Χατζή Προντάν Γκλιγκορίεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χατζής
Προντάν Γκλιγκορίεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Хаџи-Продан Глигоријевић (Σερβικά)
Γέννηση1760 (περίπου)
Nevade
Θάνατος1825 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
επαναστάτης[1]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςβοεβόδας
Πόλεμοι/μάχεςΕξέγερση του Χατζί Προντάνοβα, Πρώτη Σερβική Επανάσταση και Ελληνική Επανάσταση του 1821
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χατζή Προντάν Γκλιγκορίεβιτς (σερβικά : Хаџи Продан Глигоријевић), (1760—1825) ήταν Σέρβος επαναστάτης, Βοϊβόδας, που συμμετείχε στην Πρώτη Σερβική Εξέγερση της Σερβικής επανάστασης, ο οποίος στη συνέχεια οδήγησε τη Σερβική εξέγερση εναντίον των Οθωμανών το 1814, η οποία έλαβε το όνομά του, η Εξέγερση του Χατζί Προντάνοβα. Το 1821 έλαβε μέρος στις εχθροπραξίες της Ελληνικής επανάστασης στη περιοχή του Δούναβη, που έγιναν εναντίον των Οθωμανών από Έλληνες Φιλικούς.

Ο Πρόνταν γεννήθηκε γύρω στο 1760 και κατάγεται από τη Νεβάδα, κοντά στο Τάκοβο, τον σημερινό Γκόρνι Μιλάνοβιτς. Το επίθετο Χατζής δινόταν τότε σε όσους χριστιανούς ταξίδεψαν στους Άγιους τόπους από τα Βαλκάνια[2], από το οποίο προκύπτει ότι ο Προντάν έκανε πιθανώς ένα ταξίδι στην Παλαιστίνη[3]. Ο Χατζή Προντάν εντάχθηκε στον αγώνα της Σερβικής απελευθέρωσης το 1806[4]. Συμμετείχε στις μάχες στη Σιένιτσα[3], στη Νόβα Βάρος[3], στην Πριεπόλι, στο Μπελόμ Πόλε και στο Σουβόντολ (1809). Μετά την ήττα της εξέγερσης εγκαταστάθηκε σε μοναστήρι Τρνάβα στο Τσατσάκ. Προσπάθησε να πυροδοτήσει μια Σερβική εξέγερση υπό την ηγεσία του. Η κακώς τελικά οργανωμένη εξέγερσή του στην περιοχή το 1814 έμεινε στην ιστοριογραφία με το όνομα του. Η εξέγερση τελείωσε γρήγορα και ο Προντάν έφυγε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία και το Σρεμ το 1815[3], κι έπειτα μετέβη στις ημιαυτόνομες ηγεμονίες του Δούναβη.

Βρέθηκε στη Βλαχία[3] και υπό τη διοίκηση του Τούντορ Βλαντιμιρέσκου[5], στις αρχές του 1821, αλλά μετά προσχώρησε στους Έλληνες που ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ στον Δούναβη, στο πρώτο στάδιο του Ελληνικού Απελευθερωτικού Πολέμου. Όταν ο Βλαντιμιρέσκου ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους ο Χατζή Προντάν μαζί με άλλους σέρβους και βούλγαρους οπλαρχηγούς, έστειλαν επιστολή στον Γεωργάκη Ολύμπιο, στον οποίο ανέφεραν ότι δεν θέλουν πλέον να υπηρετούν υπό τη διοίκηση του Βλαντιμιρέσκου, επειδή ήταν ύποπτος για διεξαγωγή μυστικών προδοτικών διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους[6]:

Έχοντας λάβει την επιστολή, ο Ολύμπιος πήγε στο στρατόπεδο του Βλαντιμιρέσκου, όπου, με τη βοήθεια του Χαττζή Προντάν και άλλων διοικητών, ανάγκασε τον Βλαντιμιρέσκου να πάει στο ελληνικό στρατόπεδο, όπου αργότερα εκτελέστηκε[6]. Μετά από αυτό ο Προντάν εντάχτηκε στο στρατιωτικό σώμα του Ολύμπιου και συμμετείχε στη ατυχή Μάχη του Δραγατσανίου στις 7 Ιουνίου 1821. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται από Τόμας Γκόρντον, ο οποίος σημειώνει ότι η μονάδα του Χατζή Προντάν κατείχε τη θέση «I»[6]. Μετά την ήττα ο Προντάν έφυγε από τη Βλαχία. Πέθανε το 1825.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hadži-Prodan στο Wikimedia Commons