Χένρι Χάιμλιχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χένρι Χάιμλιχ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Henry Judah Heimlich (Αγγλικά)
Γέννηση3  Φεβρουαρίου 1920[1][2][3]
Γουίλμιγκτον[1]
Θάνατος17  Δεκεμβρίου 2016[4][1][3]
Σινσινάτι[1]
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΚατοικίαΣινσινάτι[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κορνέλ
Weill Cornell Medicine
New Rochelle High School[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
διδάσκων πανεπιστημίου
χειρουργός
επιστήμονας[6]
Αξιοσημείωτο έργοCode officiel géographique[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςLasker-Bloomberg Public Service Award (1984)[7]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χένρι Χάιμλιχ (Henry Judah Heimlich, Ουίλμινγκτον, Ντέλαγουερ, 3 Φεβρουαρίου 1920 - Σινσινάτι, Οχάιο, 17 Δεκεμβρίου 2016[8]) ήταν Αμερικανός (εβραϊκής καταγωγής[9]) θωρακοχειρουργός ιατρός, ιατρικός ερευνητής και συγγραφέας[10]. Είναι ευρύτατα γνωστός για την επινόηση μίας μεθόδου (Λαβή Χάιμλιχ[11], 1974) χάρις στην οποία είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο πνιγμός ατόμου λόγω απόφραξης της αναπνευστικής του οδού από ξένο σώμα.

Ο Χάιμλιχ σπούδασε στο New Rochelle High School (απόφοιτος του 1937) και στο Κολέγιο Cornell (απόφοιτος του 1941) και δύο χρόνια αργότερα απέκτησε την Πανεπιστημιακή ιατρική ειδικότητα. Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Montefiore του Μπρονξ από το 1950 και το 1955 επινόησε μία χειρουργική μέθοδο για τη θεραπεία του οισοφάγου[12] Επίσης εφηύρε μία συσκευή ("Heimlich Chest Drain Valve"[13]) για την αφαίρεση (παρακέντηση) υγρού και αέρα από ανοικτά τραύματα του θώρακα, η οποία χρησιμοποιήθηκε στα Αμερικανικά νοσοκομεία. Η διάσημη τεχνική του ("Heimlich maneuver") για την αποφυγή του πνιγμού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Emergency Medicine"[14] και έλαβε μεγάλη προβολή, ο ίδιος δε απόκτησε φήμη και αναγνώριση. Μεταγενέστερες, ωστόσο, επινοήσεις του δεν έτυχαν ανάλογης αποδοχής.

Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Albert Lasker[15]. Βραβεύτηκε, επίσης, από την Αμερικανική Χειρουργική Κοινότητα (1981) και από την Αμερικανική Ακαδημία (1985).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]