Χαλκόταυροι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Ιάσων δαμάζει τους Χαλκόταυρους σε πίνακα του Jean François de Troy

Χαλκόταυροι (Ταύροι Χαλκαίοι) είναι μυθικά πλάσματα που εμφανίζονται στον μύθο του Ιάσονα και του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Είναι δύο τεράστιοι ταύροι με χάλκινες οπλές και χάλκινα στόματα από τα οποία ανασαίνουν φωτιά. Στα Αργοναυτικά, ο βασιλιάς Αιήτης υπόσχεται στον Ιάσονα το Δέρας ως βραβείο, αν πρώτα μπορέσει να ζεύξει τους Χαλκόταυρους και να τους χρησιμοποιήσει για να οργώσει το χωράφι. Το χωράφι έπρεπε να σπαρθεί αργότερα με δόντια δράκου.

Ο Ιάσων επιβίωσε από τις φλόγες των χάλκινων ταύρων καπνίζοντας ένα μαγικό φίλτρο που τον προστάτεψε από τη φωτιά. Του το παρείχε η Μήδεια, η ίδια η κόρη του βασιλιά Αιήτη, η οποία είχε ερωτευτεί τον Ιάσονα.

Οι Χαλκόταυροι ήταν δώρο του σιδηρουργού των θεών Ηφαίστου στον βασιλιά Αιήτη.

Αυτός, ο Ήφαιστος, επίσης είχε κατασκευάσει γι' αυτόν τον Αιήτη, βασιλέα της Κολχίδος, ταύρους με πόδια από χαλκό, τους Χαλκόταυρους, και με χάλκινα στόματα από τα οποία η ανάσα έβγαινε με μορφή φλόγας, λαμπερή και τρομερή. Και είχε σφυρηλατήσει ένα άροτρο από αποσκληρυμένο ατσάλι, ολόκληρο σε ένα κομμάτι. - Απολλώνιος Ρόδιος, Αργοναυτικά 3.215

Ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

* Στην εκδοχή του Nick Willing Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες εμφανίζεται ένα πλάσμα, με το όνομα Μηναίος Ταύρος, μισό ταύρος και μισό μηχανή, το οποίο ο Ιάσων έπρεπε να δαμάσει. Και σ' αυτή την εκδοχή, όμως, ανασαίνει φλόγες και χρησιμοποιήται από τον Ιάσονα για την άροση των αγρών.