Κατάλογος χαρακτήρων του Futurama

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χαρακτήρες του Futurama)
Οι βασικοί χαρακτήρες του Futurama

Η πλοκή του Futurama περιστρέφεται γύρω από τους εργαζόμενους της Πλάνετ Εξπρές, μιας διαπλανητικής εταιρίας διανομής.[1] Πρωταγωνιστές των επεισοδίων είναι συνήθως ο Φράι, η Λίλα και ο Μπέντερ, αλλά συχνά είναι και τα επεισόδια που επικεντρώνονται σε άλλους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Φίλιπ Φράι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Φίλιπ Φράι

Ο Φίλιπ Τζέιμς Φράι (αγγλ. Philip James Fry), καλύτερα γνωστός ως Φράι, είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της σειράς.

Γεννημένος τον 20ο αιώνα στη Νέα Υόρκη, ο Φράι είναι ένας συνηθισμένος νεαρός που παραδίδει πίτσα, ο οποίος άθελα του καταψύχεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα της πρωτοχρονιάς του 2000 σε ένα εργαστήριο κρυογονικής, για να ξυπνήσει στην παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2999. Στη συνέχεια, συναντά τη μονόφθαλμη υπεύθυνη ανάθεσης καριέρας Λίλα και τον Μπέντερ, ένα ευέξαπτο, εγωκεντρικό ρομπότ που καπνίζει πούρα, πίνει πολύ και βρίζει. Μαζί, προσλαμβάνονται από τον μακρινό ανηψιό του Φράι στο μέλλον, τον Χιούμπερτ Φάρνσγουόρθ, έναν λαμπρό επιστήμονα και εφευρέτη αυξημένης ηλικίας, ως μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου της διαπλανητικής εταιρείας διανομής Πλάνετ Εξπρές.

Στο παρελθόν, ο Φράι είχε ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Γιάνσι, ένα σκύλο, τον Σίμουρ και ένα κορίτσι, τη Μισέλ, η οποία τον παράτησε στο πρώτο επεισόδιο "Space Pilot 3000", λίγο πριν καταψυχθεί. Ο Φράι είχε μια συνεχή αντιπαλότητα με τον αδερφό του, εξαιτίας της αντίληψης του Φράι ότι ο Γιάνσι κλέβει τα πάντα από αυτόν και το αντίστροφο. Αφού παράτησε τις σπουδές του στο κολέγιο του Coney Island, βρήκε εργασία στην πιτσαρία του Πανούτσι, όπου παρέδιδε πίτσες.

Το όνομα "Φίλιπ" δόθηκε στον Φράι από το Ματ Γκρέινινγκ, ως φόρος τιμής στον πρόσφατα δολοφονημένο Φιλ Χάρτμαν, για τον οποίο είχε δημιουργηθεί ο ρόλος του Ζαπ Μπράνιγκαν.[2]

Σύμφωνα με τον Γκρέινινγκ, ο χαρακτήρας του Φράι αναπτύχθηκε σταδιακά, διατηρώντας πάντα την ιδιότητά του αποτυχημένου και τα χαρακτηριστικά που οι συγγραφείς πίστευαν ότι θα τον έκαναν αρεστό στο νεανικό κοινό αγοριών.[3] Ο χαρακτήρας του Φράι είναι αυτός του αφελή, ανώριμου, τσαπατσούλη αλλά καλόκαρδου νεαρού που δυσκολεύεται να τα πάει καλά στη ζωή του, αλλά έχει πάντα ελπίδα.[3] Τα ρούχα του Φράι με το κόκκινο τζάκετ, τo λευκό μπλουζάκι και μπλε jeans, είναι βασισμένα σε αυτά του Τζέιμς Ντην από την ταινία Επαναστάτης χωρίς αιτία.

Τη φωνή του Φράι δανείζει ο Μπίλι Γουέστ, ο οποίος επίσης δανείζει τη φωνή του στους Δόκτωρ Ζόιντμπεργκ, Χιούμπερτ Φάρνσγουόρθ και διάφορους άλλους χαρακτήρες της σειράς. Ο Γουέστ έχει παραδεχθεί ότι η φωνή του Φράι, είναι σκόπιμα παρόμοια με τη δική του όπως ακουγόταν όταν ήταν 25 ετών, ώστε να είναι δύσκολο για κάποιον να τη μιμηθεί.[2].

Τουράνγκα Λίλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τουράνγκα Λίλα (αγγλ. Turanga Leela), καλύτερα γνωστή ως Λίλα, είναι η εξαιρετικά ικανή μονόφθαλμη καπετάνιος του διαστημοπλοίου της Πλάνετ Εξπρές. Εγκαταλελειμμένη από όταν ήταν μωρό, μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο πιστεύοντας ότι είναι εξωγήινη από άλλο πλανήτη.[4] Αργότερα μαθαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι μία μεταλλαγμένη από τους υπονόμους.[5]

Προτού γίνει καπετάνιος του διαστημοπλοίου, η Λίλα δούλευε ως υπεύθυνη ανάθεσης καριέρας στο εργαστήριο κρυογονικής. Όμως, μετά τη συνάντησή της με το Φράι και τον Μπέντερ, αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά της, η οποία δεν την ικανοποιούσε ψυχικά, και να εργαστεί στη Πλάνετ Εξπρές.

Η Λίλα διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά νιώθει ανασφαλής με την εμφάνισή της εξαιτίας του ενός ματιού της,[3] το οποίο επιπλέον επηρεάζει ελαφρώς την αντίληψη του βάθους στο χώρο. Ακόμη, είναι μια αφοσιωμένη περιβαλλοντολόγος και αγαπά τα ζώα, καθώς αψηφά τη διαταγή του Μπράνιγκαν και σώζει τον Νίμπλερ από έναν πλανήτη που σύντομα θα καταστρεφόταν.[6] Στη συνέχεια, παίρνει τον Νίμπλερ ως κατοικίδιο μαζί της στη Γη.

Η Λίλα αποτελεί το πρωταρχικό ρομαντικό ενδιαφέρον του Φράι, αν και στους πρώτους κύκλους της σειράς τον απέρριπτε, εξαιτίας της ανωριμότητάς του. Από ένα σημείο της σειράς και μετά θα παραδεχτεί την αγάπη της για τον Φράι και θα συνάψουν σχέση.

Το όνομα της παραπέμπει στη συμφωνία με το όνομα Turangalîla του Ολιβιέ Μεσιάν.[7] Τη φωνή της Λίλα δανείζει η Κέιτι Σαγκάλ.

Ζαπ Μπράνιγκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζαπ Μπράνιγκαν (αγγλ. Zap Brannigan) είναι καπετάνιος του διαστημοπλοίου Nimbus της διαπλανητικής οργάνωσης συνεργασίας DOOP. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς, "Love's Labours Lost in Space", όπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στο επεισόδιο, ο Μπράνιγκαν ερωτεύεται τη Λίλα, την οποία καταδιώκει και για το υπόλοιπο της σειράς. Ο Μπράνιγκαν απεικονίζεται ως σεβαστός στρατιωτικός ήρωας στα μάτια των ανωτέρων του και στο γενικό κοινό. Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα αντιπαθής από το πλήρωμά του και κυρίως από τον προσωπικό βοηθό του, τον Κιφ Κρόκερ. Αν και φημίζεται για τη γενναιότητά και τη στρατηγική του μεγαλοφυΐα, σύντομα αποδεικνύεται ότι είναι ανίκανος, δειλός, ηλίθιος και απίστευτα ματαιόδοξος. Ο Μπράνιγκαν είναι εντελώς αδιάφορος για τις στρατιωτικές απώλειες και υπονοείται ότι οι περισσότερες νίκες του ήταν Πύρρειες, που επιτεύχθηκαν μόνο με τη θυσία μεγάλου αριθμού στρατιωτών.

Τη φωνή του Μπράνιγκαν δανείζει ο Μπίλι Γουέστ. Αρχικά, τη φωνή του θα δάνειζε ο Φιλ Χάρτμαν, αλλά σκοτώθηκε πριν ξεκινήσει η παραγωγή των επεισοδίων και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Γουέστ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cook, Lucius (26 Απριλίου 2004). «Hey, Sexy Mama, Wanna Kill All Humans?: Looking Backwards at Futurama, The Greatest SF Show You've Never Seen». Locus Online. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2008. 
  2. 2,0 2,1 Joel Keller (15 Ιουνίου 2006). «Billy West: The TV Squad Interview». TV Squad.com. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2007. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Sterngold, James (22 Ιουλίου 1999). «Bringing an Alien And a Robot to Life; The Gestation of the Simpsons' Heirs». New York Times. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2008. 
  4. Cohen, David X.; Groening, Matt (1999-03-28). «Space Pilot 3000». Futurama. Κύκλος 01. Επεισόδιο 01. Fox. 
  5. Gore, Kristin (2002-02-17). «Leela's Homeworld». Futurama. Κύκλος 04. Επεισόδιο 05. Fox. 
  6. Kelley, Brian (1999-04-13). «Love's Labours Lost In Space». Futurama. Κύκλος 01. Επεισόδιο 04. Fox. 
  7. "Futurama" (1999) - Trivia

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]