Χαλούσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Halushky
Προέλευση
ΠεριοχήEastern Europe and Central Europe
Πληροφορίες
ΕίδοςDumpling or noodle, gnocchi
Κύρια συστατικάbatter (flour, potatoes, cottage cheese, bryndza cheese)
ΠαραλλαγέςBryndzové halušky, Kapustové halušky, strapačky, noodles & cabbage
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)
Σουρωτήρι για χαλούσκι
Μνημείο Χαλουσκί στην Πολτάβα, Ουκρανία

Το Χαλούσκι ( IPA: [ɦaluʃkɪ] στα Τσεχικά και στα Σλοβακικά, μοναδικό: haluška (ένα ζυμαρικό) ; ουγγρικά: galuska‎‎, haluska ή nokedli . ρουμανικά: gălușcă‎‎ ; ουκρανικά: галушка‎‎ ; λιθουανικά: virtinukai‎‎, γερμανικά: Haajaknetchen‎‎) είναι μια παραδοσιακή ποικιλία παχιών, μαλακών ζυμαρικών ή ζυμαρικών που βρίσκονται σε πολλές κουζίνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Σλοβακία, [1] [2] [3] Τσεχική Δημοκρατία, Πολωνία, Ουκρανία, Λιθουανία, Ρουμανία και Ουγγαρία). Το χαλούσκι μπορεί να αναφέρεται στα ζυμαρικά καθ' εαυτά ή στο πλήρες πιάτο. Το χαλούσκι είναι εθνικό πιάτο της Ουκρανίας, ενώ το Μπριντζόβε χαλούσκι είναι εθνικό πιάτο της Σλοβακίας.

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ζυμαρικά χαλούσκι παρασκευάζονται από ένα κουρκούτι, που αποτελείται από αλεύρι και τριμμένες πατάτες. Το κουρκούτι απλώνεται σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής, από την οποία ρίχνονται μικρά κομμάτια του χυλού σε βραστό νερό. Μπορούν επίσης να κατασκευαστούν με ένα ειδικό διάτρητο σουρωτήρι μαγειρέματος (haluškar) από το οποίο το κουρκούτι ρίχνεται απευθείας στο βραστό νερό μέσα από μικρές τρύπες στο haluškar.

Αν και οι συνταγές ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, γενικά το αλεύρι αναμιγνύεται με τριμμένες πατάτες, για να σχηματίσει το κουρκούτι. Προστίθεται αλάτι και μερικές φορές ένα αυγό, αλλά το Μπριντζόβε χαλούσκι , το εθνικό πιάτο της Σλοβακίας, συνήθως δεν περιλαμβάνει αυγά. Μετά το μαγείρεμα, το χαλούσκι αναμιγνύεται με διάφορα συστατικά, όπως το μπρίντζα (ένα ειδικό τυρί, που παρασκευάζεται κυρίως από πρόβειο γάλα), μπέικον και λίπος μπέικον. Σε ορισμένα μέρη της Σλοβακίας, χρησιμοποιείται καραμελωμένο βούτυρο και λάχανο, κρεμμύδια ή συνδυασμοί αυτών των αντικειμένων αντί του μπρίντζα.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χαλούσκι είναι εθνικό πιάτο της Ουκρανίας,[4][5] ενώ το Μπριντζόβε χαλούσκι είναι εθνικό πιάτο της Σλοβακίας. Το Μπριντζόβε χαλούσκι είναι ένα παραδοσιακό σλοβακικό πιάτο, που βρίσκεται επίσης στη Μοραβία στο ανατολικό τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας. Το Καπουστόβε χαλούσκι είναι ένα παρόμοιο πιάτο, που φτιάχνεται με τηγανητό λάχανο (ή / και κρεμμύδια) και καραμελωμένο βούτυρο αντί για μπρίντζα. Το Στραπάκι είναι μια άλλη παραλλαγή του χαλουσκί στην οποία χρησιμοποιείται βρασμένο ξινό λάχανο αντί για μπρίντζα. Στην Ουγγαρία, το γκαλούσκα (galuska) τρώγεται συχνά με κρέας στιφάδο, όπως γκούλας ή στιφάδο (pörkölt).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες προσαρμοσμένες συνταγές χαλούσκι απαιτούν νούντλς με αυγά αντί για ζυμαρικά πατάτας. Ορισμένοι αμερικανοί μάγειρες περιλαμβάνουν χαλαρό, κομμένο και τηγανητό πράσινο λάχανο (σύγκλιση με Στραπάκι, εξαναγκασμένο από την απλότητα, τη δυσκολία στην εύρεση μπρίντζα ή αποδεκτών υποκατάστατων και την πρόσβαση σε προσιτό λάχανο σε περιοχές με εξέχουσα υπάρχουσα σλαβική και γερμανική μετανάστευση).

Στην Τουρκία η Αττάλεια (Χερσόνησος Τεκέ) και το Ινεμπολού έχουν το ίδιο πιάτο χαλούσκα (haluşka) και χολούσκα (Holuşka).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Salaman, Rachel (2003). «Halušky: Humble King of the Slovak Kitchen». Spectacular Slovakia. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2008. 
  2. Salaman, Rachel (20 Ιανουαρίου 2003). «Halušky: Like gnocchi only smaller and tastier». The Slovak Spectator. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2008. 
  3. Reynolds, Matt (21 Ιουνίου 1999). «Three liters of bryndzové halušky small work for hefty men in national eating competition». The Slovak Spectator. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2008. 
  4. «ГАЛУШКИ в кулинарном словаре». langet.ru. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2021. 
  5. «ГАЛУШКИ». kuking.net. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2021.