Χαμζά Μπέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χαμζά Μπέι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ارنؤدلى حمزه بك (Οθωμανικά Τουρκικά)
Θάνατος1462
Τιργκόβιστε
Αιτία θανάτουΜέθοδοι εκτέλεσης
Συνθήκες θανάτουθάνατος από μη φυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςοθωμανικά Τουρκικά
Αλβανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταναυτικός
Οικογένεια
ΑδέλφιαΑμάσγιαλη Μπεγιαζίτ Πασάς
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος
Πόλεμοι/μάχεςΠολιορκία της Θεσσαλονίκης και Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαπουδάν πασάς (1453–1456)
μπεηλέρμπεης της Ανατολίας

Ο Χαμζά Μπέι (πέθανε το 1460) ήταν οθωμανός ναύαρχος αλβανικής καταγωγής του 15ου αιώνα.

Συμμετείχε ως διοικητής του στόλου του Μουράτ Β, κατά την πολιορκία της Θεσσαλονίκης το 1430, εφαρμόζοντας ναυτικό αποκλεισμό στο Θερμαϊκό, που συνέβαλε στην κατάληψη της πόλης.

Το 1453 έγινε ναύαρχος του οθωμανικού στόλου κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης . Αντικατέστησε τον Σουλεϊμάν Μπαλτόγλου, όταν αυτός στις 20 Απριλίου δεν κατάφερε να σταματήσει τρία Γενοβέζικα κι ένα βυζαντινό πλοίο κατά τον οθωμανικού αποκλεισμό της Πόλης να ανεφοδιάσουν τους πολιορκημένους. Στην τελική επίθεση στις 29 Μαϊου, ο στόλος του έκανε επιθέσεις αντιπερισπασμού στα θαλάσσια τείχη νότια της Κωνσταντινούπολης, στην θάλασσα του Mαρμαρά και εναντίον του φράγματος στον Κεράτιο στα βόρεια.

Την άνοιξη του 1455 εστάλη στη Μυτιλήνη που τότε διοικούσες οι Γενουάτες Γατελούζοι. Ο διοικητής Ντομένικο Γκατιλλούζιο έστειλε τον διπλωμάτη του Δούκα με πλούσια δώρα και τρόφιμα για να κερδίσει την ουδετερότητα κι ανεξαρτησία του, όπως κι έγινε.

Ο Χαμζά παρέμεινε ναύαρχος μέχρι το 1456 κάνοντας επιδρομές στην Ίμβρος, τη Λήμνος, τη Θάσο και τα παράλια της Μικράς Ασίας όπως στη Φώκαια, που πέρασαν στους Οθωμανούς. Μόνο στη Ρόδο τον σταμάτησαν οι Ιωαννιτες Ιππότες.

Το 1460, σαν πασάς (διοικητής) της Νικόπολης, εστάλη από το Μωάμεθ Β στη Βλαχία για μια επικίνδυνη αποστολή παραπλάνησης. Μαζί του για διερμηνέα πήρε τον Κωνσταντινουπολίτη λόγιο Θωμά Καταβοληνό. Τα σχέδια τους προδόθηκαν κι έπεσαν σε ενέδρα του Βλάντ Γ Τσέπες που τους ανασκολόπισε. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση στη Δύση.

Σε ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία Dracula Untold από τον Gary Shore, το Hamza Bey υποδύεται ο Ferdinand Kingsley.