για έγκαυμα ή για συγγενή ελαττώματα όπως η αφαίρεση του ουρανίσκου που δεν περιλαμβάνει τα κύρια όργανα) και παιδιατρική ογκολογική χειρουργική επέμβαση (καρκίνος κατά την παιδική ηλικία). 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pediatric Surgery Specialty Description». American Medical Association. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020.