Χαράλαμπος Γεννατάς Τσιμαράτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χαράλαμπος Γεννατάς Τσιμαράτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1816
Θάνατος1884
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλαογράφος
συλλέκτης

Ο Χαράλαμπος Γεννατάς Τσιμαράτος αναφέρεται ανάμεσα στους επιφανείς Κεφαλλήνες στα «Κεφαλληνιακά Συμμικτα» του Ηλία Τσιτσέλη. Γεννημένος το 1816 στην Αγία Θέκλη, ήταν γιος του Άγγελου Γεννατά. Πέθανε σε ηλικία 68 ετών το 1884, στον τόπο που γεννήθηκε. Το πάθος και η αγάπη του τόσο για την Κεφαλονιά, όσο και για την γενέτειρα του την Αγία Θέκλη ήταν απεριόριστο. Ήταν μανιώδης συλλέκτης ιστορικών στοιχείων, χειρόγραφων, αλλά και λαογραφικών στοιχείων.

Διακρινόταν για το ζήλο του για ιστορική, βιβλική και λαογραφική έρευνα. Είχε καταφέρει να συλλέξει και να συγκεντρώσει πλήθος ιστορικών εγγράφων, ανέκδοτων έργων, εκδόσεις αρχαίων συγγραφέων, κώδικες, χειρόγραφα και στοιχεία που αφορούσαν τις τοπικές ιερές μονές και τους οίκους των ευπατρίδων, αλλά και νομίσματα, εικόνες, αρχαία αντικείμενα, κειμήλια, αντίκες, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα ιδιαίτερης λαογραφικής αξίας.

Στην δε καταγραφή και διάσωση της τοπικής λαογραφίας έδινε ιδιαίτερη έμφαση -σε διαφοροποίηση με άλλους σύγχρονούς του- και σε αυτόν οφείλεται η διάσωση πολλών τοπικών δημοτικών τραγουδιών και στίχων. Παρόλο που ήταν κτηματίας και προερχόταν από μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια -για τα δεδομένα της εποχής του- και διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις με αρκετά δημόσια πρόσωπα της περιόδου εκείνης, όχι μόνο δε σκέφτηκε να μετεγκατασταθεί στο Ληξούρι, αλλά στην οικία του στην Αγία Θέκλη διαμόρφωσε έναν χώρο σε μουσείο. Εκεί εξέθετε ότι είχε συλλέξει και παραχωρούσε το χώρο σε όσους σύγχρονούς του μελετητές, ιστοριοδίφες, αρχαιολόγους κτλ το επιθυμούσαν. Ο Ηλίας Τσιτσελής γράφει χαρακτηριστικά: «...εξηπηρέτησεν ουκ ολίγον τους περι την ιστορίαν της νήσου ασχολούμενους...». Από την Αγία Θέκλη και την οικία του Χ.Γ. Τσιμαράτου πέρα από τους ντόπιους μελετητές, πέρασαν και πολλοί ξένοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Η ξένη βιβλιογραφία που αναφέρεται στη συλλογή του και σε αυτόν είναι πλούσια. Μάλιστα ο Γάλλος Όθων Rieman εδημοσίευσε και κατάλογο αυτής στο βιβλίο του Becherces Arch.,sur les iles joniennes.II.Cephalonic, Paris 1879, pg 67& 19.

Σε αυτόν τον ζήλο του Χαράλαμπου Γεννατά Τσιμαράτου οφείλεται η διάσωση από βέβαιη καταστροφή πολλών στοιχείων ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Για την ιστορία του νησιού σημαντικής λαογραφικής αξίας ήταν και τα χειρόγραφά του, όπου μανιωδώς κατέγραφε πλήθος στοιχείων. Σήμερα, η συλλογή του βρίσκεται κατά ένα μέρος στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, καθώς και σε άλλα μουσεία.

Ο Χαράλαμπος Γεννατάς Τσιμαράτος σε όλη την διάρκεια της ζωής του, τη συλλογή του την εξέθετε στο μουσείο που διατηρούσε στην οικία του, στην Αγία Θέκλη. Μετά τον θάνατό του δωρίστηκε στο Δημόσιο και μέχρι και σήμερα εκτίθεται σε διάφορα Μουσεία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου υπάρχει η καταγραφή του μέρος της συλλογής του Χ. Γεννατά Τσιμαράτου.