Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χέντρικ Άφερκαμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χέντρικ Άφερκαμπ
Γέννηση27  Ιανουαρίου 1585[1][2]
Άμστερνταμ
Θάνατος15  Μαΐου 1634[1][2]
Κάμπεν
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία[3]
Ιδιότηταζωγράφος και εικαστικός καλλιτέχνης[4]
Σημαντικά έργαIce Scene, Frolicking on a frozen canal in a town και Winter landscape with skaters
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χέντρικ Άφερκαμπ (Hendrick Avercamp, Ιανουάριος 1585 - Μάιος 1634) ήταν Ολλανδός ζωγράφος.

Γεννήθηκε το 1585 (δεν είναι γνωστή ακριβής ημερομηνία, ξέρουμε ότι βαπτίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 1585) στο Άμστερνταμ, όπου και σπούδασε με δάσκαλο τον Δανό Πίτερ Ίσαακς (Pieter Isaacks, 1569–1625) και πιθανόν και με τον Ντάβιντ Φίνκσμποονς (David Vinckboons). Το 1608 μετακόμισε από το Άμστερνταμ στο Κάμπεν στην περιφέρεια Οφεράισσελ. Ο Άφερκαμπ ήταν βωβός και γι' αυτό έγινε γνωστός ως de Stomme van Kampen (ο μουγκός του Κάμπεν).

Ήταν ένας από τους πρώτους τοπιογράφους της ολλανδικής ζωγραφικής του 16ου αιώνα και ειδικεύτηκε στη δημιουργία απεικονίσεων ολλανδικών τοπίων κατά τον χειμώνα. Οι πίνακές του είναι ζωντανοί και γεμάτοι χρώμα, με προσεκτική απεικόνιση των ανθρώπινων μορφών στο τοπίο. Πολλοί από τους πίνακές του περιλαμβάνουν ανθρώπους να κάνουν πατινάζ σε παγωμένες λίμνες. Πιθανόν η προσκόλλησή του στα χειμερινά τοπία να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα, στον οποίο γεννήθηκε, σημειώθηκαν οι ψυχρότεροι χειμώνες της "μικρής παγετωνικής εποχής" (που ακολούθησε τη "θερμή περίοδο του Μεσαίωνα").

Επηρεάστηκε σημαντικά από το έργο του Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου. Στα πρώτα του έργα ο ορίζοντας είναι ψηλός, αλλά με την πάροδο του χρόνου χαμηλώνει και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αποτύπωση της ατμόσφαιρας. Ζωγράφισε, επίσης, θαλασσογραφίες και τοπία με αγελάδες.

Το έργο του έτυχε μεγάλης δημοτικότητας και πωλούσε τα σχέδιά του, πολλά από τα οποία ήταν επιχρωματισμένα με υδροχρώματα, ενώ τελειοποιούσε και εικόνες για να επικολληθούν σε άλμπουμ συλλεκτών. Η Βασιλική Συλλογή της Ολλανδίας έχει αξιόλογο αριθμό έργων του. Παρήγαγε περίπου 100 πίνακες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο Ρέικσμουζεουμ του Άμστερνταμ και στο Mauritshuis της Χάγης.

Ο Άφερκαμπ απεβίωσε στο Κάμπεν και τάφηκε εκεί, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Sint Nicolaaskerk).


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]