Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χακόμπο Ματσοβέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χακόμπο Ματσοβέρ
ΌνομαΧακόμπο Ματσοβέρ
Γέννηση1954
Αβάνα, Κούβα
Επάγγελμα/
ιδιότητες
Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν και την Ανώτατη Σχολή Διαχείρισης του Παρισιού, συγγραφέας και δημοσιογράφος
ΥπηκοότηταΚούβα
ΕίδηΔοκίμιο
Αξιοσημείωτα έργαLa Face cachée du Che

Ο Χακόμπο Ματσοβέρ (ισπανικά: Jacobo Machover) είναι Κουβανός πανεπιστημιακός, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1954 στην Αβάνα της Κούβας, από την οποία και αποχώρησε το 1963, ενώ, έκτοτε, κατοικεί στη Γαλλία.

Ο Χακόμπο Ματσοβέρ είναι ο συγγραφέας αριθμού έργων, εντός των οποίων ασκεί κριτική στο καστρικό καθεστώς.

Ο Χακόμπο Ματσοβέρ είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στην ιστορία, το οποίο έλαβε το 1983, ένα δίπλωμα εμπεριστατωμένων σπουδών με αντικείμενο τις ιβηρικές και λατινοαμερικάνικες σπουδών, καθώς και ένα διδακτορικό με αντικείμενο τις λατινοαμερικάνικες σπουδές, το οποίο έλαβε το 2000.

Υιός Κουβανού εξόριστου, ο οποίος διετέλεσε διερμηνέας του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ακολούθησε την οικογένειά του στην εξορία και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1963[1][2].

Δίδαξε στην Université de Paris XII[3], ενώ, πλέον, διατελεί επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν. Εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας για λογαριασμό του Le Magazine littéraire και της Libération. Διετέλεσε, επίσης, ανταποκριτής στο Παρίσι για λογαριασμό δύο σημαντικών ισπανικών εφημερίδων: της καθημερινής εφημερίδας Diario 16 και του περιοδικού Cambio 16. Εργάστηκε, επίσης, στο ερευνητικό κέντρο της ESG[4].

Εξέδωσε αριθμό συγγραφικών έργων με αντικείμενο την γενέτειρα χώρα του, τηρώντας, πάντοτε, μία επικριτική στάση απέναντι στο καστρικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, ασκεί ιδιαίτερη κριτική προς το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα, τον οποίον χαρακτηρίζει ως έναν «φανατισμένο δήμιο»[5], «όργανο του καστρισμού», υποστηρικτή της ιδέας ενός σοσιαλιστικού «νέου ανθρώπου» και ιδρυτή στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας[6].

Για τον ιστορικό Πιερ Ριγκουλό, είναι χάρη σε πρόσωπα όπως ο Χακόμπο Ματσοβέρ που η ύπαρξη των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας στην Κούβα έχει γίνει γνωστή[7].

Ο δημοσιογράφος Εμμανυέλ Εκτ αναφέρει πως το έργο του υπό τον τίτλο La Face cachée du Che παρουσιάζει «γεγονότα και μαρτυρίες»[8].

  1. (Γαλλικά) «Che Guevara, «un bourreau fanatique»». 20 Minutes. 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2009. 
  2. (Γαλλικά) Οπισθόφυλλο του La Face cachée du Che, Buchet-Chastel, 2007.
  3. (Γαλλικά) «Jacobo Machover, La face cachée du Che, éd. Buchet/Chastel». Fondation Maison des Sciences de l'Homme. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2009. 
  4. (Γαλλικά) Βιογραφικό στην ιστοσελίδα της ESG Αρχειοθετήθηκε 2009-06-07 στο Wayback Machine.
  5. (Γαλλικά) Che Guevara, « un bourreau fanatique » Αρχειοθετήθηκε 2009-10-16 στο Portugese Web Archive, 20 minutes, 30 Σεπτεμβρίου 2007.
  6. (Γαλλικά) Les différentes facettes du mythe du Che, La Croix
  7. (Γαλλικά) Vincent Marcel Hommages à Fidel Castro : la gauche complaisante? Public Sénat, 2 Δεκεμβρίου 2016
  8. (Γαλλικά) Emmanuel Hecht Le Che, martyr et ange de la mort Les Échos, 7 Σεπτεμβρίου 2007
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jacobo Machover της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).