Χαρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το γέλιο, όπως και στα εικονιζόμενα παιδιά από το Μπανγκλαντές παιδιά, είναι τυπική έκφραση της χαράς.

Χαρά είναι το αίσθημα μεγάλης ευχαρίστησης και ευτυχίας.[1] Ο Κλάιβ Στέιπλς Λούις είδε σαφή διάκριση μεταξύ της χαράς, της ευχαρίστησης και της ευτυχίας: "Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν όλες οι απολαύσεις δεν είναι υποκατάστατα για τη Χαρά.", και "εγώ το λέω Χαρά, η οποία είναι εδώ τεχνικός όρος και πρέπει να είναι διακρίνεται απότομα τόσο από την Ευτυχία και την Ευχαρίστηση. Η χαρά (με τη λογική μου) έχει πράγματι ένα χαρακτηριστικό, και μόνο ένα, κοινό με αυτά, το γεγονός ότι κάποιος που έχει βιώσει, θα θέλει να το κάνει ξανά... Αμφιβάλλω αν κάποιος που έχει δοκιμάσει ποτέ, αν και οι δύο ήταν στην εξουσία του, να την ανταλλάξει για όλες τις απολαύσεις του κόσμου. Αλλά τότε η Χαρά είναι ποτέ στη δύναμη μας και την Ευχαρίστηση συχνά."

Τα αίτια της χαράς έχουν αποδοθεί σε διάφορες πηγές. "Όταν το μυαλό είναι καθαρό, η χαρά ακολουθεί σαν σκιά που δεν αφήνει ποτέ." αναφέρει ο Γκαουτάμα Βούδας,[2]

Χαρά στον πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη γλωσσική εικόνα του κόσμου, η χαρά είναι μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές έννοιες. Αρχικά, το συναίσθημα της χαράς εκφράστηκε μέσα από συγκεκριμένες έννοιες - πράγματα, αντικείμενα ή γεγονότα που προκαλούν θετικά συναισθήματα (φαγητό, ομορφιά, εορτασμός, ανάπαυση. Με την έλευση του χριστιανισμού σε πολλές χριστιανικές γλώσσες, η έννοια της χαράς άρχισε να συνδέεται με τη καλοσύνη και την ηρεμία[3].

Χαρά στην θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Β. Μ. Βασνετσόφ. Η χαρά των δίκαιων στον Κύριο

Η χαρά αναφέρεται στο Ευαγγέλιο σε σχέση με το ευαγγέλιο της γέννησης του Ιησού Χριστού (Λκ 1:28):

Χαίρομαι, ευλογημένε! Ο Κύριος είναι μαζί σου!

Σε επιστολή προς τους Γαλάτες, ο απόστολος Παύλος μιλάει για χαρά ως καρπό του πνεύματος του Θεού. Η χαρά των καλών ειδήσεων και η χαρά της υπηρεσίας του Θεού θεωρήθηκαν συχνά ως το κύριο χαρακτηριστικό του Χριστιανισμού.[4][5][6].

Η χαρά, ως μία από τις κύριες ιδιότητες της θεότητας και της θρησκευτικής αίσθησης, είναι σημαντική και εκτός του χριστιανισμού[7].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Joy - Definition of joy in English by Oxford Dictionaries». Oxford Dictionaries - English. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «A quote by Gautama Buddha». Goodreads.com. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017. 
  3. Kalyuga, Marika; Ryan, Nonna (2005). «Концептуализация радости в английском и русском языках» (στα αγγλικά). Australian Slavonic and East European Studies 19 (1–2): 143–148. ISSN 0818-8149. http://miskinhill.com.au/journals/asees/19:1-2/kontseptualizatsiia-radosti. 
  4. «Концепт радость в православном дискурсе. Н. А. Дьячкова». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2019. 
  5. Христианство как религия мира и свободы в произведениях Г. К. Честертона. Плахтиенко О. П.
  6. Философия Достоевского в систематическом изложении. Лаут Р.
  7. «Спиноза Барух» В КЕЭ