Χανάτο των Καραχανιδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χανάτο Καραχανιδών
قَراخانيان
840 – 1212
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Πρωτεύουσα Μπαλασαγκούν
Κασγκάρ
Σαμαρκάνδη
Θρησκεία Σαμανισμός (Τενγκρισμός) (840-934)
Σουνιτικός Ισλαμισμός (934-1212)
Πολίτευμα Μοναρχία
Ιστορία
 -  Ίδρυση 840
 -  Κατάλυση 1212

Το Χανάτο των Καραχανιδών (περσικά: قَراخانيان) ήταν τουρκικό κράτος στο Μεσαίωνα, υπό την ηγεσία της δυναστείας των Καραχανιδών Τούρκων στην Υπερωξιανή της Κεντρικής Ασίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε με την κατάκτηση της Υπερωξιανής (Τρανσοξιανή) και είχε διάρκεια ύπαρξης την περίοδο 999-1212. Η άφιξη των Καραχανιδών Τούρκων στην Υπερωξιανή σήμανε την οριστική στροφή από την περσική κυριαρχία στην κεντρική Ασία στην αντίστοιχη τουρκική, αλλά βαθμιαία οι Καραχανίδες ενσωματώθηκαν στην περσοαραβική μουσουλμανική κουλτούρα του ευρύτερου πληθυσμού του χανάτου τους. Πρωτεύουσες του χανάτου υπήρξαν οι πόλεις Κασγκάρ, Μπαλασαγκούν, Ουζγκέν και Σαμαρκάνδη.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χανάτο των Καραχανιδών Τούρκων ήταν μια συνομοσπονδία που σχηματίστηκε κάποια στιγμή τον 9ο αιώνα, αποτελούμενη από τις τουρκικές φυλές των Καρλούκων, Γιαγμά, Τσιγίλων κ.α., που ζούσαν στο Δυτικό Τιαν Σαν (σημερινό Κιργιστάν) και τη Δυτική Σιντζιάνγκ (Κασγκαρία). Το όνομα της βασιλικής φυλής δεν είναι στην πραγματικότητα γνωστό, καθώς ο όρος Καραχανίδες είναι τεχνητός, επινοημένος από τους Ευρωπαίους μελετητές της Ανατολής για να χαρακτηρίσουν τόσο τη δυναστεία όσο και το λαό που αυτή διαφέντευε. Ο όρος προέρχεται από το "Καρά Χαν" ή "Καρά Χακάν" (η λέξη "καρά" σημαίνει μαύρος και επίσης θαρραλέος στα τουρκικά).