Χίλων ο Πατρεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χίλων ο Πατρεύς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Πάτρα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαλαιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΝεμεονίκης
Πυθιονίκης
Ισθμιονίκης
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (332 π.Χ.)
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (328 π.Χ.)

Ο Χίλων ο Πατρεύς[1] ή Χίλων (ή Χείλων) ο Αχαιός (γιος του Χίλωνος) ήταν Αχαιός παλαιστής από την Πάτρα, διάσημος στην εποχή του. Είχε νικήσει στην πάλη στην 112η και στην 113η Ολυμπιάδα, τέσσερις φορές στα Ίσθμια, τρεις φορές στα Νέμεα, και έξι φορές στα Πύθια. Σκοτώθηκε σε μάχη. Οι Αχαιοί τον έθαψαν με έξοδα του κράτους και έστησαν ανδριάντα του στην Ολυμπία.

Οι πληροφορίες αυτές μας παραδίδονται από τον Παυσανία στα Ηλιακά[2] και στα Αχαϊκά[3]. Ο Παυσανίας αναφέρει το άγαλμα του Χείλωνα στην Ολυμπία, σύμφωνα με το επίγραμμα του οποίου ο Χίλων είχε νικήσει «στην πάλη δυο φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες, μια φορά στους Δελφούς, τρεις φορές στη Νεμέα και τέσσερις φορές στον Ισθμό». Πέθανε στον πόλεμο και για τον λόγο αυτό οι Αχαιοί τον έθαψαν με έξοδα του κράτους. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το άγαλμα του το είχε φτιάξει ο Λύσιππος και από το γεγονός αυτό πιθανολογεί ότι έπεσε σε μάχη είτε στη Χαιρώνεια πολεμώντας τον Φίλιππο Β΄ μαζί με όλους τους Αχαιούς είτε με τον Αντίπατρο στη μάχη της Λαμίας, στη Θεσσαλία, έναντι των Μακεδόνων[2]. Τοπικός οδηγός στην Αχαΐα ανέφερε στον Παυσανία ότι οι Αχαιοί δεν εξεστράτευσαν στη Λαμία μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, αλλά μόνο ο παλαιστής ο Χίλων (Χείλων) των Αχαιών συμμετείχε σε αυτή τη μάχη[3]. Ο χάλκινος ανδριάντας του Λύσιππου που παρίστανε τον Χίλωνα (Χείλωνα) έφηβο από την Ολυμπία μεταφέρθηκε στην Ρώμη και ο Αγρίπας τον είχε στήσει μπροστά από τα θερμά λουτρά. Ο Τιβέριος μετά από απαίτηση του λαού τον επανέφερε στην προηγούμενη θέση του [4][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σήμερα, στην Αχαΐα, το όνομα του Χείλωνα είναι γνωστό με την ορθογραφία Χείλων. Προς τιμήν του έχει ονομαστεί στην Πάτρα η οδός Χείλωνος Πατρέως.
  2. 2,0 2,1 Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, Ηλιακών Β', 6.4.6:
    Χίλωνι δὲ Ἀχαιῷ Πατρεῖ δύο μὲν Ὀλυμπικαὶ νῖκαι πάλης ἀνδρῶν, μία δὲ ἐγένετο ἐν Δελφοῖς, τέσσαρες δὲ ἐν Ἰσθμῷ καὶ Νεμείων τρεῖς: ἐτάφη δὲ ὑπὸ τοῦ κοινοῦ τῶν Ἀχαιῶν, καί οἱ καὶ τοῦ βίου συνέπεσεν πολέμῳ τὴν τελευτὴν γενέσθαι. μαρτυρεῖ δέ μοι καὶ τὸ ἐπίγραμμα τὸ ἐν Ὀλυμπίᾳ: μουνοπάλης νικῶ δὶς Ὀλύμπια Πύθιά τ' ἄνδρας, τρὶς Νεμέᾳ, τετράκις δ' Ἰσθμῷ ἐν ἀγχιάλῳ, «Χίλων» Χίλωνος Πατρεύς, ὃν λαὸς Ἀχαιῶν ἐν πολέμῳ φθίμενον θάψ' ἀρετῆς ἕνεκεν. [1]
  3. 3,0 3,1 Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, Αχαϊκών, 7.6.6: ὁ δὲ τῶν ἐπιχωρίων Πατρεῦσιν ἐξηγητὴς τὸν παλαιστὴν Χίλωνα Ἀχαιῶν μόνον μετασχεῖν ἔφασκε τοῦ ἔργου [τοῦ] περὶ Λάμιαν [2]
    (μτφρ. «ο δε ντόπιος Πατρέας ξεναγός, έλεγε ότι μόνο ο παλαιστής ο Χίλωνας ο Αχαιός συμμετείχε στον έργο (μάχη) που έγινε στη Λαμία»).
  4. Ολυμπισμός, σελ. 43
  5. Ειρηναίου Ασωπίου Αττικόν ημερολόγιον, 1897, τεύχος 2, σελ. 115.