Χέντβιχ Γιαγκιέλλον (1408-1431)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χέντβιχ Γιαγκιέλλον (1408-1431)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Απριλίου 1408
Κρακοβία
Θάνατος8  Δεκεμβρίου 1431
Κρακοβία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Κρακοβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΒλαδίσλαος Β΄ Γιαγκέλο και Άννα του Τσέλιε
ΑδέλφιαElizabeth Bonifacia of Poland
Βλαδίσλαος Γ΄ της Πολωνίας
Καζιμίρ Δ΄ της Πολωνίας
ΟικογένειαΟίκος των Γιαγκελλόνων
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χένβιχ/Γιαντβίγκα, κόρη του Γιογκάιλα, λιθουαν. Jadvyga Jogailaitė (8 Απριλίου 1408 - 8 Δεκεμβρίου 1431) από τον Οίκο ων Γιαγκελλόνων ήταν κόρη του μεγάλου δούκα της Λιθουανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη (και μόνο τέκνο από τον 3ο γάμο) του Λαδίσλαου Β΄ μεγάλου δούκα της Λιθουανίας & (λόγω του 1ου του γάμου) βασιλιά της Πολωνίας και της 2ης συζύγου του Άννας, κόρης του Γουλιέλμου κόμη του Τσέλιε.

Ήταν διάδοχος στη Λιθουανία και την Πολωνία ως το 1424, οπότε γεννήθηκε ο πρώτος γιος του Λαδίσλαου Β΄ από την 4η σύζυγό του Σοφία του Χαλσχάνυ. Απεβ. 23 ετών και φήμες έλεγαν ότι τη δηλητηρίασε η μητριά της Σοφία.

Η μητέρα τής Χέντβιχ, η Άννα, ήταν κόρη του Καζιμίρ Γ΄ του Μεγάλου, βασιλιά της Πολωνίας, έτσι με τον 3ο γάμο του ο Λαδίσλαος Β΄ νομιμοποίησε τη διατήρηση της Πολωνίας. Μάλιστα η Χέντβιχ έλαβε το όνομα της 1ης συζύγου τού Βλαδίσλαου Α΄, της Γιανβίγκα των Καπετιδών-Ανζού, η οποία είχε κυβερνήσει ως βασιλιάς, αντί ως βασιλική-σύζυγος.

Όταν ήταν εμφανές ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει άλλα παιδιά, η Χέντβιχ ανακηρύχθηκε -ως το μόνο ως τώρα τέκνο του Λαδίσλαου Β΄- επίσημα διάδοχος του θρόνου στη Συνέλευση στη Γιέντλνια το 1413. Το 1416 απεβίωσε η Άννα και ο Λαδίσλαος Β΄ νυμφεύτηκε την Ελισάβετ Γκρανόβσκα (το 1417) και μετά την Σοφία του Χαλσχάνυ (το 1422). Η Χεντβιχ ανατράφηκε από τις δύο αυτές μητριές της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Duczmal, Małgorzata (2012). Jogailaičiai (in Lithuanian). translated by Birutė Mikalonienė and Vyturys Jarutis. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras. ISBN 978-5-420-01703-6.