Χένρι Φουρντρινιέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χένρι Φουρντρινιέρ
Προσωπογραφία του Χένρι Φουρντρινιέρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Φεβρουαρίου 1766[1]
Λονδίνο
Θάνατος3  Σεπτεμβρίου 1854[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός
εφευρέτης
Οικογένεια
ΓονείςHenry Fourdrinier
ΑδέλφιαSealy Fourdrinier

Ο Χένρι Φουρντρινιέρ, αγγλ. Henry Fourdrinier (11 Φεβρουαρίου 1766 – 3 Σεπτεμβρίου 1854) ήταν Βρετανός εφευρέτης και επιχειρηματίας της βιομηχανίας χαρτιού.

Γεννήθηκε το 1766, ήταν γιος ενός χαρτοποιού και γραφέα, και εγγονός του χαράκτη Paul Fourdrinier (1698–1758), που ορισμένες φορές λανθασμένα αποκαλούνταν ως Pierre Fourdrinier.

Το 1806 μαζί με τον αδελφό του, Σίλυ, επινόησε και ανέπτυξε την πρώτη χαρτοποιητική μηχανή, ονόματι αργότερα ως Fourdrinier (προς τιμήν τους), μιας μηχανής παραγωγής χαρτιού που συνέθετε συνεχείς κυλίνδρους χαρτιού. Το μηχάνημα υπήρξε βιομηχανοποιημένη έκδοση και ανάπτυξη της πρωταρχικής μεθόδου παρασκευής χαρτιού στο χέρι. Η αρχική μέθοδος δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αναπτυσσόμενης σύγχρονης κοινωνίας για μεγάλες ποσότητες υλικών (χαρτιού) εκτύπωσης και γραφής.

Ένα σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκε στις 24 Ιουλίου 1806,[2] για μια χαρτοποιητική μηχανή που μπορούσε να παράξει συνεχόμενο ιστό χαρτιού. Αυτή είχε το διττό πλεονέκτημα της σημαντικά υψηλότερης παραγωγικότητας συν της παραγωγής σε μορφή ρολού, λ.χ. για εφαρμογές όπως εκτύπωση σε ταπετσαρία. Το εύρος των μεγεθών χαρτιού επεκτάθηκε επίσης, καθώς δεν περιοριζόταν από το μέγεθος του πλαισίου.

Μεγάλη μηχανή χαρτοποιίας τύπου Fourdrinier. Μια σειρά από θερμαινόμενα τύμπανα στεγνώνουν το χαρτί, το οποίο εισέρχεται στο μηχάνημα -αρχικά- ως υγρός πολτός.
Τα μεγάλα ρολά συνήθως κόβονται σε πολλά λεπτά ρολά, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν συνεχείς πρέσες (π.χ. εφημερίδες) ή να κοπούν σε ξεχωριστά φύλλα.

Η όλη εφεύρεση κόστισε τότε 60.000 λίρες και είχε ως αποτέλεσμα τα αδέρφια Φουρντρινιέρ να χρεοκοπήσουν. Εξαιτίας της νομοθεσίας που ίσχυε τότε στην Βρετανία, ήταν δύσκολο να προστατευθεί η πατέντα για την εν λόγω χαρτοποιητική μηχανή και η ευρεσιτεχνία υιοθετήθηκε ευρέως χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τους εφευρέτες - αδελφούς Χένρι και Σίλυ Φουρντρινιέρ.

Το 1814, δύο τέτοιες χαρτοποιητικές μηχανές κατασκευάστηκαν στο Πετεργκόφ της Ρωσίας, με εντολή του Ρώσου αυτοκράτορα, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονταν 700 λίρες στον Χένρι Φουρντρινιέρ κάθε χρόνο και για δέκα χρόνια - αλλά, παρά το αίτημα του Τσάρου Νικόλαου, δεν πληρώθηκαν ποτέ χρήματα. Το 1839, υπέβαλαν ένσταση - αναφορά που γνωστοποιήθηκε στο κοινοβούλιο και έτσι το 1840, καταβλήθηκαν 7.000 λίρες στον Χένρι Φουρντρινιέρ και την οικογένειά του.

Πέθανε το 1854 σε ηλικία 88 ετών.

Η αδερφή του, Jemima, ήταν μητέρα του θεολόγου Henry Newman.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]